Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020
x

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Προσευχόμαστε για όσους απειλήθηκε η ζωή τους από τις φωτιές σε όλο τον κόσμο, μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές παγκοσμίως και την κλιματική αλλαγή μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Τις τελευταίες εβδομάδες ο πλανήτης μας έχει βιώσει τρομερούς καύσωνες με πυρκαγιές που εκτείνονται σε όλο τον κόσμο, από τα δάση της Αμαζόνιας και τις ερήμους της Αφρικής, μέχρι και την Αρκτική και την Αλάσκα, που υπό κανονικές συνθήκες είναι περιοχές καλυμμένες με χιόνι, καθώς επίσης από την Ισπανία μέχρι την Σιβηρία.

Κάθε μήνα καταγράφονται υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που οδηγούν στην καταστροφή εκατομμυρίων στρεμμάτων από πυρκαγιές και στην απειλή εκατομμυρίων ζωών. Η ένταση των φωτιών και των ανέμων αυξάνεται σταδιακά προκαλώντας ανεπανόρθωτες καταστροφές.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους των πυρκαγιών που απειλούν το οικοσύστημα. Τα δέντρα δεν είναι απλώς για ομορφιά, είναι σημαντικά για την άμυνά μας στην κλιματική αλλαγή. Η δενδροφύτευση είναι απαραίτητη για να ελεγχθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ενώ οι πυρκαγιές παγκοσμίως μπορεί να μην προκαλέσουν από μόνες τους κλιματική αλλαγή, ο πλανήτης βρίσκεται σε συναγερμό εξαιτίας των αυξανόμενων εκπομπών άνθρακα. Γι’ αυτό τον λόγο οφείλουμε να σκεφτούμε το πόσο εύθραυστη είναι η φύση και πόσοι λίγοι πόροι έχουν μείνει στον πλανήτη.

Στην εγκύκλιο που θα δημοσιευτεί την πρώτη Σεπτεμβρίου, θα υπογραμμιστούν οι διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις που έχει λάβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τέλος, είπε χαρακτηριστικά: «Προσευχόμαστε για όσους απειλήθηκε η ζωή τους από τις φωτιές σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να έχουμε πίστη και να σκεφτούμε προσεκτικά πως θα ζήσουμε, τι θα καταναλώσουμε και ποιες είναι οι προτεραιότητές μας».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ