Skip to main content

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για το ταξίδι στις ΗΠΑ

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτή η επίσκεψη ήταν ένα από βασικά θέματα της ατζέντας του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Πότε εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα μπορούσε να κλειστεί το πρώτο ραντεβού του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ;

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, τον προσεχή Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ηδη, προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται αυτή τη στιγμή το σύνολο της ελληνικής διπλωματίας, καθώς κρίνεται ως το μεγαλύτερο στοίχημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, στο προσεχές τρίμηνο. Μια συνάντηση του νέου πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πλανητάρχη θα μπορούσε να αποβεί πολλαπλώς επωφελής για το προφίλ της Ελλάδας, αλλά και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτή η επίσκεψη ήταν ένα από βασικά θέματα της ατζέντας του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στις συναντήσεις που έκανε τις τελευταίες ώρες στις ΗΠΑ, κατά την εκεί επίσκεψη του. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι για αυτή τη συνάντηση δουλεύει ήδη και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Ο οποίος είχε προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες και στην προηγούμενη κυβέρνηση, σε αυτό το μέτωπο και αυτό προτίθεται να πράξει και τώρα, αν κρίνει κανείς με βάση τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει.

Υπενθυμίζεται ότι πριν πάρει το αεροπλάνο για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο Βερολίνο. Εκεί όπου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι αυτή η συνάντηση θα γίνει προς τα τέλη Αυγούστου και πάντως πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ. Ο λόγος προφανής: Μετά από αυτή τη συνάντηση θα διαμορφωθεί εν πολλοίς και το περιεχόμενο αυτής της ομιλίας...