Skip to main content

Μητσοτάκης από ΟΗΕ προς Τούρκους πολίτες: Η Ελλάδα δεν σας απειλεί, είμαστε φίλοι σας(vid)

«Η τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί για εμένα, αλλά και όλους τους Έλληνες, κόκκινη γραμμή»

Μήνυμα προς τους Τούρκους πολίτες απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν σας απειλεί, είμαστε φίλοι σας».

Ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, στην -όπως είπε- αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. «Έχω πει ότι είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο βάσει του διεθνούς δικαίου», τόνισε, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία είναι σημαντική χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ» και πως έχει τη δυνατότητα να παίξει ένα σπουδαίο ρόλο. Παρά ταύτα, συμπλήρωσε, «παίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού».

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες απειλές από την πολιτική ηγεσία της Άγκυρας, ότι «θα έρθουν νύχτα», υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί εκφοβισμό και είναι «η γλώσσα ενός επιτιθέμενου».

«Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για κόκκινες γραμμές, τότε λέω το εξής: Οι τουρκικές αξιώσεις για την κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της ελληνικής επικράτειας υπερβαίνει την κόκκινη γραμμή για όλους τους Έλληνες», τόνισε εμφατικά και συμπλήρωσε: «Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ με την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας, της ασφάλειας και της σταθερότητας της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί μπούλινγκ από κανέναν».

Χαρακτήρισε εξόχως ανησυχητική την εντεινόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, τις πολλαπλές παραβιάσεις τα fake news και την άρνηση από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι «οι Έλληνες και οι Τούρκοι πολίτες έχουν μακρά παράδοση καλών σχέσεων».

Στη συνέχεια τόνισε η Άγκυρα εργαλειοποιεί το προσφυγικό από το 2020, κάνοντας λόγο για εκστρατεία fake news σε ό,τι αφορά την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως η Ελλάδα εξακολουθεί να προστατεύει τα σύνορά της, σεβόμενη πάντα το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σημείωσε δε ότι διασώζουμε μετανάστες όποτε χρειαστεί, «όπως κάναμε και χθες».

«Δεν πρέπει να πετύχει η εισβολή της Ρωσίας»

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να αρχίσει την ομιλία του, λέγοντας: «Αντιμετωπίζουμε μία επιλογή, να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τον αυταρχισμό», για να προσθέσει: «Συνέβη αυτό που στην Ευρώπη θεωρούσαμε αδιανόητο».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε δεν τον περιμέναμε, «αλλά ως Ευρωπαίοι είμαστε περήφανοι για την αντίδραση μας».

«Δεν πρέπει να πετύχει η εισβολή της Ρωσίας, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα προς κάθε αυταρχικό ηγέτη», είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό το μήνυμα το έστειλαν από τον ΟΗΕ πολλοί ηγέτες με τρόπο ηχηρό».

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, είπε ότι «αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο χειμώνα», καθώς «η Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την ενέργεια για να χτυπήσει την Ευρώπη και να αποσταθεροποιήσει τις κυβερνήσεις». «Ξέρουμε ότι υπάρχει κόστος στο να βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», υπογράμμισε.

«Δεν είναι μόνο η Ουκρανία που έχει δεχθεί επίθεση στην Ευρώπη», τόνισε, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση που είχε στο Council on Foreign Relations και αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, είπε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πάντα επεδίωκα μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Πριν από τρία χρόνια του είχα πει να κάνουμε μια νέα αρχή. Μετά υπέγραψε ΑΟΖ με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφική παραδοξότητα. Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών, αμφισβήτηση των νησιών μας».

Για να σημειώσει ο πρωθυπουργός: «Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά, αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι, θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αν η Τουρκία θέλει να "παίζει" και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία».

Επανέλαβε ωστόσο ότι «είμαι πάντα ανοιχτός να λύσω τα προβλήματα με διάλογο. Ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει. Αλλά το έχω ξανακούσει και καταλήξαμε να μιλάμε. Θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αλλά δεν λύνει τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, αλλά και την εμπρηστική ρητορική».