Skip to main content

Ο κορωνοϊός στέλνει στο φθινόπωρο τον διαγωνισμό για την ΕΛΒΟ

Νέα αναβολή μετά την τροπολογία της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία δεν θα πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί τον Ιούλιο λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Για τον Σεπτέμβριο ή και αργότερα μετατίθεται ο διαγωνισμός εκποίησης των ενεργητικών στοιχείων της ΕΛΒΟ, μετά την τροπολογία της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία δεν θα πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί τον Ιούλιο λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς και απανωτές αναβολές λόγω της πανδημίας, η αναστολή των πλειστηριασμών τον Ιούλιο (τον Αύγουστο ούτως ή άλλως δεν γίνονται βάσει της ελληνικής νομοθεσίας) στέλνει για τον Σεπτέμβριο στην καλύτερη περίπτωση τη διαγωνιστική διαδικασία, καθώς η εκποίηση της ΕΛΒΟ υπάγεται στον νόμο για την εκκαθάριση των δημόσιων επιχειρήσεων.

Για την ΕΛΒΟ, που βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από το 2014, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέσω της ιταλικής μητρικής της FSI, η Γερμανική Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG (KMW), η Ισραηλινή Plasan, η εκ Νοτίου Αφρικής Paramount Group, η ελληνική Kouimtzis Group,  η Intracom Defence, ο Όμιλος Πετρόπουλου, ο πολωνικό όμιλος Solaris και η ινδική Tata Group.

Εκείνο που απομένει να δούμε είναι πόσοι από αυτούς τους ενδιαφερόμενους θα καταθέσουν δεσμευτική οικονομική προσφορά, στη νέα καταληκτική προθεσμία που θα ανακοινωθεί, αλλά και αν υπάρξουν ενδιαφερόμενοι που μέχρι σήμερα παρέμειναν... αόρατοι.

Η ΕΛΒΟ διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία (οι εγκαταστάσεις της στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης εκτείνονται σε 270 στρεμμάτων, με καλυμμένη επιφάνεια 60.000 τ.μ.), σημαντικό εξοπλισμό, δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας,  όπως το σήμα και ο διακριτικός τίτλος «ΕΛΒΟ», καθώς και σημαντική τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες και πατέντες. Μάλιστα, βάσει των όρων της εκκαθάρισης, το δημόσιο μπορεί να κρατήσει ποσοστό 21% έναντι της πιστοποιημένης γραμμής κατασκευής Λέοπαρντ που δημιουργήθξηκε στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα κλείσει μια πληγή 20 – 25 χρόνων, αφού η ΕΛΒΟ ταλαιπωρείται από τη δεκαετία του 1990. Ταυτόχρονα ταλαιπωρούνται όλοι οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι με την εταιρεία, από τους εργαζομένους, η πλειονότητα των οποίων είτε έχει αποχωρήσει, είτε έχει μεταταχθεί, μέχρι τους προμηθευτές, αλλά και όσους παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες.