Skip to main content

Ο κορωνοϊός έκοψε τη φόρα πολυεθνικών για την αγορά της Θεσσαλονίκης

Ντόμινο επιπτώσεων στην αγορά ακινήτων από την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού - Ακυρώνονται συμβόλαια, αναστέλλονται επενδυτικά σχέδια.

Στην καραντίνα μπαίνουν οι προγραμματισμένες επενδύσεις πολυεθνικών αλυσίδων για την αγορά της Θεσσαλονίκης καθώς …η τέλεια καταιγίδα, που ακούει στο όνομα κορωνοϊός, και έχει χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία, δεν αφήνει περιθώρια για σχέδια επέκτασης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δύο τουλάχιστον πολυεθνικές εταιρείες που ετοίμαζαν την έλευση τους στη Θεσσαλονίκη και δεν είχαν παρουσία σε αυτή έχουν παγώσει τα σχέδια τους, την ώρα που βρισκόταν ένα βήμα πριν τη μίσθωση των καταστημάτων που θα τις στέγαζαν.

Ο λόγος για αλυσίδα ενδυμάτων, για την οποία είχε γράψει πρόσφατα η Voria.gr, πως ετοιμάζει βαλίτσες για τη νύμφη του Θερμαϊκού, με τον προγραμματισμό της να προβλέπει σημαντική επέκταση, και ο φονικός ιός ανέτρεψε τα σχέδια της. Η έτερη αλυσίδα που δεν προέρχεται από το χώρο της ένδυσης επρόκειτο να προχωρήσει στη μίσθωση καταστήματος, στην καρδιά της πόλης, που είναι επί μακρόν άδειο και τελευταία στιγμή έκανε πίσω.

Οι λόγοι της μετάθεσης των πλάνων για επέκταση στην αγορά της Θεσσαλονίκης είναι τόσο εξαιτίας της αβεβαιότητας που δημιουργεί η εκρηκτική εξάπλωση του ιού παγκοσμίως, όσο και λόγω του ότι τα εργοστάσια της Κίνας, από τα οποία γίνεται σημαντικό μέρος της τροφοδοσίας των εμπορευμάτων, είναι κλειστά από τις 20 Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία παράδοσης.

Το γεγονός πως δεν υπάρχουν οι απαραίτητες ποσότητες προϊόντων κάνει αναβλητικούς τους επιχειρηματίες για την όποια επέκταση καθώς μέλημα τους είναι η τροφοδοσία των υπαρχόντων χώρων που διατηρούν.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση προβληματίζει σοβαρά τους εκπροσώπους της αγοράς ακινήτων, καθώς όπως λένε ουδείς γνωρίζει ποια είναι η  ημερομηνία λήξης της κρίσης που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Το χειρότερο, δε, είναι πως ενώ η ατμομηχανή του real estate είχε αρχίσει να φορτσάρει, τώρα γνωρίζει μια καινούργια καθίζηση, καθώς πωλήσεις ακινήτων, που ήταν ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση, ακυρώνονται, ενοικιάσεις αναστέλλονται επ΄αόριστο και επενδυτικά σχέδια μπαίνουν στον πάγο.