Skip to main content

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch δεν «βλέπει» ομαλό Brexit

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση

Την εκτίμηση ότι η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει ομαλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, προειδοποιώντας πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεού της.

Σύμφωνα με τον οίκο, «η ενίσχυση των πολιτικών διαιρέσεων μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο ... έχει αυξήσει την πιθανότητα ενός αποδιοργανωτικού Brexit χωρίς συμφωνία». Όπως επισημαίνει, «μια τέτοια έκβαση θα προκαλούσε σημαντική αναστάτωση στα τελωνεία, το εμπόριο και την οικονομική δραστηριότητα».

Προηγούμενως ο οίκος θεωρούσε πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. τον ερχόμενο Μάρτιο με μια μεταβατική συμφωνία και με το περίγραμμα μιας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε.. Ωστόσο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δυσκολεύεται πολύ να βρει μια συμφωνία που μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Βρυξελλών, αλλά και των βουλευτών της στο Συντηρητικό Κόμμα.

O Fitch αξιολογεί αυτή τη στιγμή το χρέος της βρετανικής κυβέρνησης με ΑΑ με αρνητική προοπτική, που σημαίνει πως είναι δυνατή μια περαιτέρω μείωση της αξιολόγησης.