Skip to main content

Ο κακός χαμός στα Σκόπια και η «ειρήνη» στα Βαλκάνια

Οι δηλώσεις Χαν για τις απειλές κατά βουλευτών των Σκοπίων, οι διαρπαγματεύσεις για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και οι ταραχές σε Αλβανία και Σερβία

Ο κακός χαμός στα Σκόπια. Η μια πλευρά απειλεί τους μακεδονίζοντες βουλευτές ότι αν δεν ψηφίσουν την αναθεώρηση του συντάγματος θα τους κλείσει στη φυλακή, επειδή πολλοί είναι υπόδικοι, η άλλη πλευρά απειλεί τους ίδιους ότι αλίμονό τους αν αποστατήσουν.

Ο Επίτροπος της Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιόχανες Χαν, δήλωσε ότι είναι ενήμερος για απειλές από την αντιπολίτευση των Σκοπίων εναντίον βουλευτών που θέλουν να εγκαταλείψουν τη γραμμή του κόμματος για τη Συμφωνία με την Ελλάδα και να την υποστηρίξουν στο Κοινοβούλιο.

Κάλεσε το VMRO-DPMNE να εγκαταλείψει τη ρητορική που ασκεί και την καταστροφική προσέγγιση που έχει στη Συμφωνία και να θέσει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών μπροστά από το κόμμα. Πρόσθεσε ότι το κόμμα θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη για το κλείσιμο των θυρών της ΕΕ στην πΓΔΜ, εάν δεν περάσει η Συμφωνία.

Μεταξύ μας, κύριε Επίτροπε, μπορείτε άραγε να μας αναφέρετε κάποια κόμματα που θέτουν το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το δικό τους. Προφανώς και υπάρχουν, αλλά κόμματα εξουσίας που να το πράττουν, δεν μου έτυχε να το δω.

Το λέγαμε, δεν το λέγαμε; Καμιά επίπτωση δεν θα υπάρξει, στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παρά μόνον επικοινωνιακή, αν γίνει ή δεν γίνει αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος. Είναι αρκετή η υπογραφή του Ν. Κοτζιά στις Πρέσπες.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να υποβάλλει στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2018, στην έδρα της Συμμαχίας, Βρυξέλλες, τα έγγραφα που της ζητήθηκαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση επανεξέτασε και ενέκρινε τις πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση μιας επιτροπής εργασίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Έγραψα εχθές, για την κατ’ αρχάς συμφωνία Σκοπιανών και Αλβανών που επιθυμούν να συνδέσουν ενεργειακούς αγωγούς για φ/α, μια και η υπόθεση της ΔΕΣΦΑ καθυστερεί. όμως, η Αλβανία, προωθεί κι άλλο μεγαλεπήβολο σχέδιο, του Ionian Adriatic Pipeline. Πρόκειται για αγωγό 526 χλμ. ο οποίος θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από τον TAP και θα συνδέει και τις χώρες της Αδριατικής: Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία. Η χωρητικότητα του αγωγού, τον οποίο έχει αναλάβει ως τεχνικός σύμβουλος η Socar είναι 5 δισ. κ.μ.

Αυτό μπορούσε να το πράξει η Ελλάδα, αν ο τερματικός του ΤΑΡ γινόταν στη Θεσπρωτία, όπως είχε προγραμματιστεί. Αλλά βρέθηκαν 20 οικολογούντες, και το έργο πήγε στο Δυρράχιο. Προστάτευσαν είπαν το περιβάλλον, το οποίο δεν επρόκειτο να υποστεί καμιά ζημία φυσικά. Να είστε καλά ευαίσθητοι οικολογούντες. Δεν πειράζει που αυξήθηκε επικίνδυνα στην Ελλάδα η παιδική θνησιμότητα, λόγω έλλειψης κονδυλίων στην Υγεία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, που θα έφερνε ειρήνη στα Βαλκάνια, όπως υποστηρίζει ο Ν. Κοτζιάς, φέρνει… αποτελέσματα. Το Εθνικό Συμβούλιο της Αλβανίας (KKSH) αντέδρασε άμεσα στην επίθεση που δέχθηκαν δύο νέοι Αλβανοί στην πόλη Νόβι Σαντ της Σερβίας, επειδή μιλούσαν αλβανικά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά και ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Και την προηγούμενη, Αλβανός βουλευτής επιχείρησε να φωτογραφηθεί μπρος στο Κοινοβούλιο του Βελιγραδίου, με την αλβανική σημαία και τον αλβανικό αετό της Μεγάλης Αλβανίας. Για τέτοια σημάδια ειρήνης μιλάμε.