Skip to main content

Ο κρυφός άσσος του Παπανδρέου

Ποιο ισχυρό χαρτί μπορεί να παίξει ο πρωθυπουργός για να κάμψει τις πιέσεις στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

του Αλέξανδρου Μητάκη

mitakis@voria.gr


Την πιο κρίσιμη καμπή της θητείας του διανύει το τελευταίο διάστημα ο Έλληνας πρωθυπουργός. Το κλίμα στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ιδιαίτερα βαρύ, με αλλεπάλληλα αλληλοκαρφώματα υπουργών και φανερή έλλειψη κοινής γραμμής. Την ίδια ώρα, οι διεθνείς πιέσεις γίνονται καθημερινά ολοένα και πιο σκληρές, τα spreads δεν φαίνεται να έχουν “ταβάνι” και διεθνείς αναλυτές και χρηματοοικονομικοί οίκοι στέλνουν την κυβέρνηση στην αναδιάρθρωση.

Το ύστατο πολιτικό στοίχημα που έχει να κερδίσει ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένα: Η καθαρή ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και η έγκριση του νέου πακέτου μέτρων άνω των 26 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η κυβέρνηση καταφέρνει να επιβιώσει στην πιο δύσκολη μεταπολεμική συγκυρία και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Πώς όμως θα μπορέσει να βρει αυτή η κυβέρνηση τον τρόπο για να περάσει ακόμη ένα πακέτο μέτρων όταν, μετά από έναν χρόνο με το Μνημόνιο ο λογαριασμός δεν “βγαίνει” και την ώρα που ήδη έχουν αρχίσει να υψώνονται φωνές διαμαρτυρίας στο ίδιο το κυβερνητικό επιτελείο; Το καλύτερο που έχει να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να αφήσει την “μπλόφα” με τις απειλές πρόωρων εκλογών, εάν δεν περάσει το πακέτο, και να παίξει τα “ρέστα του” κρατώντας ένα ισχυρό φύλλο, απέναντι σε έναν αδύναμο αντίπαλο, όπως είναι σήμερα η ΝΔ.

Πώς θα το πετύχει αυτό; Λαμβάνοντας το πολιτικό ρίσκο να ζητήσει την έγκριση του Μνημονίου Νο2 από διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Έτσι, θέτει την αξιωματική αντιπολίτευση ενώπιον ιστορικών ευθυνών, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίον θα βαραίνει η κύρια ευθύνη για ενδεχόμενη απόρριψη του πακέτου από την ελληνική Βουλή. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει αμέσως πρόωρες εκλογές και η χώρα μας θα οδηγηθεί σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, φτάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία. Διότι, με τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται μάλλον αδύνατη η συγκρότηση αυτοδύναμης όσο και ισχυρής κυβέρνησης...

Όποια και αν είναι η έκβαση της ψηφοφορίας, πάντως, ο πρωθυπουργός θα έχει καταφέρει να μετατοπίσει το πολιτικό κόστος της κάθε απόφασης. Σε περίπτωση που η ΝΔ ψηφίσει το νέο πακέτο, ουσιαστικά ακυρώνεται η αντιμνημονιακή της ρητορική. Εάν από την άλλη καταψηφιστούν τα νέα μέτρα λόγω της ΝΔ, ο Γ.Παπανδρέου θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι ενώ ο ίδιος ζήτησε ευρεία πολιτική συναίνεση για τη σωτηρία της χώρας, άρα και μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση,  η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε τον δρόμο της άρνησης οδηγώντας τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες.

Ό,τι και να γίνει στα μέσα Μαΐου και ανεξαρτήτως από την απόφαση που θα λάβει ο Γ.Παπανδρέου (είτε απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών είτε διευρυμένη 180 βουλευτών) ένα είναι το σίγουρο: όπως και σε μια παρτίδα πόκερ, έτσι και στην πολιτική, όταν έχεις ένα ισχυρό φύλλο δεν έχεις άλλη επιλογή από το να παίξεις...