Skip to main content

Υπόγειος πόλεμος για το ελληνικό χρέος - Τα δύο στρατόπεδα

Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας που δείχνει ότι το χρέος γίνεται βιώσιμο με μεσοσταθμική επέκταση των δανείων κατά 8,5 χρόνια.

ΕΚΤ και ΔΝΤ εξακολουθούν να πιέζουν για παράταση των δανείων του EFSF στην Ελλάδα κατά 15 χρόνια. Όσο δηλαδή είναι το ανώτατο όριο που προβλεπόταν στην περσινή απόφαση του Eurogroup. Κι αυτό γιατί ότι μόνο έτσι θεωρούν ότι μπορούμε να μιλάμε για μια αξιοπρεπή διαχείριση του ελληνικού χρέους. Επιμένουν επίσης στην πλήρη αυτοματοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης, χωρίς προϋποθέσεις. Στη βάση δηλαδή της γαλλικής πρότασης, η οποία, ωστόσο, έχει απορριφθεί, χωρίς δεύτερη κουβέντα από το Βερολίνο.

Για την ακρίβεια, οι Γερμανοί απαντούν ότι με πέντε χρόνια ωρίμανση η Ελλάδα θα έχει ένα διαχειρίσιμο χρέος, κάνοντας μάλιστα και μια... υποχώρηση σε σχέση με την αρχική τους θέση που ήταν τρία χρόνια! Εκεί βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην υπόγεια «μονομαχία», που λαμβάνει χώρα ως προς το χρέος, με την χώρα μας να πιέζει τους υπόλοιπους δανειστές, για να πιέσουν το Βερολίνο, ώστε να δεχθεί να βάλει ακόμα λίγο νερό στο κρασί του.

Για την ιστορία, πάντως, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας που δείχνει ότι το χρέος γίνεται βιώσιμο με μεσοσταθμική επέκταση των δανείων κατά 8,5 χρόνια. Κι όλα δείχνουν ότι μάλλον κάπου εκεί θα πάμε, με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η Αθήνα ελπίζει ότι στην 13ωρη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας το Σάββατο συζητήθηκε και το ελληνικό ζήτημα...