Skip to main content

Ο οικονομικός αναλφαβητισμός στην Ελλάδα της κρίσης

Εκδήλωση από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο ΕΒΕΘ, στο πλαίσιο του νέου κύκλου ενημερωτικών διαλέξεων «Διάλογοι Πολιτών».

Στην Ελλάδα της κρίσης, ξοδεύουμε 12 δισεκατομμύρια σε έτοιμα φαγητά και μόνο 600 εκατομμύρια σε ασφαλίσεις υγείας, ακολουθούμε ένα απόλυτα ανορθολογικό καταναλωτικό πρότυπο το οποίο μπορεί να αλλάξει μόνο με την καταπολέμηση του οικονομικού αναλφαβητισμού.

Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματο-οικονομικού Αλφαβητισμού κ. Νικόλαος Φίλλιππας, πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο ΕΒΕΘ το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, στον νέο κύκλο ενημερωτικών διαλέξεων ¨Διάλογοι Πολιτών¨.

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου, ευρωβουλευτής κ. Ρόδη Κράτσα, εγκαινιάζοντας στη Θεσσαλονίκη την ενότητα ¨Γνωρίζοντας την Οικονομία, Διαλύοντας τους Μύθους¨, τόνισε ότι ο οικονομικός αναλφαβητισμός θρέφει τον λαϊκισμό, οπότε ¨πρέπει να εκπαιδευτεί ο πολίτης, για να οχυρωθεί απέναντι στο λαϊκισμό και να προστατεύσει έτσι τον εαυτό του αλλά και την κοινωνία".

Στη σημασία του οικονομικού αλφαβητισμού στις δημοκρατικές κοινωνίες αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμ. Βλαχογιάννης, ενώ ο διευθυντής του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης κ. Γιάννης Παπαγεωργίου μίλησε για την ανάγκη εισαγωγής της χρηματο-οικονομικής εκπαίδευσης στην Παιδεία , αφού μάλιστα οι 17άρηδες θα κληθούν να ψηφίσουν για το μέλλον τους.

Παίρνοντας το λόγο ο καθ. Ν. Φίλιππας μίλησε για την οπισθοδρόμηση της Ελλάδας στην Ε.Ε. ενώ προέβλεψε , ότι ¨πολύ σύντομα, αν συνεχίσουμε έτσι, πολλές χώρες της Αφρικής θα μας πλησιάσουν¨.



Οικονομικά αναλφάβητοι στην ψηφιακή εποχή

Την εποχή της ψηφιακής οικονομίας, την εποχή που στη Wall Streets συναλλαγές εκτελούνται από ρομπότ, που η επιστήμη καινοτομεί στην τεχνητή νοημοσύνη και στο internet of everything, δεν επιτρέπεται ο Έλληνας πολίτης να μη γνωρίζει απλές έννοιες της οικονομίας, όπως ¨πληθωρισμός¨, ¨έλλειμμα¨, για τη λειτουργία των επιτοκίων.

Την ¨αιτία του κακού¨ ο κ. Φίλιππας απέδωσε εν πολλοίς στον οικονομικό αναλφαβητισμό των Ελλήνων και στην επικράτηση του λαϊκισμού. ¨Στη Νορβηγία αποταμίευσαν και συγκέντρωσαν προίκα για τις επόμενες γενιές. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με αρνητική αποταμίευση στα τελευταία 10 χρόνια, γι΄ αυτό στις επόμενες γενιές αφήνουμε χρέη 580 δισ και κατεστραμμένο ασφαλιστικό¨.

Πάμε καλά από Υγεία, όχι από Χρήματα

Οι κοινωνίες της Δύσης και η ελληνική, πιο συγκεκριμένα, ¨πάει καλά από υγεία, καθώς αυξάνεται το ήδη υψηλό προσδόκιμο ζωής, αλλά δεν πάει και τόσο καλά από χρήματα¨.  Γι΄ αυτό οι Έλληνες όπως και όλοι οι Δυτικοί, σε περιβάλλον δημογραφικής κάμψης ή και συρρίκνωσης, όπως στην πατρίδα μας,  για να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, χρειάζονται επιτυχημένες επενδύσεις, κυρίως παραγωγικές.

Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Cardiff κ. Μιχάλης Αργυρού, επισημαίνοντας ότι οι οικονομίες που βρίσκονται σε ανάπτυξη, όπως αυτές της Κίνας και της Ινδίας, αποταμιεύουν πολύ, πέραν του ότι και πληθυσμιακά είναι πολλοί.

Η Ελλάδα, υποστήριξε ο κ. Αργυρού, πρέπει να αποταμιεύει πολύ, να παράγει περισσότερο, αλλά και να πουλάει περισσότερο που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο, στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Για να γίνουν τα παραπάνω, πρέπει να λυθούν τα δομικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, γιατί ¨αν δεν βελτιώσουμε την προσφορά, αυτό που προσφέρουμε για να προσελκύσουμε παραγωγικές επενδύσεις, όσες ρυθμίσεις χρέους και αν γίνουν, σε όσα QE και αν μπούμε, σε δέκα χρόνια θα βρισκομαστε στα ίδια¨, κατέληξε ο ομιλητής.

Στο βήμα ανέβηκε ο ιστορικός και πολιτικός αναλυτής κ. Σάκης Μουμτζής ο οποίος μίλησε για την νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας που σταδιακά επικράτησε στη χώρα από το 1981.

Υποστήριξε ότι οι Έλληνες δεν έχουν κατανοήσει ακόμη τους λόγους που μας οδήγησαν στα μνημόνια καθώς ¨όταν λέμε οι περισσότεροι επιστροφή στην κανονικότητα, οι πιο πολλοί σκέφτονται το 2008¨.

Ο κ. Μουμτζής είπε ότι το 2009, θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει από μόνη της ένα μνημόνιο για να αντιμετωπίσει κυρίως το υψηλό έλλειμμα που έτρεχε. ¨Αντί αυτού, ο Γεώργιος Παπανδρέου άφησε το ΔΝΤ να κάνει την βρώμικη δουλειά¨, αλλά και ο λαός δεν εννοούσε να καταλάβει ότι έπρεπε να μεταρρυθμιστεί¨.

Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και ιστορικός κ. Βίκυ Νάκου, μέλος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.