Skip to main content

O Ζούκερμπεργκ έγινε μπαμπάς και δωρίζει το 99% του Facebook

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook και η σύζυγός του, που έγιναν γονείς πριν μια βδομάδα, θα δωρήσουν το 99% των μετοχών τους στο νέο τους ίδρυμα

Με μια δημοσίευση στη σελίδα του στο Facebook ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε τη γέννηση της κόρης του.

Η γυναίκα του είναι παιδίατρος. Την κόρη τους, που γεννήθηκε την περασμένη εβδομάδα, την ονόμασαν Μάξιμα, με υποκοριστικό το "Μαξ".

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook και η σύζυγός του θα δωρήσουν το 99% των μετοχών τους που με σημερινές τιμές προσεγγίζουν τα 42,3 δισεκατομμύρια ευρώ (45 δις δολάρια) σε αξία, σε ένα νέο πρόγραμμα φιλανθρωπίας που εστιάζεται στο ανθρώπινο δυναμικό και την ισοτιμία, είπαν σε μια επιστολή προς την νεογέννητη κόρη τους.

Φέτος το ζευγάρι έχει κάνει αρκετές δωρεές, σε δημόσια σχολεία, και για τη βελτίωση της πρόσβασης στο διαδίκτυο στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο, όπου εργάζεται η Τσαν. Είπαν ότι θα δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την πρωτοβουλία τους όταν επιστρέψουν από τις άδειές τους.

Τα σχέδια του χαιρετίστηκαν με πάνω από 570.000 "likes", μεταξύ των άλλων από τον πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβάρτζενεγκερ, την Μελίντα Γκέιτς (σύζυγο του Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτή της Microsoft), και την τραγουδίστρια Σακίρα. Οι Γκέιτς και άλλοι δισεκατομμυριούχοι όπως ο Γουόρεν Μπάφετ έχουν θεμελιώσει δικά τους ιδρύματα για να δωρήσουν τις τεράστιες περιουσίες τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο 31χρονος Ζούκερμπεργκ ο οποίος θα ελέγχει το νέο πρόγραμμα από κοινού με τη γυναίκα του, Πρισίλα Τσαν, ενώ παραμένει επικεφαλής του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο, είπε ότι θα πουλήσει ή θα δωρήσει μέχρι και 1 δις δολάρια (946,7 εκατ. ευρώ) σε μετοχές σε κάθε ένα από τα επόμενα τρία χρόνια.

Δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να μείνει επικεφαλής του Facebook για "πολλά, πολλά χρόνια".

Το πρόγραμμα, που θα ονομαστεί Chan Zuckerberg Initiative (Πρωτοβουλία Τσαν Ζούκερμπεργκ), δεν είναι η πρώτη του δωρεά. Όταν ήταν 26 χρονών υπέγραψε μια υπόσχεση, το Giving Pledge, που καλεί τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και τις οικογένειές τους να δεσμευτούν ότι θα δώσουν πάνω από τη μισή τους περιουσία για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή σε ιδρύματα, είτε όσο ζούν είτε μέσω της διαθήκης τους.

"Ο Μαρκ και η Πρισίλα είναι πρωτοπόροι σε αυτή την καταπληκτική δέσμευση," είπε ο Μπάφετ στο Facebook. "Ένας συνδυασμός ευφυίας, πάθους και πόρων σε τέτοια κλίμακα θα αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων. Εκ μέρους μελλοντικών γενεών, τους ευχαριστώ."

Η Μελίντα Γκέιτς είπε, "Η πρώτη λέξη που μου έρχεται είναι 'Wow'. Το παράδειγμα που δίνετε σήμερα αποτελεί έμπνευση για εμάς και τον κόσμο."

Ο Μπάφετ ο ίδιος έχει δεσμευτεί να δωρήσει μετοχές της εταιρείας του Berkshire Hathaway Inc το 2006, που είχαν αξία περίπου 29,1 δισεκατομμύρια ευρώ (31 δις δολάρια), η μεγαλύτερη δωρεά που είχε γίνει έως τότε.

Ο Ζούκερμπεργκ είναι σχετικά νέος για τέτοια δωρεά - ο Γκέιτς ήταν 45 το 2000, όταν ίδρυσε με τη γυναίκα του το ίδρυμα που φέρει το όνομά τους, ενώ ο Μπάφετ ήταν 76 το 2006, όταν υποσχέθηκε τη δωρεά της περιουσίας του.

Περίπου 329,6 δις ευρώ (350 δις δολάρια) χαρίζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από ιδρύματα, είπε η Στέισι Πάλμερ, αρχισυντάκτρια της εβδομαδιαίας εφημερίδας Chronicle of Philanthropy. Η δωρεά του Ζούκερμπεργκ και της συζύγου του είναι εκπληκτική όχι μόνο λόγω του μεγέθους της, αλλά και λόγω της ηλικίας των. Συνήθως οι μεγάλες δωρεές γίνονται όταν οι δωρητές είναι πάνω από 70, πρόσθεσε.