Skip to main content

Ο υπουργός Ναυτιλίας για την κατάρτιση Master Plan για τα λιμάνια

Στόχος της συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας με τους Φορείς Διαχείρισης Λιμένων ήταν η αλληλοενημέρωση για την κατάρτιση Master Plan.

Μετά τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, οι επόμενες αξιοποιήσεις των λιμανιών θα γίνουν με τη διαδικασία των υποπαραχωρήσεων συγκεκριμένων λιμενικών δραστηριοτήτων, σε εξειδικευμένους ιδιώτες επενδυτές, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνάντηση που είχε με τους οργανισμούς  τους Οργανισμούς Λιμένων και τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.

Στόχος της συνάντησης ήταν η αλληλοενημέρωση για την κατάρτιση Master Plan από τους Φορείς Διαχείρισης Λιμένων (ΦΔΛ).

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, προωθούνται ρυθμίσεις με τις οποίες - εκτός των άλλων - μειώνονται γραφειοκρατικά ζητήματα, νομιμοποιούνται λιμενικές εγκαταστάσεις και  απλοποιούνται οι διαδικασίες για την εκτέλεση μικρών, αλλά απαραίτητων έργων, μέχρι 20.000 ευρώ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο κρίσιμο ζήτημα της αδυναμίας σημαντικού αριθμού μικρών ΦΔΛ να αποκτήσουν οικονομική, τεχνική επάρκεια και υποστήριξη, προκειμένου να είναι σε θέση να υλοποιούν έργα αναγκαία για την αναβάθμισή τους, τονίζοντας ότι έχει ξεκινήσει η επεξεργασία προτάσεων για την αναδιοργάνωση του Λιμενικού Συστήματος.

Στο πρώτο μέρος της σύσκεψης έγινε αναλυτική παρουσίαση - από την αρμόδια υπηρεσία της Γεν. Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων - του τι πρέπει να περιλαμβάνει τo Master Plan, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία που έχει το  χωροταξικό σχέδιο της Χερσαίας Ζώνης του λιμένα, αλλά και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύει τo  Master Plan.

Στη συνέχεια, οι ΦΔΛ πήραν το λόγο και παρουσίασαν την εξέλιξη της προσπάθειάς τους για την κατάρτιση του Master Plan, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, π.χ. δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο, έλλειψη προσωπικού -ιδιαίτερα τεχνικού- αδυναμία υποστήριξης από δήμο και περιφέρεια και άλλες.

Στη σύσκεψη παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, ο διοικητής της ΔΑΛ Δημοσθένης Μπακόπουλος, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΝΑΝΠ, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιώργος Πάλλης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Ναυπλίου, Κω, Μεσολογγίου και Λέσβου, εκπρόσωποι των Οργανισμών Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Νομού Ευβοίας, Πειραιώς, καθώς και εκπρόσωποι των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων Αβδήρων, Ναυπλίου, Σπετσών, Πάρου, Σκιάθου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λέσβου,  Μεσολογγίου, Τήνου – Άνδρου, Φθιώτιδας, Μυκόνου, Φωκίδας, Θήρας, Σητείας, Πάτμου, Αίγινας, Σκοπέλου, Θάσου, Σύρου και Χίου.