Skip to main content

Ο Γκουαϊντό προσωρινός πρόεδρος Βενεζουέλας για Γαλλία και Ισπανία

Αρκετές ακόμη χώρες της Ε.Ε. εκτός από τη Γαλλία, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Αυστρία προειδοποίησαν τον Μαδούρο.

Η διορία των οκτώ ημερών που είχε δώσει στον Νικολάς Μαδούρο η Γαλλία έληξε χθες το βράδυ, οπότε σήμερα η χώρα αναγνώρισε επισήμως στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό το νόμιμο δικαίωμα να διοργανώσει νέες ελεύθερες προεδρικές εκλογές. Αμέσως μετά ακολούθησε και η Ισπανία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Τη στάση του Παρισιού ανακοίνωσε επισήμως ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν από το France Inter, έπειτα από απανωτές προειδοποιήσεις στον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος κατά τα άλλα διεμήνυσε ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα.

Αρκετές ακόμη χώρες της Ε.Ε. εκτός από τη Γαλλία, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Αυστρία, είχαν προειδοποιήσει τον Μαδούρο ότι εάν δεν προκηρύξει προεδρικές εκλογές θα αναγνωρίσουν ως μεταβατικό πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης – και αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας – Χουάν Γκουαϊδό.

«Θα συμβουλευτούμε σήμερα τους Ευρωπαίους φίλους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λεντριάν, μεταδίδει το naftemporiki.gr.

Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος ωστόσο δεν κάμπτεται από τη στάση των χωρών που στηρίζουν τον πολιτικό του αντίπαλο, δηλώνοντας μάλιστα ότιο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο διόλου τον φοβίζει.

Ο Μαδούρο στηρίζεται εν πολλοίς στους «παραδοσιακούς» συμμάχους του, τη Ρωσία και την Τουρκία. Δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στις πλάτες του Πεκίνου, καθώς η Κίνα υπολογίζει μεν στη συνεργασία της με τη Βενεζουέλα, όχι όμως απαραίτητα με τον Μαδούρο.

Εκμεταλλευόμενος αυτήν την έμμεση αλλαγή στάσης εκ μέρους του Πεκίνου τις τελευταίες ημέρες, οΧουάν Γκουαϊδό τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Κίνας να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της Βενεζουέλας εγκαταλείποντας ωστόσο τον Μαδούρο.