Skip to main content

Ο κορωνοϊός απειλεί τον ελληνικό τουρισμό - Ο μεγάλος φόβος

Οι προκρατήσεις κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα - Εξαφανισμένοι οι Κινέζοι τουρίστες- Τρομάζει το ενδεχόμενο γενικευμένου περιορισμού των ταξιδιών.

Ο "αστάθμητος παράγοντας" ανέκαθεν αποτελούσε και αποτελεί μια παράμετρο που μπορεί να καθορίσει την πορεία μιας ολόκληρης σεζόν – θετικά ή αρνητικά– για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που ο τουριστικός κλάδος αποτελεί το βασικό αιμοδότη για την οικονομία. Στην προκειμένη περίπτωση ο θανατηφόρος κορωνοϊός που εξαπλώνεται με ταχύτητα και έχει χτυπήσει την πόρτα της γειτονικής μας χώρας, της Ιταλίας, κάθε άλλο παρά περιθώρια εφησυχασμού αφήνει στους ανθρώπους του τουρισμού.

Είναι χαρακτηριστικό πως, χθες, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους κάλεσε τον κόσμο να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας» του κορωνοϊού, κρίνοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν.

Ποια είναι η μέχρι στιγμής εικόνα για τον ελληνικό τουρισμό

Ήδη η τουριστική αγορά της Κίνας μοιάζει χαμένη. Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης εκτίμησε ότι οι ακυρώσεις από την Κίνα αγγίζουν το 60% έως 70%. Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως και το επόμενο διάστημα με το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, η εμφάνιση Κινέζων τουριστών θα σπανίζει.  

Μέχρι στιγμής, πάντως, η χρονιά, στο επίπεδο των προκρατήσεων για τα ελληνικά καταλύματα, βαδίζει στα αντίστοιχα επίπεδα με αυτά του 2019. Η βρετανική αγορά, κινείται στα περσινά επίπεδα, με το Brexit να μην έχει αφήσει αρνητικό αποτύπωμα στον ελληνικό τουρισμό, η γερμανική ανεβαίνει αργά, αλλά σταθερά, η αγορά της Ρωσίας δείχνει την ίδια δυναμική με πέρυσι, η Πολωνία επίσης, ενώ οι τουριστικές ροές από άλλες εθνικότητες κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα. Δυναμικά παρόντες οι Ισραηλινοί τουρίστες, καθώς θεωρούν τη χώρα μας ασφαλή προορισμό.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος η εντονότερη ζήτηση για τους Κινέζους ξεκινά από τον Μάρτιο.

«Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι μήνες που παραδοσιακά αναφέρονται στη «χαμηλή περίοδο» των αφίξεων Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα. Όμως μετά τις ακυρώσεις δρομολογίων της Air China, η μείωση των Κινέζων τουριστών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εάν οι ακυρώσεις πτήσεων συνεχιστούν, οι επιπτώσεις για τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία αναμένεται φέτος να είναι μεγάλες, ενώ πιθανές πιο δυσάρεστες εξελίξεις θα μπορούσαν ακόμα και να μηδενίσουν τις αφίξεις από τη χώρα αυτή. Η Αθήνα αλλά και περιοχές όπως οι Δελφοί, τα Μετέωρα, και η Σαντορίνη αποτελούν τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Κινέζους» τονίζει ο κ. Τάσιος υπογραμμίζοντας πως πριν τρία χρόνια οι αφίξεις των Κινέζων τουριστών στη χώρα μας άγγιζαν τις 50.000, ενώ πέρυσι άγγιξαν τις 150.000.

Ωστόσο φέτος οι οποίες εκτιμήσεις για περεταίρω αύξηση δεν φαίνεται να επαληθεύονται.
 
Και μπορεί, σε σύνολο 32 εκατ. τουριστών που κατέγραψε πέρυσι η Ελλάδα συνολικά, ο αριθμός των Κινέζων να μην είναι σημαντικός, ωστόσο τα χρήματα που δαπανούν στην αγορά είναι αντιστρόφως ανάλογα. Οι Κινέζοι κατέχουν από τις υψηλότερες ταξιδιωτικές δαπάνες, με κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ ανά ταξίδι, ποσό σημαντικά αυξημένο από τον μέσο όρο της ταξιδιωτικής δαπάνης στην Ελλάδα.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως λάτρεις των διάσημων brands, οι Κινέζοι τουρίστες έχουν υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας σε πρωτεύουσες- κέντρα της μόδας στην Ευρώπη, για τις οποίες μάλιστα αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες "πηγές" αφίξεων. Από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη η Ιταλία (με 5,3 εκατ. διανυκτερεύσεις), η Γαλλία (4 εκατ. διανυκτερεύσεις), η Γερμανία (3 εκατ.) και η Ισπανία (2,5 εκατ.).

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος

Όπως λένε εκπρόσωποι του τουρισμού αυτό που τους φοβίζει περισσότερο είναι οι ενδεχόμενες συνθήκες γενικευμένου περιορισμού των ταξιδιών, σε περίπτωση που η επιδημία επεκταθεί τόσο χρονικά, όσο και γεωγραφικά. «Η κατάσταση είναι ρευστή. Δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι το ενδεχόμενο γενικευμένης διακοπής των ταξιδιών. Αν η διάδοση του κορωνοϊού στην Ευρώπη διευρυνθεί, περιορίζοντας τη διάθεση των Ευρωπαίων για ταξίδια, τότε το πρόβλημα θα επηρεάσει και τον ελληνικό τουρισμό» τονίζει ο κ. Τάσιος.

Σύμφωνα με ξενοδόχους, όσο παρατείνεται η διάρκεια της επιδημίας, τόσο θα διογκώνονται οι επιπτώσεις στον τουρισμό παγκοσμίως. Τη φετινή χρόνια δεν φαίνεται να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στη ...σκακιέρα του τουρισμού.

Πάντως αν και είναι ιδιαίτερα νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, επί του παρόντος, μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο να επαναληφθεί για την Ελλάδα το 2020 το ρεκόρ των ταξιδιωτικών εισπράξεων που σημειώθηκε το 2019. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι ταξιδιωτικές εισπράξεις πέρυσι έφτασαν τα 18,15 δισ. ευρώ, έναντι 16,08 δισ. το 2018.