Skip to main content

Ο Καρλ Μαρξ ένα βράδυ στην ψειρού

Το μουσείο του Πανεπιστημίου της Βόννης παρουσιάζει έγγραφα από την περίοδο που ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος σπούδαζε στη γερμανική πόλη

Σκληρό και πιο χοντρό από το σημερινό χαρτί είναι το έγγραφο του αποφυλακιστηρίου του φοιτητή Καρλ Μαρξ. Το έγγραφο χρονολογείται από το 1836 και ο κατοπινός φιλόσοφος ήταν τότε μόλις 18 χρόνων. Η βεβαίωση είναι ένα από τα πολλά έγγραφα από την περίοδο των σπουδών του Καρλ Μαρξ στη Βόννη, τα οποία εκτίθενται τώρα στο μουσείο του πανεπιστημίου που εγκαινιάστηκε πριν από τέσσερα χρόνια.

Ολοένα και περισσότεροι τουρίστες το επισκέπτονται, ανάμεσά τους πολλοί Κινέζοι. Χαμογελούν πάντα όταν ο διευθυντής του αρχείου Τόμας Μπέκερ διαβάζει τις παρατηρήσεις στο πίσω μέρος της σελίδας: «Αναφορικά με τη διαγωγή του θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι εξαιτίας διατάραξης της νυχτερινής ησυχίας και μέθης του επιβλήθηκε ποινή κράτησης μιας ημέρας. Κατά τα λοιπά, όσον αφορά οικονομικούς ή ηθικούς λόγους δεν υπάρχουν σχετικές αναφορές. Αργότερα κατατέθηκε μήνυση εναντίον του για παράνομη οπλοκατοχή στην Κολωνία. Οι έρευνες συνεχίζονται».

Ο Καρλ Μαρξ κρατήθηκε τη νύχτα της 16ης προς τη 17η Ιουνίου 1836 σε ένα ειδικό κελί όπου κρατούνταν φοιτητές. Την εποχή εκείνη δεν ήταν ασυνήθιστη η προσωρινή κράτηση των φοιτητών. «Για τους φοιτητές ήταν ένα είδος επίδειξης θάρρους» εξηγεί ο Τόμας Μπέκερ.
Η εξαιρετικά λιτή φυλακή βρισκόταν σε ένα πύργο στα τείχη της πόλης, ωστόσο η παραμονή εκεί δεν ήταν και τόσο δυσάρεστη. Τις περισσότερες φορές το κελί ήταν γεμάτο φοιτητές, οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να παραγγείλουν φαγητό και μπύρα, έπαιζαν χαρτιά και τραγουδούσαν.

Επιμελής και προσεκτικός φοιτητής

Κι επειδή ο σύρτης της πόρτας του κελιού είχε χαλάσει, όταν είχε καλό καιρό οι κρατούμενοι το έσκαγαν για λίγο και έκαναν κανένα μπανάκι στα καθαρά τότε νερά του Ρήνου. Εκτός αυτού ο φύλακας που έπρεπε να τους προσέχει, άφηνε στο «πόδι» του την κόρη του που είχε μεγάλη καρδιά και κατανόηση για τους νεαρούς φοιτητές.

Ανάμεσα στα έγγραφα που εκτίθενται είναι και ένα χαρτί που αφορά στην εγγραφή του. Αριστερά είναι καταγεγραμμένα τα μαθήματα που θα παρακολουθούσε, ακόμα μια σημείωση από το ταμείο του πανεπιστημίου για μια ληξιπρόθεσμη οφειλή και δεξιά παρατηρήσεις ενός καθηγητή σχετικά με την αξιολόγηση του φοιτητή. Ο καθηγητής Άουγκουστ Βίλχελμ Σλέγκελ (1767 – 1845) κάνει λόγο «για έναν επιμελή και προσεκτικό φοιτητή», μια ωστόσο στάνταρ έκφραση της εποχής.

Ο Μάρξ την εποχή εκείνη σπούδαζε νομικά, ωστόσο παρακολουθούσε και μαθήματα αρχαιολογίας, ζωολογίας και ορυκτολογίας. «Τα πρώτα εξάμηνα όμως κυρίως διασκέδαζε», δηλώνει ο Τόμας Μπέκερ, «ήταν όμως φυσιολογικό». Αργότερα, όταν μετά από ένα χρόνο άλλαξε πανεπιστήμιο και πήγε στο Βερολίνο άρχισε να σπουδάζει σοβαρά, τότε όμως φιλοσοφία.

Κρίστοφ Ντρίσεν / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle