Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020
x

Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΝΑ ΤΡΩΝΕ… ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

12/04/2020, 07:41 |
από Μαρία Μαθιοπούλου

Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΝΑ ΤΡΩΝΕ… ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙ

A+
A-

Με την τρίτη γενιά στο προσκήνιο η Κούκος Τυροπιτάκι, που «άνθισε» στην Περαία, συνεχίζει την ιστορία της, γράφοντας νέα κεφάλαια και στη Θεσσαλονίκη

Για να το γευτούν περίμεναν υπομονετικά σε ουρές. Παρέες το αγόραζαν με τις… λαμαρίνες για να το απολαύσουν, ενώ μεγάλωσε γενιές Θεσσαλονικέων που ακόμα θυμούνται τη μυρωδιά του όσο ψηνόταν. Η Κούκος Τυροπιτάκι, που απογειώθηκε με το ομώνυμο τυροπιτάκι της στις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 στην Περαία, μετρά 67 χρόνια ιστορίας και τρεις γενιές.

Εδώ και λίγα χρόνια μάλιστα έκανε την άφιξή της και στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν ανοίξει ήδη δύο καταστήματα «Κούκος», στο κέντρο και στην Εξοχή, ενώ σχεδιάζεται ακόμα ένα στην Πολίχνη εντός του 2020. Με παρακαταθήκη την παραδοσιακή συνταγή του παππού τους, Γιώργου Κούκου και τις μνήμες τους από το εργαστήρι του, όπου έπλασαν χιλιάδες τυροπιτάκια σαν παιδιά, αλλά και με διάθεση ανανέωσης και εκσυγχρονισμού τα αδέρφια Παύλος και Γιώργος Κούκος δημιουργούν πλέον το αύριο της «νόστιμης» αυτής οικογενειακής, επιχειρηματικής ιστορίας, εμπλουτίζοντάς την.

Ο Γιώργος Κούκος επί το έργον στην Περαία

 Από το Ασβεστοχώρι στην Περαία

Η ιστορία ξεκίνησε το 1953 από τον Γιώργο Κούκο, γέννημα θρέμμα Ασβεστοχωρίτη, ο οποίος άνοιξε ένα γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο στο Ασβεστοχώρι, με το όνομα «Κούκος» και σήμα κατατεθέν τα σιροπιαστά, το γαλακτομπούρεκο και τους φρέσκους λουκουμάδες. Η περιοχή ήταν εκείνη την εποχή προορισμός εκδρομής, οπότε ο Γιώργος Κούκος το θεώρησε μια καλή ευκαιρία να δημιουργήσει ένα μαγαζί όπου θα μπορούσε να «φιλεύει» τους επισκέπτες. Τότε ήταν που εμπνεύστηκε και μια δική του ζύμη σφολιάτα για τυροπιτάκια, η οποία έμελλε να αφήσει ιστορία.

Το 1971 ο Γιώργος Κούκος έκανε ένα ακόμα βήμα. Επέλεξε την παραλία της Περαίας –τουριστικού θέρετρου της εποχής- για να δημιουργήσει ένα μικρό μαγαζί, μόλις 40 τ.μ., αυτή τη φορά μόνο για τυροπιτάκια. Η φήμη του δεν άργησε να διαδοθεί από στόμα σε στόμα και να δημιουργήσει γενιές φανατικών… οπαδών.

Το γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο Κούκος στο Ασβεστοχώρι-Γιώργος Κούκος

Άλλωστε, έφτανε να μυρίσει κανείς τα τυροπιτάκια όσο ψήνονταν για να πειστεί να δοκιμάσει. Πέρα όμως από τις μυρωδιές και τις γεύσεις ρόλο στο να γίνει το μαγαζί σημείο συνάντησης για τους Θεσσαλονικείς έπαιξε και το επικοινωνιακό χάρισμα του Γιώργου Κούκου.

Ο «Κούκος» πρόσφερε μία ακόμα καινοτομία για την εποχή. Άνοιγε στις 6 το απόγευμα και έψηνε τυροπιτάκια μέχρι αργά, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε αγαπημένη απογευματινή και βραδινή συνήθεια. Υπήρχαν φορές που περίμεναν έως και 50 άτομα στην ουρά για να τα προμηθευτούν ζεστά, ενώ δεν ήταν λίγοι οι Θεσσαλονικείς που επισκέπτονταν την Περαία μόνο και μόνο για να τα γευτούν ή οι νεαροί που ολοκλήρωναν τη νύχτα τους εκεί. Η επιτυχία συνεχίστηκε τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90, με τον γιο του Γιώργου Κούκου, Κωνσταντίνο να παίρνει την σκυτάλη. Μάλιστα, εκείνες τις εποχές το μικρό μαγαζάκι έφτασε να πουλάει πάνω από 10.000 τυροπιτάκια την ημέρα.