Τρίτη 7 Ιουλίου 2020
x

Ο ΚΙΛΙΝΤΣΑΡΟΓΛΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας υπόσχεται προάσπιση των ελευθεριών και της δημοκρατίας αν κερδίσει στις εκλογές.

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης υποσχέθηκε πως θα βάλει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ισχύει στη χώρα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, σε περίπτωση που κερδίσει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

«Τι θα κάνουμε για τη δημοκρατία; Πρώτα θα καταργήσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο επικεφαλής του Ρεπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ουμππαρουσιάζοντας στην Άγκυρα το πρόγραμμα του σχηματισμού του.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στις 20 Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, μερικές ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που στοίχισε τη ζωή σε 250 ανθρώπους και αποδίδεται από την Άγκυρα στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στις ΗΠΑ και αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος έκτακτης ανάγκες οι τουρκικές αρχές άρχισαν άνευ προηγουμένου διώξεις, στη διάρκεια των οποίων απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 140.000 εργαζόμενοι, ενώ περισσότεροι από 50.000 συνελήφθησαν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, π Κιλιντσάρογλου, κατηγόρησε την εξουσία ότι χρησιμοποιεί τις διώξεις αυτές για να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή, διώξεις που τις έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει «δεύτερο πραξικόπημα».

«Ερωτώ τον λαό: όταν μιλάς στο τηλέφωνο, μιλάς άνετα; μήπως ανησυχείς ότι σε ακούνε; Αν φοβάσαι ή ανησυχείς, τότε αυτή η χώρα είναι μια δικτατορία», πρόσθεσε σήμερα.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του CHP μεγάλο μέρος αφιερώνεται στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ελευθεριών, αλλά και στην οικονομία, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 10% και η τουρκική λίρα έχει χάσει μέσα σ' έναν μήνα πάνω από το 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, το CHP υποστηρίζει στο πρόγραμμά του πως θέλει να βάλει τέλος «στις τυχοδιωτικές πολιτικές», κυρίως για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κόμμα διαβεβαιώνει επίσης πως θέλει να βάλει τέλος στη σύγκρουση στη Συρία βρίσκοντας μια πολιτική λύση και υποστηρίζοντας τις διεθνείς πρωτοβουλίες, καθώς και αυτές των Ηνωμένων Εθνών.

Μόλις βρεθεί λύση στη Συρία, το κόμμα δεσμεύεται να «εξασφαλίσει την επιστροφή» των περισσοτέρων των 3,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ