Skip to main content

Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, λέει ένας στους πέντε Θεσσαλονικείς - Η έρευνα του ΙΣΘ

Δύο στους πέντε πιστεύουν ότι θα επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα μετά το 2023 - Οι μισοί αναφέρουν ότι έχει αυξηθεί το κόστος ιατρικών υπηρεσιών

Την εκτίμηση ότι δεν θα επιστρέψουμε ποτέ σε έναν τρόπο ζωής που δεν θα επηρεάζεται από τον κορωνοϊό εκφράζει ένας στους πέντε Θεσσαλονικείς, στην ετήσια έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που διενεργήθηκε από την εταιρεία "To The Point".

Στην ίδια ερώτηση δύο στους πέντε απάντησαν ότι θα επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα μετά το 2023, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 18,9% εκτιμά ότι αυτό θα γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο. "Η πανδημία έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη συλλογική συνείδηση", σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έρευνας, η οποία έγινε σε δείγμα 1.072 ατόμων ηλικίας άνω των 17 ετών της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας που διενεργείται σχεδόν ανελλιπώς από το 2012 αφορούν την ικανοποίηση πολιτών σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Όπως ανέφερε ο κ. Νίτσας, μετά το 2020 αυξήθηκε σημαντικά ικανοποίηση πολιτών και μειώθηκε δυσαρέσκεια και μάλιστα όχι μόνο αυτών με χρόνια προβλήματα υγείας. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι διαχρονικά βελτιώθηκε η άποψη του κόσμου σε σχέση με παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, με το ποσοστό των δυσαρεστημένων να πέφτει από το 74% το 2017 στο 29,2% φέτος. Ειδικά για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, το ποσοστό των δυσαρεστημένων είναι στο 39,8%, ενώ των ικανοποιημένων στο 27,5%. Στην ερώτηση αν τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, το 35,8% απάντησε ότι έχει χειροτερεύσει, ενώ το 23,7% ότι έχει βελτιωθεί. Στα αξιοσημείωτα της έρευνας, σύμφωνα με τον κ. Νίτσα, είναι η άποψη του κοινού ότι οι υπηρεσίες υγείας ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση του κορωνοϊού (41,1% πολύ καλά και 42,7% μέτρια), γεγονός που, όπως είπε, αποτυπώνει την υπευθυνότητα και την αυταπάρνηση που έδειξαν γιατροί παρά τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες στον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο. Θετικά, εξάλλου, σε ποσοστό 71,5% κρίνουν οι πολίτες την παρουσία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στη διαχείριση της πανδημίας. "Η κρίση των πολιτών δεν συνάδει με φιλοσοφία της απόστασης του κόσμου από τους επιστήμονες υγείας και τους φορείς τους", είπε ο κ. Νίτσας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του 47,6% των πολιτών ότι έχει αυξηθεί κόστος των ιατρικών υπηρεσιών τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Νίτσα, δεν απηχεί τις αμοιβές των γιατρών στον δημόσιο τομέα, που είναι υποπολλαπλάσιες σε σχέση με χώρες με το ίδιο ΑΕΠ, αλλά και στον ιδιωτικό, οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και μετέπειτα, παρά την αύξηση στον πληθωρισμό κράτησαν τις τιμές στα ίδια επίπεδα. "Προφανώς πολλοί δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από νοσοκομεία και κέντρα υγείας, γι' αυτό έχουν αυτήν την εικόνα", ανέφερε ο κ. Νίτσας.

Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με την περσινή χρονιά έχουν οι απαντήσεις των πολιτών σχετικά με τους εμβολιασμούς. Το 86,7% απάντησε ότι έχει εμβολιαστεί, εκ των οποίων το 72,6% έχει κάνει και τις τρεις δόσεις, το 14,2% τις δύο δόσεις, το 10,3% και τις τέσσερις δόσεις και το 2,8% μόνο μία δόση. Από αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν το 36,7% επικαλέστηκαν ενδοιασμούς για την υγεία τους, το 16,3% δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως έχει ανάγκη το συγκεκριμένο εμβόλιο, το 10,2% γιατί έχει νοσήσει και το 6,1% γιατί δεν πιστεύει γενικά στα εμβόλια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 59,3% θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών, ποσοστό, πάντως, μειωμένο κατά εννέα μονάδες σε σχέση με πέρσι, καθώς επίσης και το γεγονός ότι το 62,4% δηλώνει θετικό στο να κάνει νέο εμβόλιο, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις μεταλλάξεις του ιού, σε περίπτωση σύστασης από τους επιστήμονες.

Η έρευνα περιλαμβάνει και ερωτήσεις για τον προσωπικό οικογενειακό γιατρό, με το ένα τρίτο των πολιτών να δηλώνει πως έχει ήδη εγγραφεί και το 55,9% να δηλώνει πρόθυμο να εγγραφεί. Ο κ. Νίτσας σημείωσε πως ο Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε να δοθεί παράταση για την εγγραφή και μετά την 1η Αυγούστου, όπως έγινε στην Αττική, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ικανός αριθμός ιατρών εγγεγραμμένων στη σχετική πλατφόρμα. "Έχουμε δώσει περίπου 140 βεβαιώσεις μελών για να κάνουν σύμβαση στον ΕΟΠΥΥ. Σε αυτούς προστίθενται αυτοί που είναι στα κέντρα υγείας και μία μικρή μερίδα ήδη συμβεμβλημένων οικογενειακών γιατρών. Ο αριθμός αυτός δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες", ανέφερε. Παράλληλα, όπως είπε, οι νομικές υπηρεσίες του συλλόγου εξετάζουν τη συνταγματικότητα της διάταξης για επιβολή ποινής που έχει σχέση με επιπλέον δαπάνες σε φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις σε όσους δεν εγγραφούν στην πλατφόρμα. Ο ίδιος τόνισε πως ο θεσμός είναι σημαντικός, όπως δείχνει και το ότι το 89% των πολιτών επισκέπτεται τον ίδιο γιατρό σε τακτική βάση. "Να ανοίξει στο σύστημα η δυνατότητα εγγραφής σε όλους τους γιατρούς, όχι μόνο στους συμβεβλημένους στον ΕΟΠΥΥ. Μόνο έτσι θα μπορούμε να κάνουμε πράξη την ελεύθερη επιλογή γιατρού. Όσο περιορίζουμε την επιλογή, υπάρχει ο κίνδυνος να επιλέξουν οι πολίτες άλλον γιατρό από αυτόν που έχουν και να συνεχίσουν να πηγαίνουν και σε αυτόν που έχουν. Αυτό είναι μία στρέβλωση", τόνισε.

Τα στοιχεία και τη μεθοδολογία της έρευνας παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας "To The Point", Δημήτρης Κατσαντώνης, ο οποίος ανέφερε πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 11 με 15 Ιουλίου, ενώ το δεύτερο σκέλος της που αφορά τους γιατρούς θα γίνει στα τέλη Αυγούστου.