Skip to main content

Ο Καναδάς ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και στους άνω των 65

Η επιστημονική επιτροπή έλαβε υπόψη της τρεις πρόσφατες μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες.

Η επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει την καναδική κυβέρνηση συνέστησε την Τρίτη να χρησιμοποιείται το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Στις αρχές Μαρτίου η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών (CCNI) συνιστούσε να περιοριστεί η χρήση του εμβολίου αυτού σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών.

Στην ανακοίνωσή της η CCNI αναφέρει ότι έλαβε υπόψη της τρεις πρόσφατες μελέτες για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου «σε πραγματικές συνθήκες» προκειμένου να αλλάξει τη σύστασή της. Η αρχική πρότασή της, για τη χρήση του εμβολίου μόνο σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών, είχε γίνει λόγω του «μικρού» αριθμού ηλικιωμένων που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές της 3ης φάσης της φαρμακευτικής εταιρείας, υπενθύμισε.

Πλέον όμως, τα «πειστικά στοιχεία» που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται και σε άτομα άνω των 65 ετών, δείχνουν «τη μεγάλη ασφάλεια και την πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στους ηλικιωμένους», ιδίως σε ό,τι αφορά την αποτροπή σοβαρής ασθένειας και νοσηλείας.

Η CCNI άλλαξε τη σύστασή της σε μια περίοδο όπου περίπου 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου, μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα στα οποία χορηγήθηκε. Δεν έχει αποδειχθεί ωστόσο σε αυτό το στάδιο ότι ο εμβολιασμός συνδέεται με αυτά τα επεισόδια.

«Αυτή τη στιγμή, η υπηρεσία Υγείας του Καναδά παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά θεωρεί ότι, δεδομένων των κινδύνων που συνδέονται με την Covid-19 (…) είναι προτιμότερο να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με τα διαθέσιμα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου της AstraZeneca, εξήγησε ένας αξιωματούχος του υπουργείου, ο Μαρκ Μπερτιόμ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Η σύστασή μας δεν συνδέεται με όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη», διευκρίνισε εξάλλου η πρόεδρος της CCNI, Δρ Καρολάιν Κουότς.

Ο Μπερτιόμ σημείωσε ότι οι παρτίδες του εμβολίου της AstraZeneca που έχει παραλάβει ο Καναδάς προέρχονται από το Serum Institute της Ινδίας και είναι διαφορετικές από εκείνες της Ευρώπης. «Το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται, την παρούσα στιγμή, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ασφαλές, αποτελεσματικό και ποιοτικό», τόνισε.

Παρ’ όλ’ αυτά, λόγω του «περιορισμένου εφοδιασμού» με εμβόλια η CCNI σημειώνει ότι στα πρόσωπα που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρή Covid-19 ή να πεθάνουν θα πρέπει να χορηγούνται κατά προτεραιότητα τα εμβόλια του «αγγελιαφόρου RNA», όπως εκείνα των εταιρειών Pfizer-BioNTech και Moderna.

Η επιτροπή πρόσθεσε ότι «θα αναθεωρήσει τη σύστασή της, αν χρειαστεί».