Skip to main content

Ο Ηρακλής γιορτάζει τα 109 χρόνια από την ίδρυσή του

Ο «Γηραιός», όπως επικράτησε να αναφέρεται το σωματείο, έχει κατακτήσει συνολικά 59 ομαδικούς τίτλους σε όλα τα αθλήματα - Εκδηλώσεις στο Ιβανώφειο

Σα σήμερα, στις 29 Νοεμβρίου του 1908 κι ενώ η Θεσσαλονίκη βρίσκονταν ακόμη υπό Οθωμανική αυτοκρατορία, ιδρύθηκε ο Ηρακλής. Πρόκειται, δηλαδή, για τον αρχαιότερο αθλητικό σύλλογο της πόλης.

Ο «Γηραιός», όπως επικράτησε να αναφέρεται το σωματείο λόγω της μακρόχρονης ιστορίας του, έχει κατακτήσει συνολικά 59 ομαδικούς τίτλους σε Πανελλήνιο επίπεδο, σε όλα τα αθλήματα που διατηρεί. Τα χρώματά του (μπλε και άσπρο ή, αλλιώς, κυανόλευκα) τα δανείστηκε από την κυανόλευκη ελληνική σημαία για να δηλώσει την εθνικότητα των μελών του, στη σκλαβωμένη τότε πόλη.

Ο Ηρακλής κατάγεται από τον «Όμιλο Φιλομούσων», μουσικού και φιλολογικού σωματείου που ιδρύθηκε το 1899. Από το 1902 μέλη του ομίλου αποφασίζουν να εντάξουν τον αθλητισμό στον όμιλο τους και, σε συνεννόηση με την Ελληνική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, παραχωρήθηκε στους αθλητές του ομίλου το γυμναστήριο της ελληνικής κοινότητας, ώστε να μπορούν να αθλούνται. Την ίδια περίπου εποχή ομάδα νέων αθλούνταν σε ένα ιδιωτικό γυμναστήριο στην περιοχή του Συντριβανίου, πίσω από την οδό Εθνικής Αμύνης.

Δημιουργήθηκαν τμήματα ποδοσφαίρου, κολύμβησης και ποδηλασίας. Από την αρχή όμως ο σύλλογος άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά λύθηκαν με την συνένωση του ομίλου με την ομάδα «Ολυμπία» που σχημάτισαν το 1908 τον Μακεδονικό Γυμναστικό Σύλλογο «Ο Ηρακλής» που μετά από πιέσεις του καθεστώτος των Νεοτούρκων μετονομάστηκε σε Οθωμανικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «Ο Ηρακλής».

Η τροπαιοθήκη του Ηρακλή:

Ποδόσφαιρο
1 Κύπελο
1 Βαλκανικό Κύπελο

Μπάσκετ Αντρών
2 Πρωταθλήματα

Μπάσκετ Γυναικών
3 Πρωταθλήματα

Βόλεϊ
5 Πρωταθλήματα
6 Κύπελα
4 Σούπερ Καπ

Στίβος
7 Διασυλλογικά Πρωταθλήματα
8 Πρωταθλήματα Αντρών Ανοιχτού στίβου
1 Πρωτάθλημα Γυναικών Ανοιχτού Στίβου
1 Πρωτάθλημα Στίβου Αντρών Μαραθωνίου
3 Πρωταθλήματα Στίβου Γυναικών Μαραθωνίου
4 Πρωταθλήματα Ανωμάλου Δρόμου Αντρών
2 Πρωταθλήματα Ανωμάλου Δρόμου Γυναικών

Πάλη
18 Πρωτάθλημα Αντρών

Τζούντο
7 Πρωταθλήματα

Ράγκμπι
1 Πρωτάθλημα

Ξιφασκία
1 Κύπελο Γυναικών
1 Πρωτάθλημα Αντρών

Ποδηλασία
1 Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου

Εκδηλώσεις σε Κατσάνειο και Ιβανώφειο

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα γενέθλια του «Γηραιού» ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί στο Κατσάνειο και στις 15:00 μεταφέρονται στο Ιβανώφειο, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΓΣ Ηρακλής στο Κατσάνειο.

Η ανακοίνωση του ΓΣ:

«Η Τετάρτη (29/11) είναι ημέρα γιορτής για τον Ηρακλή. Είναι η ημέρα που ο σύλλογός μας, η οικογένειά μας, το σπίτι μας, συμπληρώνει 109 χρόνια ζωής. Η μέρα που θα άλλαζε μια για πάντα τη μοίρα των απανταχού υποστηρικτών, φιλάθλων, οπαδών του Ημίθεου από το 1908 μέχρι σήμερα και για πάντα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα ξεκινήσουν από νωρίς στο Κατσάνειο, με τα γραφεία του συλλόγου να είναι ανοικτά για όλους από το πρωί. Στις 15.00 μετά το μεσημέρι, το πρόγραμμα λόγω της διαφαινόμενης κακοκαιρίας, αλλάζει για λίγα…μέτρα. Συγκεκριμένα, διοίκηση, αθλητές, προπονητές, οπαδοί μεταφερόμαστε στο ΙΒΑΝΩΦΕΙΟ (και όχι στο γήπεδο των Χορτατζήδων) προκειμένου να υπάρξουν φιλικές αναμετρήσεις μπάσκετ μεταξύ των αθλητών όλων των τμημάτων του ΓΣ Ηρακλής.

Εκδήλωση που θα συνοδευτεί από μουσική και φαγητό, καθώς στον προαύλιο χώρο του κλειστού γηπέδου μπάσκετ θα υπάρχουν εδέσματα τα οποία θα μπορεί να προμηθευτούν οι πάντες.

Επίσης, το απόγευμα στο Κατσάνειο θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΓΣ Ηρακλής, σε μια συνεδρίαση ανοικτή για το κοινό, ενώ όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να γίνουν μέλη στον «κυανόλευκο» Ερασιτέχνη, με τα κριτήρια εγγραφής να παραμένουν ίδια (επίδειξη ταυτότητας και καταβολή του αντιτίμου συνδρομής που αντιστοιχεί σε 50 ευρώ το χρόνο).

ΗΡΑ ΟΛΕ Η ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΕ…
1000 ΧΡΟΝΙΑ ΗΡΑΚΛΗΣ».