Παρασκευή 7 Μαΐου 2021
x

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΑΣΜΟ

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον ορισμό του βιασμού και τις ποινές που θεσπίζονται

Νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο του ποινικού κώδικα που αφορά το αδίκημα του βιασμού προανήγγειλε από το βήμα της βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, λέγοντας ότι σε συνεννόηση με τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών θα διορθωθεί το σχετικό άρθρο ώστε να υπάρχει σωστή εξισορρόπηση της ποινολογικής αντιμετώπισης των βιαστών.

Προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις για το θέμα και κυρίως για ποινές που θεσπίζονται με τον νέο ποινικό κώδικα. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν ενστάσεις διαμηνύοντας ότι θα καταψηφίσουν την διάταξη, ενώ η Διεθνής Αμνηστεία το χαρακτήρισε «απαράδεκτο» σημειώνοντας ότι «ο νέος ορισμός του νέου Ποινικού Κώδικα, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για το σοβαρό αυτό έγκλημα».

Ο κ. Καλογήρου εξαπέλυσε επίθεση τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΚΙΝΑΛ, οι βουλευτές του οποίου αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, κατά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως το βράδυ.

Ο υπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ που δεν μετέχει στις εργασίες της βουλής αυτή την εβδομάδα, αλλά και το ΚΙΝΑΛ ότι έχουν ως στόχευση να εμφανίζουν μια διαλυμένη βουλή και μια απονομιμοποιημένη κυβέρνηση. Χαρακτήρισε τη στάση τους ευθεία προσβολή στα πρόσωπα που απαρτίζουν τις δύο νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που επί δύο χρόνια εργάστηκαν για να αλλάξουν οι κώδικες.

Για απαράδεκτη και αντισυνταγματική διαδικασία την οποία δεν θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδος. Μετά τις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αναφορά του ότι δεν έχουν διαβάσει τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, τους αποκάλεσε πραξικοπηματίες αν και αργότερα ανακάλεσε ύστερα από παρέμβαση του προεδρεύοντος Τάσου Κουράκη.

Η κυβέρνηση ας ψάξει αλλού για τακτικισμούς και αφηγήματα δήλωσε ο Μανώλης Συντιχάκης εκ μέρους του ΚΚΕ, το οποίο επίσης αποχώρησε από τη συζήτηση.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα που φεύγει θυμήθηκε τον Ποινικό Κώδικα. Προχωρά μόνος. Αμφιλεγόμενες διατάξεις πολλές και αλλαγές που βγάζουν μάτι. Ο βιασμός είναι έγκλημα, δεν υπάρχει light βιασμός», τόνισε.

Στις έντονες αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει ο ορισμός του βιασμού στον νέο ποινικό κώδικα αναφέρεται και το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η «κυβέρνηση έκανε ένα βήμα «χαλάρωσης» του ορισμού, γεγονός που δυνητικά επιτρέπει πιο μαλακή τιμωρία για τους βιαστές».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ