Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ο κορωνοϊός έβαλε στον πάγο την αγορά ακινήτων

Ανάγλυφη η εικόνα των επιπτώσεων του κορωνοϊού στο real estate -Διπλό το χτύπημα από εγχώριους και ξένους αγοραστές – Προβληματισμένοι οι εκμισθωτές.

Δεν θα μπορούσε να μην αφήσει το αποτύπωμα του ο κορωνοϊός και στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, που το τελευταίο διάστημα δείχνει να πιέζεται.

Η κτηματαγορά της πόλης δέχεται χτυπήματα, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τόσο από τους ενδιαφερόμενους Έλληνες, όσο και τους ξένους αγοραστές αλλά και από εν δυνάμει ενοικιαστές που αναβάλουν τη μετακόμιση τους… επ αόριστον. Την ίδια ώρα και τα καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα δύσκολα μπορούν να βρουν το νέο τους ενοικιαστή.

Οι λόγοι, όπως λένε γνώστες της αγοράς, είναι η αβεβαιότητα και η άγνοια για τη διάρκεια της κρίσης που δημιουργεί ο κορωνοϊός.

Η εικόνα που επικρατεί στην κτηματαγορά επιβεβαιώνει και την πρόσφατη εκτίμηση του ΣΕΒ σύμφωνα με την οποία «οι εξελίξεις σε σχέση με την εντεινόμενη εξάπλωση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, αναμένεται να αντιστρέψουν το εν γένει καλό οικονομικό κλίμα στην ελληνική οικονομία».

Όπως επισημαίνουν μεσίτες στη Voria. gr, στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης επικρατεί, πλέον, μία παγωμάρα καθώς ενδιαφερόμενοι εγχώριοι αγοραστές  αλλά και Βαλκάνιοι, κατά κύριο λόγο, κάνουν πίσω για ακίνητα που ήταν έτοιμοι να τα αγοράσουν, τηρώντας στάση αναμονής.  

Όσον αφορά τους Έλληνες αγοραστές φαίνεται ότι η παράμετρος «ψυχολογία» είναι αυτή που επηρεάζει, καθώς αισθάνονται ανασφάλεια να ρίξουν σε ένα ακίνητο χρήματα, όταν δεν γνωρίζουν τι τους ξημερώνει η επόμενη ημέρα. Οι ενοικιαστές, από τη πλευρά τους, επιλέγουν να μείνουν στο διαμέρισμά που ήδη κατοικούν μέχρι νεοτέρας.

Εκεί που τα πράγματα γίνονται περισσότερο σοβαρά είναι αναφορικά με τα καταστήματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεν μισθώνονται, υπό τον φόβο πως για όσο θα διαρκέσει ο κορωνοϊός και ανάλογα με τις συνέπειες του στη χώρα, η κίνηση σε αυτά θα είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση και η ανησυχία που επικρατεί παγκοσμίως δημιουργεί ερωτηματικά για το τι θα γίνει όσον αφορά την προσέλκυση ξένων αγοραστών τόσο από τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε., μέσω του προγράμματος Golden Visa για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε επενδυτές για ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, όσο και γενικότερα από τους Ευρωπαίους ενδιαφερομένους.