Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ακίνητο-γιαπί στην Τσιμισκή γίνεται πολυτελές ξενοδοχείο

Ο ισραηλινός ξενοδοχειακός όμιλος Fattal πλειοδότησε με 9 εκατ. ευρώ στον πλειστηριασμό για το κτήριο στη γωνία Τσιμισκή 1 και Κατούνη στη Θεσσαλονίκη

Μετά από περίπου μία δεκαετία που έχει μείνει γιαπί το ακίνητο φιλέτο στη συμβολή των οδών Τσιμισκή 1 και Κατούνη στα Άνω Λαδάδικα φαίνεται πως μπαίνει σε τροχιά αξιοποίησης και μάλιστα από τον ισραηλινό τουριστικό όμιλο Fattal.

Ο ισραηλινός όμιλος φέρεται να πλειοδότησε  σε πρόσφατο πλειστηριασμό της Τράπεζας Πειραιώς προσφέροντας 9 εκατ.ευρώ  όταν η πρώτη τιμή προσφοράς είχε οριστεί στα 6 εκατ.ευρώ.

To κτήριο, γνωστό και ως «Μέγαρο Κιτρικής» που επί μακρόν «μαραζώνει» ανήκε στην «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.» του επιχειρηματία Άκη Μιχαηλίδη και εκτείνεται σε 4.589 τμ. Αποτελείται από υπόγειο, ημιόροφο και οκτώ ορόφους.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί δέλεαρ για τους Ισραηλινούς επενδυτές τα τελευταία χρόνια, που επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τουριστικό κλάδο, αγοράζοντας είτε ξενοδοχεία όπως πρόσφατα το Νεφέλη, στο Πανόραμα, αλλά και βιοτεχνικούς χώρους για τη μετατροπή τους σε Airbnb.

Στην περίπτωση του ομίλου Fattal το κτήριο, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη δημιουργία ενός πολυτελούς Leonardo Hotel, που αποτελεί ένα από τα brands του ομίλου.

Η επέλαση του ομίλου Fattal στη χώρα μας, ξεκίνησε το καλοκαίρι που μας πέρασε, με μακροχρόνια μίσθωση του πρώην Esperia στην οδό Σταδίου, στην Αθήνα ενώ στα τέλη Ιουλίου προχώρησε και στην απόκτηση του Lindian Village, στη Ρόδο.

Ο ισραηλινός όμιλος λανσάρεται ως συνώνυμο της καινοτομίας στον κλάδο των ξενοδοχείων. Εισήγαγε το σύστημα all-inclusiveστο Ισραήλ και έχει θέσει νέα πρότυπα στην ψυχαγωγία που προσφέρεται παράλληλα με τη φιλοξενία για μικρούς και μεγάλους.




Ποιος είναι ο όμιλος Fattal

Η αλυσίδα ξενοδοχείων Fattal είναι ο μεγαλύτερος ξενοδοχειακός όμιλος στο Ισραήλ, με 39 ξενοδοχεία και 16.700 δωμάτια υπό τη διεύθυνση του. Τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε όλη τη χώρα, μεταξύ άλλων σε Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Τιβεριάδα, Νεκρά Θάλασσα και Eilat. Η αλυσίδα κατέχει επίσης και διαχειρίζεται περί τα  160 ξενοδοχεία, με την επωνυμία Leonardo στην Ευρώπη.

Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία του ομίλου βλέπει πως η συνεχής του ανάπτυξή αποδίδεται στο έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό του αλλά και στην αποφασιστικότητα και το όραμα του ιδρυτή της, David Fattal. Ο δημιουργός του ομίλου ξεκίνησε την καριέρα του ως σερβιτόρος, γεγονός που όπως λέει «του έδωσε καινοτόμες ιδέες για τις βασικές αξίες που είναι απαραίτητες για την προσέλκυση επισκεπτών και τη μετατροπή τους, σε επαναλαμβανόμενους πελάτες».

Το 1998, ο κ. Fattal  ίδρυσε την Fattal Hotels, αναλαμβάνοντας επίσης το διάσημο Meridien Hotel στο Eilat. Το 2007 η Fattal ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ευρώπη, όταν άνοιξε το πρώτο της ξενοδοχείο στο Βερολίνο της Γερμανίας. Έκτοτε, η αλυσίδα ξενοδοχείων επέκτεινε τη δραστηριότητά της σε άλλες πόλεις της Γερμανίας αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελβετία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ουγγαρία. Σήμερα τα ξενοδοχεία της αλυσίδας στο Ισραήλ περιλαμβάνουν τα εμπορικά σήματα Leonardo, Herods, U Hotels, Hotel Rothschild 22 και NYX Hotels. Το 2013 τα ξενοδοχεία Fattal απέκτησαν τον όμιλο Queens Moat Houses (Γερμανία) Holding GmbH.

Το ευρωπαϊκό τμήμα της Fattal, διαχειρίζεται 160 ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη, 45 εκ των οποίων βρίσκονται στη Γερμανία, ενώ αναμένεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές τους και σε άλλες χώρες.