Skip to main content

Κωστόπουλος: Πύλη σε αγορά 100 εκατ. καταναλωτών για ΗΠΑ η Θεσσαλονίκη

Το μέλος της ΔΕ του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου μιλάει στη Voria.gr για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ.

Τις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές που βλέπουν οι ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα υπογραμμίζει ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, CEO της FORESIGHT και Μέλος Διοικούσας Επιτροπής Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Voria.gr. 

Ο ίδιος αναφέρει πως είναι ξεκάθαρη η αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως πύλης σε μία ευρύτερη αγορά 100 εκατομμυρίων καταναλωτών με μία μοναδική «υβριδικότητα» σε σχέση με την ευρύτερη αγορά, που παντρεύει ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην πολύ πετυχημένη παρουσια των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ ως τιμώμενης χώρας.

Όπως τονίζει, οι προοπτικές αυτές δεν έχουν αξιοποιηθεί στο πλαίσιο μίας ευρύτερης στρατηγικής θεώρησης καθώς το επιχειρηματικό οικοσύστημα παρέμενε εγκλωβισμένο τις περισσότερες φορές σε μεγαλοϊδεατισμούς και επιφανειακές προσεγγίσεις.

Ο κ. Κωστόπουλος (στη μέση της κεντρικής φωτογραφίας) επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία καθοριστική ευθυγράμμιση των γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας με τις ΗΠΑ και παραθέτει τους τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος για αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας και τη Βόρεια Ελλάδα συγκεκριμένα.

Σημειώνει, επιπλέον, ότι η ενίσυχη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με την παρούσα κυβέρνηση αποδεικνύει ότι ο αντιαμερικανισμός ήταν ένα εξαιρετικά στρεβλό μόρφωμα στη χώρα μας που εξυπηρετούσε εσωτερικές και μόνο ανάγκες.

Ποιες είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης στην επόμενη 10ετία και ποια εκτιμάτε πώς είναι η θέση της πόλης στον γεωπολιτικό σχεδιασμό των ΗΠΑ;

H Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα είναι ένα τόπος με σημαντικές προοπτικές οι οποίες ουδέποτε έχουν αξιοποιηθεί στο πλαίσιο μίας ευρύτερης στρατηγικής θεώρησης που να προσμετράει τις περιφερειακές προκλήσεις και ισορροπίες.

Εγκλωβισμένο τις περισσότερες φορές σε μεγαλοϊδεατισμούς και επιφανειακές προσεγγίσεις, το επιχειρηματικό οικοσύστημα της Βόρειας Ελλάδας μπορεί και πρέπει να αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας μας αλλά και την σταθερότητα και συνεργασία στην ευρύτερη γεο-οικονομική περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Η πρόσφατη απίστευτη επιτυχία της Αμερικανικής παρουσίας ως τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ απέδειξε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, ότι στους σχεδιασμούς τόσο των αμερικανικών επιχειρηματικών κολοσσών, όσο και της Washington, η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο. Ο αριθμός αλλά και η ουσιαστική παρουσία των εταιρειών που συμμετείχαν, οι κατάμεστες 75 εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν και η συνεχής παρουσία κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, τεκμαίρουν τα παραπάνω.

Από εκεί και πέρα, είναι στο δικό μας χέρι ως επιχειρηματικό οικοσύστημα να αξιοποιήσουμε συγκυρίες και τάσεις και να κεφαλαιοποιήσουμε τις εν λόγω προοπτικές με σοβαρότητα, οξυδέρκεια και αξιοπιστία. Σίγουρα όμως βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά θετικό και εποικοδομητικό σημείο κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την σημασία που δίνει η Αμερικανική Κυβέρνηση στο στρατηγικό διάλογο που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες.                  

Σε ποιους τομείς της οικονομίας βλέπετε ότι υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και δη στη Βόρεια Ελλάδα;

Αρχικά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι επενδύσεις όπως τις έχουμε στο μυαλό μας, ως μεγάλα έργα υποδομής έχουν αλλάξει. Επιπλέον δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μολονότι τα τελευταία δραματικά για την οικονομία μας χρόνια, έγιναν πολλά βήματα προς ένα πιο φιλικό περιβάλλον επενδύσεων, έχουμε ακόμα πολύ μεταρρυθμιστικό δρόμο μπροστά μας ώστε να διεκδικούμε ανταγωνιστικά ξένες ή και εγχώριες επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον στους τομείς της ενέργειας (παραγωγή και ολοκληρωμένη διαχείριση), των "έξυπνων" δικτύων και υπηρεσιών, του τουρισμού και των μεταφορών, καθώς και της έρευνας και καινοτομίας. Επίσης, τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας και η εκπαίδευση είναι πεδία ουσιαστικών και άμεσων προοπτικών.

Εξίσου ξεκάθαρη είναι η αναγνώριση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως πύλης σε μία ευρύτερη αγορά 100 εκατομμυρίων καταναλωτών με μία μοναδική «υβριδικότητα» σε σχέση με την ευρύτερη αγορά, που παντρεύει ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, το παλιό και εμπορικά ώριμο με το καινούργιο και άγουρο.

Πού αποδίδετε την αξιοσημείωτη ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την τελευταία διετία, επί θητείας μάλιστα μιας κυβέρνησης που ιδεολογικά και ως αντιπολίτευση δεν θα τη χαρακτήριζε κανείς ως φιλοαμερικανική;

Οι πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν μία ιδιαίτερη βαρύτητα αν αναλογιστούμε τη διαχρονικότητα, την ισχύ και την επίδραση τους και στις δύο χώρες. Και οι σχέσεις αυτές είναι κυρίως σχέσεις συνεργασίας σχεδόν σε κάθε πεδίο της ζωής μας που ξεπερνούν διαφορετικές αντιλήψεις, ιστορικές συγκυρίες και πολιτικές επιλογές. Σήμερα νομίζω πως είναι καλύτερες από ποτέ.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία καθοριστική ευθυγράμμιση των γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας με τις ΗΠΑ  αναφορικά και με τη σχέση τους με την Ευρώπη – τον μεγαλύτερο οικονομικό τους εταίρο, αλλά και με τις χώρες της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου που αντιμετωπίζουν μία εξαιρετικά πολυδιάστατη και εσχάτως, επικίνδυνη ρευστότητα.

Αν τώρα αναλογιστούμε όπως αναφέρετε και στην ερώτηση σας ότι στη παρούσα φάση έχουμε μία κυβέρνηση που εμφανιζόταν παραδοσιακά ως αντιαμερικανική, τότε μάλλον αναδεικνύεται εν έτει 2018 πόσο ο αντιαμερικανισμός ήταν ένα εξαιρετικά στρεβλό μόρφωμα στη χώρα μας που εξυπηρετούσε εσωτερικές ανάγκες και λιγότερο αντανακλούσε δομικές πολιτικές ή πολιτιστικές διαφορές.

Σε κάθε περίπτωση η αναμφίβολα και για τους όποιους λόγους, απελευθερωμένη  από στείρες αντιδράσεις και εμμονές κυβέρνηση στην Ελλάδα – όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό - τις επιτρέπει να λαμβάνει αποφάσεις που ευνοούν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Πώς εξελίσσεται η πρωτοβουλία Repower Greece που ιδρύσατε το 2011; Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, έχετε διαπιστώσει κάποια αλλαγή στον τρόπο σκέψης των Ελλήνων αλλά και -με βάση την εμπειρία σας στα διεθνή φόρα- στον τρόπο που σκέπτονται οι ξένοι για τους Έλληνες;

Το Repower Greece είναι μία διεθνής πρωτοβουλία δημόσιας διπλωματίας, που ξεκίνησε το 2011, με στόχο την ενίσχυση όχι μόνο νέων αντιλήψεων αλλά και ενός νέου τρόπου δράσης για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτητικές προκλήσεις και να προχωρήσουμε μπροστά.

Στοχεύσαμε από την αρχή να μιλήσουμε να ακούσουμε και να συζητήσουμε με εκπαιδευτικά ιδρύματα και δεξαμενές σκέψεις του εξωτερικού και είμαστε περήφανοι που μαζί με άλλες φωνές αναδείξαμε την αξία της επιχειρηματικότητας, της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητας, ενώ θέσαμε τις βάσεις για να αποκατασταθεί η αλήθεια για τους Έλληνες επιχειρηματίες, εργαζόμενους, φοιτητές και δημόσιους λειτουργούς απέναντι σε στρατηγικά κοινά, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών μας εδώ στη χώρα μας.

Μετά από 8 χρόνια έχουν αλλάξει πολλά, πιστεύω όμως ότι η προσπάθεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματήσει. Η στάση μας απέναντι σε όλα αυτά που συνθέτουν τη κοινωνία μας αλλά και τον ρόλο μας ως πολίτες μαζί με τον αναγκαίο τρόπο σκέψης, δεν αλλάζουν επειδή θα κάνεις μία εκδήλωση ή επειδή θα κάνει repower, rebranding, reengineering ή ότι άλλο «re». Θα αλλάξει με επιμονή στην αριστεία, την συνεργασία και την αξιοπιστία κάθε μέρα και παντού.    

Σε κάθε περίπτωση εάν απέδειξε κάτι το repower ήταν ότι η πλειοψηφία των συνομιλητών μας στο εξωτερικό εκτιμάει πολύ περισσότερο από εμάς τους ίδιους τη χώρα μας αλλά και τις προοπτικές που κρύβει.   

 *Στην κεντρική φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, ο Αλέξανδρος Κωστόπουλς και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών «Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης» Ιωάννης Χουντής, σε πρόσφατη εκδήλωση του ΚΕΑΣΜ στην πόλη.