Skip to main content

Ο ισπανικός Τύπος για το συλλαλητήριο και τα επεισόδια στην Αθήνα

O ισπανικός Τύπος επιχειρεί να εξηγήσει σχηματικά ποιος είναι ο λόγος που ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών.

Με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο, αναπαράγοντας κατά βάση το ρεπορτάζ του ισπανικού πρακτορείου EFE, κάλυψαν το χθεσινό συλλαλητήριο οι ισπανικές εφημερίδες. Σχεδόν όλες στάθηκαν στον μικρότερο όγκο του χθεσινού συλλαλητηρίου, σε σχέση με τις παλαιότερες κινητοποιήσεις, ενώ δεν επεκτάθηκαν στο εύρος των επεισοδίων που σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή των Ελλήνων.

Στο σύνολό του ο ισπανικός Τύπος επιχειρεί να εξηγήσει σχηματικά ποιος είναι ο λόγος που ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών κι επισημαίνουν--αναπαράγοντας το EFE -πως σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις το 70% αντιτίθεται στη συμφωνία που έχει κατατεθεί προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

El Pais

«Χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας για να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να μην κυρώσει τη συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία. Η ψηφοφορία στη Βουλή αναμένεται εντός της εβδομάδος», τονίζει η εφημερίδα El Pais, τιτλοφορώντας το άρθρο της «Χιλιάδες Έλληνες διαδηλώνουν στην Αθήνα κατά της συμφωνίας με τη Μακεδονία».

«Μία θάλασσα από γαλανόλευκες σημαίες και λάβαρα της ορθόδοξης εκκλησίας κάλυψαν την πλατεία του Συντάγματος, ενώπιον του Κοινοβουλίου, ενώ από τα μεγάφωνα παιάνιζε ο εθνικός ύμνος και πατριωτικοί ύμνοι», προσθέτει.

«Οι διοργανωτές εκτιμούν πως η συμμετοχή ξεπέρασε τις 600.000, ενώ οι εκτιμήσεις της αστυνομίας την ανεβάζουν σε μόλις 60.000. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή ήταν σαφώς μικρότερη από την αναμενόμενη και δεν έφθασε σε αριθμό εκείνην του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν περίπου ένα εκατ. άνθρωποι (κατά τους διοργανωτές, 140.000 σύμφωνα με την αστυνομία) είχαν ορίσει συνάντηση στο ίδιο σημείο. Έναν μήνα αργότερα, στη Θεσσαλονίκη, είχαν διαδηλώσει 400.000 άνθρωποι (90.000 σύμφωνα με την αστυνομία)» επισημαίνει η εφημερίδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πολλές χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί για να αποφευχθούν επεισόδια, δεδομένου ότι λίγο πριν το συλλαλητήριο αντιφασιστικές ομάδες είχαν καλέσει σε διαδήλωση κατά του εθνικισμού. Στο τέλος του συλλαλητηρίου σημειώθηκαν αψιμαχίες, με ανταλλαγή βομβών μολότοφ και καπνογόνων, ανάμεσα στην αστυνομία και ομάδα διαδηλωτών που επεχείρησε να εισβάλει στο Κοινοβούλιο», καταλήγει.

El Publico

«Τουλάχιστον δώδεκα τραυματισμοί σημειώθηκαν χθες κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία κατά το συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δέκα τραυματίες ήσαν αστυνομικοί.

Επικαλούμενη το ισπανικό πρακτορείο EFE, η εφημερίδα γράφει πως «εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε πως οι διαδηλωτές εκτόξευσαν κατά των αστυνομικών πέτρες, βόμβες μολότοφ και επιτέθηκαν με ραβδιά. Η αστυνομία προέβη σε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και τουλάχιστον δύο διαδηλωτές, σύμφωνα με το πρακτορείο, χρειάσθηκε να μετακομισθούν στο νοσοκομείο. Ομάδες διαδηλωτών πυρπόλησαν επίσης αυτοκίνητα κοντά στο Σύνταγμα».

«Το συντηρητικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΝΔ χαρακτήρισε τα επεισόδια «προβοκάτσια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει η ίδια εφημερίδα, που τιτλοφορεί το άρθρο της «Τουλάχιστον 12 τραυματίες στις διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας για τη Μακεδονία.

El Periodico de Catalunya

«Προβλεπόταν ως μια από τις πιο σημαντικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Όλοι από τους 600.000 διαδηλωτές--τόσοι προβλέπονταν να συμμετάσχουν από τους διοργανωτές του--οι οποίοι θα συνέρρεαν στην Αθήνα από κάθε γωνιά της χώρας επέπρωτο να φωνάξουν με ένα στόμα κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ενάντια στην επικείμενη αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας. Όμως στο τέλος οι υπολογισμοί δεν επαληθεύθηκαν: σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές ήσαν 60.000, ενώ ελληνικά μέσα ενημέρωσης τους ανεβάζουν στους 100.000. Πάντως, πολύ μακριά από τον ποθούμενο αριθμό» τονίζει η καταλανική εφημερίδα El Periodico.

Ωστόσο, η εφημερίδα υπογραμμίζει πως «η μικρότερη συμμετοχή δεν πρέπει να παραπλανεί, δεδομένου ότι οι προηγούμενες είχαν επιτυχία». «Υπεύθυνος όλων αυτών είναι η νέα ονομασία της Μακεδονίας, που αναζωπυρώνει παλαιά πάθη εξίσου μεταξύ των Ελλήνων και των κατοίκων της (πΓΔ) Μακεδονίας. Η Ελλάδα που έχει μία γεωγραφική περιοχή με το ίδιο όνομα, έχει αντιταχθεί στο να ονομάζεται η γειτονική χώρα απλά ως Μακεδονία. Οι Έλληνες ανησυχούν πως κατά το μέλλον μία χώρα που ονομάζεται έτσι χωρίς προσδιορισμό ενδέχεται να διεκδικήσει την προσάρτηση της περιφέρειας της δικής της Μακεδονίας, που έχει πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Για τον λόγο αυτό, έως σήμερα, το επίσημο όνομα της βαλκανικής χώρας ήταν πΓΔΜ.

   «Όλα μπροστά στο Κοινοβούλιο φαίνονταν να εξελίσσονται καλά. Η διαδήλωση ήταν φορτισμένη, όμως κυλούσε ειρηνικά. Έως ότου συνέβη κάτι: σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν μολότοφ, μπογιές και πέτρες στους αστυνομικούς, που απάντησε με χημικά. Για άλλους, συνέβη το αντίθετο: ήσαν οι αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί στο Κοινοβούλιο εκείνοι που ξεκίνησαν τις συγκρούσεις» τονίζει για τα επεισόδια η εφημερίδα.

   Και καταλήγει: «Στο τέλος, ο απολογισμός ήταν ο ίδιος: δεκάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και μια χώρα, η Ελλάδα, να έχει καταληφθεί πλήρως από το εθνικιστικό κύμα προκειμένου να αποφευχθεί ώστε ο βόρειος γείτονάς του να τους κλέψει κάτι που οι Έλληνες θεωρούν ως τμήμα της ψυχής τους και καταστατικό τους μύθο: την υποτιθέμενη κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου».