Skip to main content

Ο κόσμος των εντόμων πηγή έμπνευσης για κοσμήματα από τη Θεσσαλονίκη

Από πεταλούδες και μέλισσες μέχρι σκαθάρια και λιβελούλες, η Μαριλού Προκοπίου εμπνέεται με την Lilly’s Papillon από τα μικρά θαύματα της φύσης.

Δηλώνει θαυμάστρια των εντόμων, με ιδιαίτερη αγάπη στις πεταλούδες. Τα χρώματά τους, η ικανότητά τους να καμουφλάρονται, η μεταμόρφωση που σημαδεύει τη ζωή τους και η ψυχή που αποκαλύπτουν στο πέταγμά τους τη μαγεύουν και αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για τα κοσμήματα που δημιουργεί. Η Μαριλού Προκοπίου ξεκίνησε ως γραφίστρια σε εκδοτικούς οίκους στο Λονδίνο, σύντομα όμως την κέρδισε η αργυροχρυσοχοΐα και δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη την Lilly’s Papillon μέσω της οποίας αποτυπώνει στα κοσμήματά της ό,τι την εντυπωσιάζει από τον κόσμο των εντόμων και όχι μόνο. Από πεταλούδες και μέλισσες μέχρι σκαθάρια και λιβελούλες, η Θεσσαλονικιά δημιουργός εμπνέεται από τη φύση, συμπληρώνοντας τις συλλογές της με λουλούδια, νούφαρα, ηλιοτρόπια και κουκουνάρια, ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζει και μια σειρά εμπνευσμένη από το σύμπαν, με αναφορές στο φεγγάρι, στον ήλιο και στα αστέρια.



Οι πεταλούδες όμως αποτελούν το σήμα κατατεθέν της και δίνουν το στίγμα της δημιουργικότητάς της. Άλλωστε, η επιλογή του ονόματος της επιχείρησής της δεν είναι τυχαία, αφού Lilly είναι το υποκοριστικό της και Papillon σημαίνει πεταλούδα. Με υλικά όπως το ασήμι, ο χρυσός και ο μπρούτζος, εφόσον της ζητηθεί, αλλά και οι ημιπολύτιμοι λίθοι, σε κάθε της δημιουργία η Μαριλού Προκοπίου βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στα θαύματα της φύσης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως τα πρώτα βιβλία με τα οποία ασχολήθηκε όταν εργαζόταν ως γραφίστρια εκδοτικών οίκων στην Αγγλία ήταν αυτά της φυσικής ιστορίας, που έμελλαν στη συνέχεια να γίνουν σημείο αναφοράς για τη δουλειά της.



Πέρα από το κατάστημα που διατηρεί στην αμερικανική πλατφόρμα Etsy, διαθέτει συνεργασίες με μουσεία και χώρους τέχνης, όπως το Τελλόγλειο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και ο Ιανός, που φιλοξενούν κοσμήματά της στα πωλητήριά τους, ενώ δημιουργίες της υπάρχουν και στα ελληνικά νησιά. Οτιδήποτε της κινεί το ενδιαφέρον, αλλά και ό,τι κάνει τον κόσμο να χαμογελά είναι τα βασικά της κίνητρα για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τα κοσμήματά της.     



Από τα βιβλία στα κοσμήματα



Η Μαριλού Προκοπίου σπούδασε γραφιστική στην Αγγλία, με ειδίκευση στα έντυπα. Τελειώνοντας μάλιστα τις σπουδές της εργάστηκε για τον εκδοτικό οίκο Dorling Kindersley, του ομίλου της Penguin, που ασχολούνταν κυρίως με βιβλία φυσικής ιστορίας και εφηβικά βιβλία. Παράλληλα, της άρεσε να φτιάχνει κοσμήματα, υιοθετώντας τη δημιουργική αυτή ασχολία ως χόμπι. Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη και άρχισε να εργάζεται ως γραφίστρια στον Ιανό. Σύντομα το κόσμημα έγινε μια μορφή εκτόνωσης για εκείνη και αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό πιο σοβαρά. Έτσι μπήκε στο εργαστήρι ενός αργυροχρυσοχόου και δίπλα του μάθαινε την τέχνη παράλληλα με τη δουλειά της. Όποτε μπορούσε, έφευγε στην Αγγλία για να συμπληρώνει τις γνώσεις της στο κόσμημα, αποκτώντας μάλιστα ειδίκευση στο σμάλτο. Χρειάστηκαν κάποια χρόνια εμπειρίας στο εργαστήριο για να αποφασίσει να αφήσει την δουλειά της στον Ιανό και να επικεντρωθεί στα κοσμήματα, φτιάχνοντας λίγο αργότερα και το δικό της εργαστήριο, το οποίο κλείνει πλέον δύο χρόνια ζωής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σε όλη αυτή την πορεία οι πεταλούδες ήταν η σταθερή συντροφιά της, συνοδεύοντάς την σε έναν κόσμο ομορφιάς και διαρκούς κίνησης, όπου τα έντομα δίνουν τον τόνο. «Είναι μικρά θαύματα. Ειδικά οι πεταλούδες έχουν κάτι μαγικό και κρύβουν μέσα τους μια ελπίδα, η οποία προσπαθώ να βγαίνει σε όλα μου τα κοσμήματα» λέει η Μαριλού Προκοπίου στη Voria.gr