Skip to main content

Οι Θεσσαλονικείς έσπευσαν στην αγορά για τα ψώνια τους και την Κυριακή(φωτο+vid)

Ουρές και σήμερα έξω από τις μεγάλες αλυσίδες στην Τσιμισκή, κυρίως από τη νεολαία, με σύμμαχο τον καιρό - Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι έμποροι

Αυξημένη ήταν από νωρίς σήμερα η κίνηση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τον κόσμο, χωρίς πλέον τους γνωστούς περιορισμούς, να κινείται ελεύθερα, είτε για βόλτα και καφέ είτε για ψώνια, εκμεταλλευόμενος το κυριακάτικη άνοιγμα της αγοράς.

"Σαν την αίσθηση της ελευθερίας δεν έχει" ήταν η χαρακτηριστική φράση, στη Voria.gr, πατέρα που βγήκε μαζί με την κόρη του για να ψωνίσουν και αποτυπώνει το γενικότερο κλίμα στην αγορά που παίρνει τονωτικες ανάσες μετά από το εξάμηνο απαγορευτικό.

Και σήμερα σημειώνονται μεγάλες ουρές έξω από τα μεγάλα πολυκαταστήματα στην Τσιμισκή, κυρίως από τη νεολαία, έχοντας ως σύμμαχο τον καλό καιρό.

Καταναλωτές παρατήρησαν, όπως είπαν στη Voria.gr, ότι «τόσο καιρό ψώνιζαν από το internet σε μισή τιμή από αυτές που συναντούν σήμερα στα καταστήματα».

Οι έμποροι από την άλλη πλευρά είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς βλέπουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους μετά από καιρό, παρατηρούν όμως ότι ο κόσμος ακόμη είναι μουδιασμένος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποια μικρομεσαία καταστήματα επέλεξαν να μην ανοίξουν σήμερα Κυριακή.

Δυσφορία για τη λειτουργία των συνεχόμενων Κυριακών, μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, εκφράζουν και οι υπάλληλοι, λέγοντας ότι δεν αντέχουν να δουλεύουν σερί και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς ρεπό. "Να δουλέψει η αγορά την Κυριακή αλλά η επιχείρηση να κάνει προσλήψεις και όχι να "τεντώνει" το υπάρχον προσωπικό. Αυτά η κυβέρνηση πρέπει να τα δει", σημείωσε υπάλληλος καταστήματος.

Πρόεδρος ΕΣΘ: Οι Κυριακές εξυπηρετούν τις πολυεθνικές

Τραγικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, μιλώντας στη Voria.gr, το διάστημα που τα καταστήματα ναι μεν άνοιξαν μετά το lockdown αλλά λειτουργούσαν με τους γνωστούς περιορισμούς (click away, click inside), οι οποίοι δεν βοηθούσαν στην ομαλή λειτουργία αλλά και στο να κατέβει ο κόσμος στην αγορά.

 

Σημειώνει πως το κλίμα άλλαξε από την Παρασκευή, όπου ο κόσμος μπορεί πλέον να μπαίνει στα καταστήματα χωρίς ραντεβού, και φάνηκε με την κίνηση που υπήρχε στην αγορά.

Αναφορικά με το γεγονός ότι ο κόσμος εχθές σχημάτισε ουρές έξω από τις μεγάλες αλυσίδες και τις πολυεθνικές ο κ. Φιλιππίδης τονίζει πως πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και κυρίως από τη νεολαία που κατά κύριο λόγο ψωνίζει από τις μεγάλες αλυσίδες ότι με το να μη συμπαρίσταται στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν πολύ καλά προϊόντα, δημιουργεί θέσεις ανεργίας και όχι εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΕΣΘ επισημαίνει ότι τα προβληματα για τον κλάδο ξεκινούν τώρα, κάνοντας λόγο για μια οικονομική πανδημία, και καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης για το λιανικό εμπόριο.

Για την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα καταστήματα αυτήν και την επόμενη Κυριακή, επισημαίνει ότι πρόκειται για μια απόφαση που "εξυπηρετεί τις πολυεθνικές και τις μεγάλες αλυσίδες". "Η κυβέρνηση μας αιφνιδίασε, ήταν δύο σειρές κρυμμένες μέσα σε έναν νόμο 12 σελίδων. Προσπαθούν να την περάσουν πλαγίως την Κυριακή, αλλά δεν θα τους περάσει, η αγορά θα αντιδράσει", τονίζει ο κ. Φιλιππίδης.