Skip to main content

Ο Κούκι ο πρώτος σκύλος ανιχνευτής δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα βγήκε στη σύνταξη

Μετά από 8 χρόνια δράσης ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που έκανε 315 περιπολίες, είναι πλέον συνταξιούχος

Εδώ και οκτώ χρόνια, ο Κούκι, διασταύρωση Γερμανικού Ποιμενικού με Μαλινουά, ο οποίος γεννήθηκε και εκπαιδεύτηκε στην Ισπανία, υπηρέτησε αδιάκοπα τον σκοπό του ο οποίος δεν ήταν άλλος από το να εντοπίζει δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) και δηλητηριασμένα ζώα στην ελληνική ύπαιθρο, αποτρέποντας έτσι τη δηλητηρίαση της άγριας ζωής και βάζοντας ένα τέλος στην αλυσίδα θανάτου που δημιουργεί η παράνομη χρήση και διασπορά στη φύση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Ο Κούκι, μαζί με τον αδελφό του Κίκο στη Δαδιά (WWF Ελλάς), ήταν ο πρώτος σκύλος που δραστηριοποιήθηκε αποκλειστικά στην Ελλάδα για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE για τη διάσωση του γύπα Ασπροπάρη, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία άλλων πέντε Ομάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, ενώ πρόσφατα επτά νέες ομάδες προστέθηκαν στο δυναμικό της χώρας, αυτή τη φορά από κρατικούς φορείς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας μέσα σε διάστημα οκτώ ετών (από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022), ο Κούκι, μαζί με τον συνοδοιπόρο και χειριστή του Δημήτρη Βαβύλη, διενήργησαν 315 περιπολίες καλύπτοντας περισσότερα από 550 χιλιόμετρα. Συνολικά ερεύνησαν 60 περιστατικά δηλητηρίασης, εντοπίζοντας 139 δηλητηριασμένα δολώματα και 118 δηλητηριασμένα ζώα, σώζοντας πολλά περισσότερα από βέβαιο και μαρτυρικό θάνατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των νεκρών δηλητηριασμένων ζώων που εντοπίστηκαν, πάνω από τα μισά (61 στα 118), ήταν ποιμενικοί σκύλοι, καταδεικνύοντας πως η νοσηρή πρακτική της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων απειλεί εκτός από την άγρια ζωή και την επιβίωση της παραδοσιακής βιώσιμης κτηνοτροφίας.

Ως μέλος της Ομάδας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και φύλακας της ζωής της υπαίθρου, ο Κούκι έγινε ο προστάτης του γύπα Ασπροπάρη, του πιο απειλούμενου είδους πουλιού της χώρας μας, φροντίζοντας η περιοχή αναπαραγωγής του στα Μετέωρα να είναι ασφαλής τόσο για τον ίδιο όσο και για την υπόλοιπη ζωή της υπαίθρου, ενώ επενέβαινε και στην Ήπειρο, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου προέκυπτε σχετική ανάγκη.

Εκτός από την άγρια ζωή, ο Κούκι βοήθησε να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους ανθρώπους της υπαίθρου, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στη δημιουργία του «Δικτύου ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα», που αποτελείται από ανθρώπους της υπαίθρου όπως κτηνοτρόφους, γεωργούς, κυνηγούς, Δασικούς Υπαλλήλους κ.ά. Επιπρόσθετα, με την πάροδο του χρόνου και την επέκταση - λειτουργία του Δικτύου, η Ομάδα Ανίχνευσης επενέβαινε όλο και ταχύτερα στα περιστατικά, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται πιο γρήγορα τα δολώματα από την ύπαιθρο και να υπάρχουν λιγότερα θύματα.

Όλα αυτά τα χρόνια, η φήμη του σκύλου βετεράνου της ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα και μέσα από τα επιτεύγματα και τη δράση του απέκτησε πολλούς θαυμαστές και φίλους/ες. Η αγάπη του κόσμου και η αναγνώριση του σημαντικού έργου που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια οι Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων αποτυπώθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τέλη Σεπτεμβρίου στα Μετέωρα με αφορμή τα 10α γενέθλια του υπέροχου αυτού σκύλου – ανιχνευτή και την έναρξη της "συνταξιοδότησής" του.

Δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, φίλοι του Ασπροπάρη και της Ορνιθολογικής Εταιρείας, με μεγάλη συμμετοχή των παιδιών που είναι μέλη της Μαθητικής Ομάδας Δράσης για τον Ασπροπάρη, συνόδευσαν τον Κούκι και τον Δημήτρη στην τελευταία τους περιπολία, κλείνοντας έτσι όλοι μαζί αυτόν τον κύκλο των οκτώ χρόνων.

* Η φωτογραφία του Κούκι είναι από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία