Skip to main content

Ο καιρός ανέβαλε την επανδρωμένη αποστολή της SpaceX στο διάστημα

Επρόκειτο για την πρώτη αποστολή αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με διαστημόπλοιο ιδιωτικής εταιρείας, για λογαριασμό της NASA.

Μόλις 17 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη εκτόξευση, ο καιρός «έκλεισε» στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα με αποτέλεσμα να αναβληθεί η ιστορική επανδρωμένη αποστολή της SpaceX, του γνωστού επιχειρηματία Έλον Μασκ, με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

To χρονικό «παράθυρο» για την εκτόξευση ήταν σχεδόν στιγμιαίο σήμερα και δεν επέτρεπε ολιγόλεπτη ή άλλη αναβολή. Έτσι, η επόμενη προσπάθεια θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, 30 του μηνός. 

Επρόκειτο για την πρώτη αποστολή αστροναυτών στον ISS με διαστημόπλοιο ιδιωτικής εταιρείας, για λογαριασμό της NASA. Θα είναι επίσης η πρώτη τροχιακή επανδρωμένη αποστολή από αμερικανικό έδαφος για σχεδόν μία δεκαετία, από την εποχή των διαστημικών λεωφορείων.

Ο πύραυλος Falcon 9, της SpaceX, με τη νέα κάψουλα Crew Dragon στην κορυφή του, επρόκειτο να απογειωθεί στις 23:33 ώρα Ελλάδος.

Η εκτόξευση θα γινόταν από την ιστορική πλατφόρμα 39Α, η οποία έχει παραχωρηθεί από τη NASA στην SpaceX. Από αυτή είχαν απογειωθεί ο Νιλ Αρμστρονγκ και οι αποστολές του προγράμματος «Απόλλων» για τη Σελήνη.

Μέσα στην κάψουλα Crew Dragon περίμεναν επί ώρες για την εκτόξευση οι βετεράνοι αστροναύτες Μπομπ Μπένκερ και Νταγκ Χάρλι.

O 53χρονος Χάρλι και ο 49χρονος Μπένκερ βρίσκονταν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, η αποστολή αποφασίσθηκε να συνεχισθεί.

Οι δύο αστροναύτες είναι σχεδιασμένο να παραμείνουν στον ISS για ένα χρονικό διάστημα 1-4 μηνών προτού επιστρέψουν με το Crew Dragon στη Γη.