Skip to main content

Ο Γαλαμάτης η έκπληξη της ΝΔ στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Θεσσαλονίκης

Ο Δημήτρης Γαλαμάτης αποτελεί προσωπική επιλογή Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος του πρότεινε να στρατευθεί στη μεγάλη μάχη για πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Με σύνθημα «Επιστροφή στην Πολιτική» ο πρώην βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, είναι το νέο hot όνομα στις «γαλάζιες» λίστες. Αυτή τη φορά όμως όχι στη Β' Θεσσαλονίκης, αλλά στο ψηφοδέλτιο της Α'.

Η απόφαση του Δημήτρη Γαλαμάτη ελήφθη το τελευταίο διάστημα, καθώς επί μακρόν είχε αποσυρθεί από την ενεργό συμμετοχή του σε εκλογικές διαδικασίες, πλην των κομματικών. Ο κ. Γαλαμάτης είναι η έκπληξη του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου της Α' Θεσσαλονίκης, ο έμπειρος πολιτικός, παρότι ακόμη νέος σε ηλικία, όπως έγραφε η Voria.gr.

Και μάλιστα αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος του πρότεινε να στρατευθεί στη μεγάλη μάχη για την πολιτική αλλαγή στη χώρα. Η επικοινωνία Μητσοτάκη – Γαλαμάτη ήταν σύμφωνα με πληροφορίες προσωπική και ο πρόεδρος, μετά τη συναίνεση του κ. Γαλαμάτη, ενημέρωσε την επιτροπή των ψηφοδελτίων να εντάξει το όνομά του στη λίστα της Α' Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε επικοινωνία των μελών της επιτροπής με τον κ. Γαλαμάτη, που του ζητήθηκε η κατάθεση των δικαιολογητικών και οριστικοποιήθηκε η ένταξή του στο ψηφοδέλτιο.

Με καραμανλικές καταβολές, αλλά και με εξαιρετική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Γαλαμάτης πήρε τη μεγάλη απόφαση να μπει στην εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου, επιλέγοντας τον τόπο κατοικίας του για να πολιτευτεί έναντι του τόπου καταγωγής του, αφήνοντας έτσι μια προίκα ψήφων και επιλέγοντας τον δύσκολο δρόμο.

Η προσωπική σχέση

Ο κ. Γαλαμάτης διατηρεί στενή σχέση (παρότι γνωστός «καραμανλικός») με τον κ. Μητσοτάκη, η οποία έγινε ισχυρή το 2006, όταν μια από τις κομβικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη ήταν τότε η πρότασή του για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου δηλαδή περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Μητσοτάκης τότε είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να καταργηθεί το συγκεκριμένο άρθρο κόντρα μάλιστα στην επίσημη θέση της τότε ΝΔ. Για να γίνει δεκτή όμως η πρότασή του χρειαζόταν τις υπογραφές 50 βουλευτών. Συγκέντρωσε ελάχιστες. Για την ακρίβεια επτά επιπλέον του κ. Μητσοτάκη (έξι βουλευτών της ΝΔ και του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ). Όμως μία από αυτές ήταν του κ. Γαλαμάτη, κάτι που δεν ξεχνά ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος μάλιστα τότε είχε κάνει λόγο για «υποκρισία του πολιτικού συστήματος». Η αιτιολογική πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, που θέτει το πλαίσιο, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τις προθεσμίες για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργών ήταν μια μεγάλη τομή τότε του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πολιτικό σύστημα και την ευθύνη των υπουργών, κάτι που σήμερα δέκα χρόνια μετά αποτελεί ακόμη ζητούμενο.

Αυτή η πολύ σημαντική λεπτομέρεια της στήριξης Γαλαμάτη στην πρόταση Μητσοτάκη, όταν ακόμη και πολιτικοί συνοδοιπόροι του σημερινού προέδρου της ΝΔ... κρύφτηκαν, φαίνεται ότι βάρυνε στην απόφαση του προέδρου της ΝΔ να ζητήσει την επιστροφή Γαλαμάτη στην ενεργό πολιτική και να εισπράξει προφανώς τη συναίνεση του πρώην βουλευτή.

Ο υποψήφιος βουλευτής πάντως έχει διατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια, μετά την παραίτησή του από το δημαρχιακό θώκο της Βόλβης, στενές σχέσεις με τον κομματικό μηχανισμό και τα «γαλάζια» στελέχη της Θεσσαλονίκης. Η ισχύς του επιβεβαιώθηκε εξάλλου σε προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές για την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, στις οποίες ήταν υποψήφιος και εξελέγη μεταξύ των πρώτων από τη Βόρεια Ελλάδα.

Η πολιτική διαδρομή

Ο κ. Γαλαμάτης έχει πολιτικό λόγο και μάλιστα δημόσιο όλα αυτά τα χρόνια, με άρθρα και παρεμβάσεις του στα social media, στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών. Έχει διατυπώσει θέσεις για τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης, αλλά κυρίως της πολιτικής επικαιρότητας, όμως παρέμεινε παρά τις κατά καιρούς έντονες πιέσεις εκτός διεκδίκησης κομματικών αξιωμάτων ή βουλευτικών και αυτοδιοικητικών.

Η απόφαση να πολιτευτεί εκ νέου ήταν αιφνιδιαστική για πολλούς, ακριβώς επειδή απείχε από τις προσωπικές εκλογικές μάχες εδώ και έξι χρόνια, όταν παραιτήθηκε από δήμαρχος το Νοέμβριο του 2013, με μια επίσης αιφνιδιαστική επιστολή που είχε τη δική της ξεχωριστή πολιτική αξία, κάτι που εκτιμήθηκε όχι μόνο από το κόμμα της ΝΔ, αλλά και από τους πολίτες.

Ήταν τέσσερις φορές υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία (2000, 2004, 2007, 2009) και εξελέγη βουλευτής το 2004, με ομολογουμένως επιτυχημένη θητεία, ενώ παρότι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις κατέγραφε συνεχή αύξηση των σταυρών προτίμησης, η πορεία της ΝΔ ήταν αντίστροφη κι έτσι εξέλεγε λιγότερους βουλευτές στη Β' Θεσσαλονίκης.

Η παρουσία του στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης ανακατεύει πολύ την... τράπουλα και βάζει δύσκολα σε όλους τους υποψήφιους, διότι θεωρείται από τους πολιτικούς που ξέρουν να κάνουν εκλογές, ενώ ο ίδιος θα έχει πολύ μικρό διάστημα για προεκλογική εκστρατεία, αφού απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες για τις εκλογές.

Ζει εδώ και πολλά χρόνια πλέον με την οικογένειά του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως ελεγκτής κτηνίατρος στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα». Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών.

Παρότι μάλιστα το ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, θεωρείται απίθανο να μην περιλαμβάνεται το όνομά του στους υποψήφιους βουλευτές, δεδομένου ότι αποτελεί προσωπική επιλογή Μητσοτάκη.