Skip to main content

Ο χάρτης των πλειστηριασμών στη Θεσσαλονίκη: Πόσοι έγιναν - Τι αφορούν

Οι περισσότεροι πλειστηριασμοί της τελευταίας πενταετίας πραγματοποιήθηκαν το 2022 - Ποια η εικόνα για το 2023, τι λένε ειδικοί

Περίπου 5 πλειστηριασμοί ακινήτων είναι προγραμματισμένοι καθημερινά στη Θεσσαλονίκη για τον Μάρτιο, με την πλειονότητα αυτών να αφορά κατοικίες, αγροτεμάχια και γραφεία. Συνολικά, όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction, για τον μήνα που διανύουμε, για τη Θεσσαλονίκη είναι αναρτημένοι 146 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, γεγονός που καταδεικνύει την κινητικότητα που καταγράφεται. Μία κινητικότητα που ήταν ιδιαίτερα έντονη το 2022, μετά από δυο χρόνια πανδημίας, όποτε και οι πλειστηριασμοί είχαν ματαιωθεί για αρκετό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2022 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης  διενεργήθηκαν 5.400 πλειστηριασμοί, ενώ ολοκληρώθηκαν 1.092. Σημειώνεται πως εξ αυτών οι 643 αφορούσαν κατοικίες, ενώ επί του συνόλου των πλειστηριασμών για τους οποίους χτύπησε το ηλεκτρονικό σφυρί οι 2.949 αφορούσαν κατοικίες.

Τα δεδομένα προκύπτουν από επεξεργασία των στοιχείων της πλατφόρμας e-auction, την οποία έκανε το iMEdD Lab. Η έρευνα παρακολουθεί και καταγράφει τη διαχρονική εξέλιξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στη χώρα μας από το 2018 (σ.σ. το Φεβρουάριο του 2018 ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί) μέχρι και σήμερα.

Η τελευταία πενταετία

Το 2021 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν 2.327 πλειστηριασμοί με μόλις τους 397 να ολοκληρώνονται. Εξ αυτών οι 189 αφορούσαν κατοικίες.

Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2020, πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη 2.548 πλειστηριασμοί, το 2019 2.689 ενώ το 2018 για 738 ακίνητα χτύπησε το ηλεκτρονικό σφυρί.

Σημειώνεται πως για το 2023 για τη Θεσσαλονίκη έχουν προγραμματιστεί επί του παρόντος 1.379 πλειστηριασμοί, με τους μισούς και πλέον (763) να αφορούν κατοικίες. Ο συνολικός αριθμός των πλειστηριασμών εκτιμάται πως βαθμιαία θα αυξάνεται, καθώς συνεχώς προστίθενται καινούργιοι. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 157 πλειστηριασμοί, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά κατοικίες.

«Το 2023 χρονιά πλειστηριασμών»

«Χρονιά πλειστηριασμών» χαρακτηρίζει το 2023 ο Γαβριήλ Κερμανίδης, δικηγόρος  Παρ' Αρείω Πάγω, διαχειριστής της εταιρείας Primius Law Firm, μιλώντας στη Voria.gr. Ο κ. Κερμανίδης εξηγώντας τους λόγους της έντονης κινητικότητας του 2022, αλλά και του 2023 τονίζει πως «οι περισσότερες τιτλοποιήσεις έγιναν την περίοδο 2016 - 2017 με τα funds να έχουν θέσει, στις περισσότερες περιπτώσεις, την πενταετία ως χρονική περίοδο για την ολοκλήρωση των πλάνων τους. Καθώς λήγει ο χρόνος, σε συνδυασμό με το ότι οι πλειστηριασμοί παρέμειναν παγωμένοι για περίπου έναν χρόνο εξαιτίας του κορωνοϊού, επισπεύδουν τις διαδικασίες των πλειστηριασμών».

Είναι χαρακτηριστικό πως για τα καταγγελμένα στεγαστικά δάνεια υπήρξε ένας καταιγισμός επιστολών προς τους δανειολήπτες την άνοιξη του 2021 σε μια προσπάθεια συμβιβασμού - διακανονισμού. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω των υψηλών απαιτήσεων των funds, τα οποία ζητούσαν μεγάλα ποσά προκαταβολών και έθεταν μάξιμουμ ένα χρονικό διάστημα επταετίας για την αποπληρωμή της ρύθμισης.

Πλέον μέλημα των funds είναι από τη στιγμή που θα επιτύχουν τις επιδιωκόμενες αποδόσεις να μεταβιβάσουν το εναπομείναν χαρτοφυλάκιο σε άλλα funds.

Οι συνολικοί αριθμοί των πλειστηριασμών από το 2018

Συνολικά από το 2018 μέχρι και σήμερα έχουν διενεργηθεί στη Θεσσαλονίκη 15.081 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν 5.318. Αξίζει να σημειωθεί πως  οι 2.301 αφορούσαν κατοικίες, 650 αγροτεμάχια, 580 καταστήματα, 249 οικόπεδα με κτίσμα, 326 αποθήκες, 216 θέσεις στάθμευσης, 183 οικόπεδα, 380 γραφεία, 203 βιομηχανικούς χώρους, 229 άλλους χώρους και 1 ξενοδοχείο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως, όπως λένε γνώστες των συγκεκριμένων διαδικασιών, οι κατοικίες που βρίσκονται σε προνομιούχες θέσεις και έχουν καλό valuation σε σχέση με την πραγματική αξία του ακινήτου, συνήθως καταλήγουν σε ιδιώτες, ενώ οι υπόλοιπες σε τράπεζες και funds, που τα αναθέτουν σε μεσιτικές εταιρείες.

Πάντως η αύξηση της ζήτησης, το τελευταίο διάστημα, από ιδιώτες είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών που κάνουν οι εταιρείες διαχείρισης διευρύνοντας τις συνεργασίες τους με μεσίτες σε όλη τη χώρα για την προώθηση ακινήτων, οι οποίοι, ελλείψει ικανού αριθμού νεόδμητων ακινήτων, βλέπουν πλέον με ενδιαφέρον την αγορά των πλειστηριασμών.