Skip to main content

Ο οίνος είναι η απάντηση της Δράμας στην κρίση και την ανεργία

Το σκληρό χτύπημα της κρίσης και της ανεργίας και η απάντηση της δεύτερης ΔραμΟινογνωσίας, η οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

Η Δράμα, με τη ΔραμΟινογνωσία και οδηγό τον δυναμικό κλάδο της οινοποιΐας, δίνει την απάντηση του νομού στην κρίση, την ύφεση, την ανεργία που στη τελευταία 5ετία της στοίχισε βαριά, με την απώλεια 7.000 θέσεων εργασίας στη μεταποίηση, την αύξηση της δηλωμένης εργασίας από το 13,6% στο 35,8% και τη μετανάστευση στο εξωτερικό αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, περίπου 15.000 νέων ανθρώπων.

«Καταφέραμε, Περιφέρεια, Δήμος, πολιτιστικοί φορείς, με τον εξαγωγικό κλάδος της οινοποιΐας μπροστά και άλλες 40 επιχειρήσεις από τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και των υπηρεσιών, να δώσουμε τη δική μας απάντηση για τις προοπτικές της επόμενης ημέρας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης.

Μετά την επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση της ΔραμΟινογνωσίας, τον Οκτώβρη του 2014, που έφερε στα οινοποιεία της Δράμας αλλά και στο νομό 5.000 επισκέπτες, συσπειρωμένη «όλη η πόλη σε μια παρεά», ολοκλήρωσε την Κυριακή 7 Ιουνίου τη δεύτερη ΔραμΟινογνωσία ( 3-7/6), προβάλλοντας το σημαντικό δυναμικό του νομού στους κλάδους του κρασιού, του οινοτουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά και στο πρωτογενή τομέα, όπως βεβαίως και στο ....«βασιλιά μάρμαρο» που παραμένει ο κλάδος με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΑΕΠ του νομού.

Σε αυτή την πρωτοβουλία που είναι η απάντηση της Δράμας στη κρίση, την ύφεση και την ανεργία, μπήκαν μπροστά, κάτω από την αιγίδα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης και του Γ.Γ Γιώργου Παυλίδη, τα επτά οινοποιεία του νομού, που ήδη από το 2014 πέτυχαν την ανάκαμψη μετά το πρώτο ισχυρό χτύπημα της κρίσης, έχοντας μάλιστα αυξήσει τις εξαγωγές κοντά στο 40%-45% της συνολικής παραγωγής των αμπελώνα της Δράμας.

Ο κλάδος οίνου στη Δράμα, όπως εξήγησε ο κ. Πατακάκης, έχει διαγράψει μια εξαιρετική πορεία δημιουργικής ανάπτυξης μέσα στα μόλις τελευταία 25 χρόνια. Η πρώτη εκκίνηση έγινε στις αρχές του 1990 και σήμερα επτά οινοποιεία καλλιεργούν με τα αμπελοτόπια τους κοντά 5.000 στρέμματα, παράγουν περί τα 3 εκατομμύρια φιάλες, απασχολούν σε σταθερή βάση 150 άτομα και οινοποιούν εξαιρετικά κρασιά, ορισμένες απο τις πιο εκλεκτές ετικέτες στους καταλόγους της ελληνικής εστίασης και λαμπρούς πρεσβευτές των κρασιών της Ελλάδας στη διεθνή αγορά.

Ωστόσο ο νομός έχει κάνει σημαντικά βήματα και στο κλάδο του τουρισμού, κυρίως με ξενοδοχεία και ξενώνες στον ορεινό όγκο, καθώς μέσω του Leader και του ΟΠΑΧ δημιουργήθηκαν πάνω από 50 μονάδες.

Υπάρχουν ανάγκες για υποδομές στον ορεινό όγκο, βελτίωση των οδικών δικτύων, αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και των παραδοσιακών οικονομικών δραστηριοτήτων. Για το σκοπό αυτό, ο φορέας διαχείρισης του ορεινού όγκου της Ροδόπης, άρχισε την προσπάθεια συνεργασιας με τον αντίστοιχο γερμανικό φορέα του Harz.

Από την άλλη πλευρά, στα χρόνια της κρίσης η ύφεση στη μεταποίηση εντάθηκε, έκλεισαν πολλές μονάδες στον κλάδο ξύλου και στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ενώ άλλες, σχεδόν 50 από τους κλάδους ένδυσης και επίπλου απλώς μετεγκαταστάθηκαν στη γειτονική Βουλγαρία.

Στο ΑΕΠ του νομού μεγαλύτερη είναι η εισφορά του κλάδου μαρμάρου, ακολουθούν ο αγροτικός τομέας και η μεταποίηση αγροτικών, τρίτη έρχεται η υλοτομεία και ο κλάδος ξύλου και ακολουθούν τα κρασιά.

Ο αγροτοδιατροφικός τομέας παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές, αν μάλιστα υπολογιστεί ότι η Δράμα παράγει το 60% των αγροτικών προϊόντων στην Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης.

«Η Δράμα και ευρύτερα η Περιφέρειά μας είναι μεγάλο παραγωγικό και αναπτυξιακό δυναμικό. Με βάση στοιχεία ερευνών του ΙΓΜΕ υπάρχουν σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σπάνιες γαίες- σελήνιο, ουράνιο, κόκκινος υδράργυος , λίθιο- η αξία των οποία έχει υπολογιστεί από το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο σε 146 δισ. Αλλά δυστυχώς, η αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου κολλάει σε αρρωστημένες νοοτροπίες και στο μεταλλευτικό κώδικα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι προσπάθειες, εδώ και δέκα χρόνια, για την αξιοποίηση του ζεολίθου. Εκδηλώνεται ενδιαφέρον από το εξωτερικό και το θέμα βρίσκεται για μια 5ετία στο Συμβούλιο της Επικρατείας», υπογράμμισε ο κ. Πατακάκης.

Αλλά και όσοι τόλμησαν και μπόρεσαν τελικά να προχωρήσουν σε επενδύσεις, κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε αδιέξοδο εξαιτίας της ολιγωρίας της πολιτείας. Όπως κατήγγειλε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, 19 επιχειρηματικά σχέδια στους κλάδους μαρμάρου, υπηρεσιών(κέντρα αποκατάστασης), ξύλου και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, περιμένουν ακόμη τις κρατικές χρηματοδοτήσεις. Τα σχέδια αυτά, ενταγμένα στον αναπτυξιακό, υλοποιήθηκαν, ελέγχθηκαν, εγκρίθηκαν και οι επενδυτές, που έβαλαν ίδια συμμετοχή και πήραν και τραπεζικά δάνεια για να τα ολοκληρώσουν, περιμένουν επί 18 μήνες για τα χρήματα της επιχορήγησης. Έτσι, είπε ο κ. Πατακάκης, δεν μπορούν να προχωρήσουν επενδύσεις.

Εν τούτοις, στο νομό και στη περιοχή υπάρχουν παραγωγικές δυνάμεις που επιμένουν αναπτυξιακά , όπως έγινε και με τη δεύτερη πολύ επιτυχημένη ΔραμΟινογνωσία.