Skip to main content

Ο Καναδάς ανακοινώνει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Στόχος το περιβάλλον του Πούτιν

"Στοχοθετούμε τράπεζες και ολιγάρχες του περιβάλλοντος του καθεστώτος Πούτιν, όπως και αυτήν που θα αποκαλούσα τη σύντροφό του", δήλωσε η ΥΠΕΞ

Ο Καναδάς στοχοθέτησε σήμερα 21 Ρώσους, του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, και τέσσερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τράπεζες, σε ένα νέο κύμα κυρώσεων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

"Στοχοθετούμε τράπεζες και ολιγάρχες του περιβάλλοντος του καθεστώτος Πούτιν, όπως και αυτήν που θα αποκαλούσα τη σύντροφό του", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί στην Οτάβα.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που αποτελούν στόχο των νέων κυρώσεων είναι η Αλίνα Καμπάγιεβα, η πρώην ολυμπιονίκης στη ρυθμική γυμναστική που φέρεται να διατηρούσε, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης και αντιφρονούντες, σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν, κάτι που εκείνος είχε διαψεύσει το 2008.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, η Αλίνα Καμπάγιεβα περιγράφεται σε εμπιστευτική έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ως ωφελούμενη από την περιουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ίδια είναι "πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου National Media Group (NMG), εταιρίας χαρτοφυλακίου που κατέχει σημαντικά μερίδια σχεδόν στα μεγαλύτερα ομοσπονδιακά ρωσικά μέσα ενημέρωσης που αναπαράγουν την προπαγάνδα της ρωσικής κυβέρνησης", σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Ο Καναδάς πρόσθεσε επίσης στον κατάλογο αυτόν τη ρωσική Αγροτική Τράπεζα όπως και την Investtradebank και δύο εταιρίες διαχείρισης πόρων. Τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν παγώσει και έχει απαγορευτεί η είσοδος στον Καναδά για τους επικεφαλής τους.

Η Μέλανι Τζολί δήλωσε ότι οι κυρώσεις αυτές έχουν στόχο να "πνίξουν το καθεστώς Πούτιν", ενώ συνεχάρη την ΕΕ γιατί απαγόρευσε τη Δευτέρα το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στο έδαφός της έως το τέλος του έτους, ώστε να σταματήσει η χρηματοδότηση του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία.

Μετά τη ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος στις 24 Φεβρουαρίου, ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις σε περισσότερα από 1.050 πρόσωπα και οντότητες στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ