Skip to main content

Ο «γκουρού της ευτυχίας» αποκαλύπτει τα μυστικά του στη Θεσσαλονίκη

Motivational speaker για περίπου 25 χρόνια, ο Ινδός Avinash Ananda παρουσιάζει στη σημερινή του ομιλία το μυστικό της ευτυχίας και της ηγεσίας.

O Avinash Ananda πιστεύει ότι η ευτυχία μπορεί να διδαχθεί και με σκληρή δουλειά να κατακτηθεί. Motivational speaker για περίπου 25 χρόνια, έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 400.000 άτομα σε 20 διαφορετικές χώρες στον κόσμο και αυτοαποκαλείται happiness and leadership guru.

Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που ο Ινδός ομιλητής έφτασε χθες στη Θεσσαλονίκη, για να παραδώσει μαθήματα ευτυχίας και επιτυχούς ηγεσίας στους πολίτες και επιχειρηματίες που θα σπεύσουν να τον ακούσουν σήμερα στην εκδήλωση The Mindspark που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Παρότι είχε κοιμηθεί μόλις τρεις ώρες, ο Avinash μίλησε με ενθουσιασμό στη Voria.gr για την προσωπική του διαδρομή, τη φιλοσοφία του αλλά και το σύγχρονο κυνήγι της ευτυχίας.

«Το πρόβλημα με τους περισσότερους που μιλούν για την ευτυχία είναι ότι αναφέρονται μόνο σε αυτό που έχουμε μέσα μας. Μου ζητήθηκε κάποια στιγμή να διδάξω κάποιους μοναχούς που ασκητεύουν στον ναό του Δαλάι Λάμα, στα Ιμαλάια. Φαντάσου λοιπόν να πρέπει εγώ να διδάξω ευτυχία στους ανθρώπους αυτούς που κάνουν διαλογισμό πάνω από 15 χρόνια. Αυτό που τους ρώτησα μεταξύ αστείου και σοβαρού ήταν: Κατακτήσατε την ευτυχία. Τι θα κάνατε όμως αν έπρεπε να έρθετε να μείνετε στο Μουμπάι, να παντρευτείτε, να έχετε αφεντικό και να οδηγείτε στην κίνηση; Το σημαντικό είναι να μπορείς να είσαι χαρούμενος μέσα στην πραγματικότητα που ζεις», εξηγεί ο ίδιος.

Ο Avinash αποφάσισε ότι θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο αυτό όταν στην ηλικία των 10 ετών γνώρισε έναν motivational speaker σε μια συνάντηση στην οποία ο πατέρας του τον είχε πάρει μαζί του. «Ερωτεύτηκα το στιλ του ομιλητή, το χάρισμα, το χαμόγελο του. Τον πλησίασα και του είπα ότι θέλω να κάνω αυτό που κάνει για όλη μου τη ζωή και τον ρώτησα αν μπορεί να με διδάξει». Ο ομιλητής ήταν θετικός και έγινε μέντορας του για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

Η πρώτη ομιλία στα 17

Ο Avinash έδωσε την πρώτη του ομιλία όταν ήταν 17 ετών. Τα προηγούμενα χρόνια διάβαζε και παρακολουθούσε σεμινάρια και όταν έφτασε σχεδόν στην ενηλικίωση ένιωσε έτοιμος να παραδώσει το πρώτο του μάθημα. Παρακάλεσε τους φίλους του να αναλάβουν το «μάρκετινγκ» της εκδήλωσης αναρτώντας αυτοσχέδια φυλλάδια στα γύρω καφέ στα οποία φυσικά δεν αναγραφόταν η ηλικία του ομιλητή, παρά μόνο το θέμα «Κάν' το να πετύχει», το οποίο αφορούσε στην τέχνη του να θέτεις στόχους και να τους πετυχαίνεις.

«Προς έκπληξη μου ήρθαν περίπου 40 άνθρωποι, 30 έως 40 ετών, από μεγάλες επιχειρήσεις για να παρακολουθήσουν το σεμινάριο. Άφησα λίγο μουστάκι για να φαίνομαι μεγαλύτερος και φόρεσα ένα φαρδύ σακάκι. Η πρώτη ερώτηση του κοινού ήταν τι στόχους μπορεί να έχω θέσει στα 17 μου χρόνια ώστε να μπορώ να μιλάω για αυτό. Τότε τους είπα: Ο πρώτος μου στόχος ήταν να σας συγκεντρώσω και είστε εδώ. Ο δεύτερος στόχος είναι να ολοκληρώσω επιτυχώς το σεμινάριο για αυτό αφήστε με να κάνω. Μετά από δύο εβδομάδες με πήρε κάποιος από τους συμμετέχοντες και μου είπε ότι άλλαξε πολλά χάρη στο σεμινάριο. Τότε πρώτη φορά πίστεψα ότι κάτι κάνω σωστά», είπε.

Παρά την ανταπόκριση του κοινού, ο Ινδός ομιλητής αρχικά στράφηκε στην επιχειρηματικότητα. Όπως αναφέρει, είχε μια μεγάλη επιχείρηση με τρόφιμα που απασχολούσε περίπου 1.500 εργαζομένους όταν συνειδητοποίησε ότι την ώρα που συμβούλευε τους άλλους να κυνηγούν τους στόχους τους, αυτό δεν ακολουθούσε το δικό του πάθος: τη διδασκαλία. Ήταν περίπου 26 ετών όταν έκλεισε την εταιρεία του και επέλεξε -όπως σημείωσε- το πάθος του έναντι των χρημάτων. «Το χρήμα πρέπει να είναι το προϊόν αυτού που κάνεις γιατί σου αρέσει», σχολιάζει.

«Ευτυχία 360 μοιρών»

Ο Avinash διάβασε πολύ, παρακολούθησε πολλά σεμινάρια και μίλησε με πολλούς δασκάλους μέχρι να δημιουργήσει τη μέθοδο που ο ίδιος πρεσβεύει ότι οδηγεί στην ευτυχία. Η μέθοδος αυτή «Ευτυχία 360 μοιρών» στηρίζεται στο τρίπτυχο: γνωρίζω, εξελίσσομαι, λάμπω.

Το πρώτο βήμα, όπως λέει, είναι να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του και να δει με ειλικρίνεια τις επιθυμίες και τα ταλέντα του. Με βάση την αυτογνωσία, ο καθένας χτίζει ένα όραμα. Το δεύτερο βήμα είναι η απόκτηση δεξιοτήτων, η εκπαίδευση δηλαδή, προκειμένου να φτάσει το όραμά του. Το τρίτο βήμα είναι η εκτέλεση. Μετά την απόκτηση της γνώσης, πρέπει να μπορούμε να την εφαρμόζουμε και τη στιγμή που χρειάζεται να αποδώσουμε και να καταφέρουμε να είμαστε πλήρως συγκεντρωμένοι στο καθήκον μας.

Σύμφωνα με τον Avinash, υπάρχουν έξι τομείς τους οποίους πρέπει να μάθει ο άνθρωπος να ελέγχει ώστε να κατακτήσει την ευτυχία: το μυαλό, το πνεύμα, το σώμα, την εργασία, την αγάπη και το χρήμα.

Όπως αναφέρει ο ομιλητής, για να καταφέρεις να κρατάς τα ηνία και στους έξι αυτούς τομείς, πρέπει να ενεργοποιείς το, όπως το χαρακτηρίζει, μετα-μυαλό σου (meta-mind), το οποίο στηρίζεται στην αυτογνωσία και την ιδιοκτησία. «Πρέπει να μπορείς να αντικρύζεις την πραγματικότητα και να παίρνεις τις ευθύνες σου. Οι περισσότεροι ξεγελούν τον εαυτό τους και κατηγορούν τους άλλους. Αντιμετώπισε την πραγματικότητα. Συμβαίνει κάτι. Μπορείς να το διορθώσεις; Αν όχι, προχώρα σε κάτι άλλο, αν ναι, διόρθωσε το. Αν δεν μπορείς να το διορθώσεις εσύ, ζήτα βοήθεια από κάποιον για να το κάνει», σημειώνει.

Η αυτογνωσία και οι... Έλληνες

Ο ίδιος υποστηρίζει μάλιστα ότι οι επιχειρήσεις που έχουν ακολουθήσει τη διδασκαλία του αναπτύσσονται από 10% έως 30% κάθε χρόνο παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Όπως επισημαίνει, για να αλλάξει μια επιχείρηση και να υιοθετήσει τη στάση αυτή, πρέπει πρώτα να αλλάξει η ηγεσία, τα διευθυντικά στελέχη και έπειτα όλοι οι εργαζόμενοι. Έτσι δημιουργείται μια κουλτούρα ευτυχίας στην εταιρεία και η ηγεσία είναι σε θέση να προσφέρει συνεχώς ένα νέο όραμα στο ανθρώπινο δυναμικό της, τονίζει.

Ο εκπαιδευτής έχει συνεργαστεί με Έλληνες και όπως επισημαίνει, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ινδία, το «πρόβλημα» είναι νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα. Όπως περιγράφει ο ίδιος, στην Ινδία δεν υπάρχει περίπτωση να ρωτήσεις κάποιον που είναι ένας δρόμος και να σου πει δεν ξέρω. Οι Έλληνες, κατά τον ίδιο, δεν απέχουν πολύ από αυτό. Συμπληρώνει ωστόσο ότι οι Έλληνες είναι παράλληλα αρκετοί έξυπνοι και όταν καταλαβαίνουν ότι πράγματι μπορούν να μάθουν κάτι από κάποιον άλλον, γίνονται πολύ δεκτικοί.

Ο Avinash παραδέχεται ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια εμμονή με την αναζήτηση της ευτυχίας. «Η πραγματικότητα είναι ότι φτάσαμε σε ένα πεδίο στο οποίο κατακτήσαμε πολλά πράγματα τα οποία πριν από χρόνια θα μας φαινόντουσαν αδιανόητα, όπως το να μιλάμε στο κινητό, αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είμαστε χαρούμενοι. Τώρα θέλουμε περισσότερα αλλά δεν ξέρουμε ποια είναι αυτά. Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν πράγματα που νομίζουν ότι τους κάνουν ευτυχισμένους αλλά στην πραγματικότητα τους κάνουν άκρως δυστυχισμένους», αναφέρει.

Ο Avinash Ananda θα αναπτύξει όλη του τη θεωρία για την ευτυχία και την επίτευξή της στην ομιλία που θα δώσει σήμερα στις 5.00 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης".