Skip to main content

Ο ISIS πίσω από τη βομβιστική επίθεση της Τρίτης στη Συρία

Η επίθεση βομβιστή - καμικάζι έγινε σε χωριό που παραδόθηκε από αντάρτες στο καθεστώς, κατόπιν συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε η Ρωσία

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι την Τρίτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι, τόσο φιλοκυβερνητικοί μαχητές όσο και αντάρτες, στην επαρχία Ντεράα, στη νότια Συρία, γνωστοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επίθεση, με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες, έγινε σε χωριό που παραδόθηκε από αντάρτες στο καθεστώς, που ανακτά σταδιακά τεράστιες εκτάσεις της επαρχίας από τα χέρια των ανταρτών στη Ντεράα, κατόπιν μιας συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε η Ρωσία, έπειτα από την πολύνεκρη ευρείας κλίμακας επιχείρηση που εξαπέλυσε η Δαμασκός.

Χάρη στη συμφωνία «συμφιλίωσης» που διαπραγματεύθηκε η Μόσχα, το καθεστώς ελέγχει πλέον σχεδόν το 80% του εδάφους στη Ντεράα, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η επίθεση του καμικάζι έγινε στο χωριό Ζαϊζούν, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας, πολύ κοντά σε έναν τομέα υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Στρατός Χάλιντ Ιμπν αλ Ουάλιντ, η οποία έχει ορκιστεί πίστη στο ΙΚ και δεν εντάχθηκε στη λεγόμενη συμφωνία «συμφιλίωσης» η οποία ουσιαστικά σήμανε τη συνθηκολόγηση των ανταρτών.

Τουλάχιστον «14 μαχητές των δυνάμεων του καθεστώτος και αντάρτες που δέχθηκαν τη συμφιλίωση σκοτώθηκαν στην έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που οδηγούσε καμικάζι και στοχοθέτησε θέση του στρατού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Είχε κάνει προηγουμένως λόγο για οκτώ νεκρούς, αλλά ο απολογισμός αυξήθηκε διότι τραυματίες υπέκυψαν, ενώ βρέθηκαν κι άλλα πτώματα.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Telegram, επιβεβαιώνοντας τη χρησιμοποίηση αυτοκινήτου παγιδευμένου με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών που οδηγούσε καμικάζι.

«Πρόκειται για την πρώτη επίθεση καμικάζι εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος» μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στο νότιο τμήμα της Συρίας, επισήμανε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν από τη Δευτέρα τον τομέα που έλεγχαν οι τζιχαντιστές, στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας, εν αναμονή της πιθανής εφόδου των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον του μόλις η Δαμασκός εδραιώσει τον έλεγχό της στις περιοχές που έλεγχαν οι αντάρτες στη Ντεράα.

Η συμφωνία «συμφιλίωσης» τέθηκε σε ισχύ στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας αρχικά, πριν τεθεί σε εφαρμογή στο δυτικό. Αλλά η διαδικασία δεν έχει ακόμα αρχίσει σε συνοικίες της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας που ελέγχονται από τους αντάρτες.

«Το καθεστώς ελέγχει πλέον όλο το ανατολικό τμήμα της επαρχίας», ανέφερε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων sana από την πλευρά του έκανε λόγο για «πληροφορίες» κατά τις οποίες τέσσερις κοινότητες στο βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας θα ενταχθούν στη συμφωνία σήμερα το μεσημέρι.

Η συμφωνία επιβάλλει στους αντάρτες να εγκαταλείπουν το βαρύ πυροβολικό τους και όπλα μεσαίου βεληνεκούς, την αποκατάσταση της εξουσίας των κρατικών θεσμών στην περιοχή, καθώς και τη μεταφορά των μαχητών που το επιθυμούν σε άλλους τομείς της εμπόλεμης Συρίας που ελέγχονται από αντικαθεστωτικούς.

Χάρη στη στρατιωτική υποστήριξη των συμμάχων του, της Ρωσίας και του Ιράν, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του 60% και πλέον της επικράτειας της Συρίας, που αιματοκυλίστηκε και κατακομματιάστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στον οποίο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 350.000 άνθρωποι, ενώ εκατομμύρια άλλοι έγιναν πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένοι από το 2011.

Φωτογραφία: AFP