Skip to main content

Ο κακός λύκος δεν αστειεύεται

Οι αντικρουόμενες αξιολογήσεις των επενδυτικών οίκων αποτελούν ιδανικό επιχείρημα για όλους όσοι επιμένουν να κατηγορούν μονότονα το νεοφιλελεύθερο λόμπι. Όχι πως έχουν άδικο στη διαπίστωση ότι ο λύκο
Μέσα σε δύο μέρες, τη 18η και τη 19η Ιανουαρίου, καταδείχθηκε για ακόμα μία φορά η αναξιοπιστία αυτού που σχηματικά αποκαλούμε «αγορές».

Την περασμένη Τρίτη ο ιταλικός επενδυτικός οίκος Unicredit δημοσιοποίησε έκθεση-κόλαφο για τις ελληνικές τράπεζες προβλέποντας πτώση 50% (!) των αξιών του ελληνικού χρηματοπιστωτικού κλάδου και υποβαθμίζοντας την επενδυτική σύσταση για τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες(Εθνική και Alpha) σε «sell». Την επόμενη κιόλας ημέρα, στις 19 Ιανουαρίου, η JP Morgan, παρότι αναγνώρισε μεταβλητότητα και διακυμάνσεις σε βραχύ χρόνο, προέβλεψε αύξηση της αξία των μετοχών του ελληνικού τραπεζικού κλάδου κατά 50% σε ορίζοντα 6μήνου-12μηνου!

Από τα παραπάνω προκύπτει εύλογα το συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένες αξιολογήσεις έγιναν κατόπιν... ώριμης σκέψης, δηλαδή ανάλογα με τις επενδυτικές θέσεις που έχουν πάρει η Unicredit και η JP Morgan.

Τα γεγονότα είναι αντικειμενικά, η ερμηνεία τους όμως είναι πάντα υποκειμενική. Από τη μία, οι αντικρουόμενες αυτές εκθέσεις αποτελούν ιδανικό επιχείρημα, λ.χ. για τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, όπως και για όσους επιμένουν να κατηγορούν μονότονα και εκ του ασφαλούς το νεοφιλελεύθερο λόμπι. Όχι πως έχουν άδικο στη διαπίστωση ότι ο λύκος είναι κακός, αλλά για να επιβιώσει κανείς στον πολύπλοκο κόσμο που ζούμε δεν αρκούν οι διαπιστώσεις.

Από την άλλη, υπάρχει και ο λόγος του πολιτικού ρεαλισμού, όπως αυτός που αρθρώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος. «Είναι στη φύση του λύκου να τρώει τα πρόβατα, το καθήκον της πολιτικής ηγεσίας είναι να φυλάει το μαντρί», σχολίασε ο έμπειρος πολιτικός, αναφερόμενος στο κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της χώρας και στην ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους κρατικού  δανεισμού.

Το θέμα βέβαια δεν είναι ούτε τι φαντάζεται ο Α. Τσίπρας, ούτε οι εύστοχες ρήσεις του Α. Παπαδόπουλου, αλλά τι κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Λέγεται ότι ο πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες, μετά και τα αγροτικά μπλόκα, είναι περισσότερο ανήσυχος παρά ποτέ. Αυτό είναι θετικό διότι η ανησυχία είναι σοβαρή ένδειξη συνειδητοποίησης της κρισιμότητας της κατάστασης. Αρκεί η μετάβαση στο επόμενο και σημαντικότερο στάδιο, της πράξης, να είναι πολύ συντομότερη, διότι λύκος δεν αστειεύεται.

Γιώργος Χατζηλίδης