Skip to main content

Δυσοσμία: Ο λαϊκισμός - και μάλιστα ανέξοδος - στα καλύτερά του…

Η εκδήλωση βράβευσης των αριστούχων μαθητών της περιοχής από τα ΕΛΠΕ, οι διαρροές από τον δήμο και η επιστολή του γονέα.

Γράφει ο Σαλονικιός

Στις 6 Μαρτίου το δημοτικό συμβούλιο Κορδελιού Ευόσμου είχε λάβει ομόφωνη απόφαση, έπειτα από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο δήμος να μην αποδέχεται στο εξής χορηγίες από τα ΕΛΠΕ, μετά και το πρόσφατο ενδιάμεσο πόρισμα της ερευνητικής ομάδας του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ σύμφωνα με το οποίο, ευθύνη για τη δυσοσμία σε περιοχή του Κορδελιού έχουν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων των διυλιστηρίων. Όπως είχε γράψει και τότε η Voria.gr οι χορηγίες είναι ποικίλες, από δωρεάν καύσιμα στα σχολεία του δήμου, ενίσχυση του δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, κατασκευή παιδικών χαρών, καθώς και παιδικών σταθμών, παραχώρηση αθλητικού πάρκου ιδιοκτησίας της εταιρείας στο οποίο αθλούνται σύλλογοι της περιοχής, προγράμματα ενίσχυσης των πρωτοετών φοιτητών του δήμου κ.ο.κ.

Παρότι παρήλθαν σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική αρχή συνεχίζει να αποδέχεται μετά χαράς τις χορηγίες τις οποίες μάλιστα, ο ίδιος ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας ζητούσε φορτικά από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, λίγες μόνον μέρες πριν από την εν λόγω απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Όπως, μάλιστα, πληροφορούμαι, δεν έχει καν απαντήσει σε επιστολή της εταιρείας η οποία του ζήτησε να την ενημερώσει εάν θα εξακολουθήσει να αποδέχεται ή όχι τις χορηγίες που ο ίδιος ζητούσε ή εάν αυτές θα διακοπούν προκειμένου τα προϋπολογισθέντα ποσά να διατεθούν σε παρεμφερή προγράμματα όμορων δήμων.

Μάλιστα, μέσα στις προσεχείς ημέρες πρόκειται να γίνει η καθιερωμένη εκδήλωση των ΕΛΠΕ για τη βράβευση των αριστούχων μαθητών – πρωτοετών φοιτητών της περιοχής, στο πλαίσιο της οποίας βραβεύονται περισσότερα από εκατό παιδιά, στα οποία δίνεται ένα χρηματικό ποσόν της τάξης των περίπου χιλίων ευρώ.

Πριν από μερικές ημέρες, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, γονείς αυτών των μαθητών απευθύνθηκαν στον δήμο για να πληροφορηθούν εάν θα γίνει και φέτος αυτή η εκδήλωση ή θα ματαιωθεί. Όπως μαθαίνω, από το δημαρχείο διαρρέεται τεχνηέντως ότι «δεν θα γίνει η εκδήλωση γιατί τα ΕΛΠΕ έχουν ενοχληθεί από την απόφαση που πήραμε».

Κατόπιν αυτού, ένας εκ των γονέων απέστειλε επιστολή στην εταιρεία στην οποία αναφέρει τα εξής: «Σήμερα 15 – 03 – 2019 κυκλοφόρησε η φήμη στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου ότι τα ΕΛΠΕ (μετά το ψήφισμα του δήμου να μην δεχτεί χορηγίες από την εταιρεία) αποφάσισαν να μην βραβεύσουν τους νέους αριστούχους μαθητές – φοιτητές του δήμου μας. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο, αν συμβεί θα είναι άδικο απέναντι στα νέα παιδιά που έχουν δώσει τον αγώνα τους και θα έριχνε νερό στον μύλο του φτηνού λαϊκισμού από την πλευρά του δήμου ο οποίος μπορεί να αποφασίζει μόνο για τα δικά του οικονομικά και όχι για τους πολίτες του. Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για την βράβευση δείχνουν την αποδοχή των πολιτών απέναντι στην πολιτική της εταιρείας».

Όπως πληροφορούμαι, η εκδήλωση βράβευσης των αριστούχων μαθητών της περιοχής θα γίνει κανονικά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Εκείνο που μένει να φανεί είναι εάν σε αυτήν θα παραστούν και φέτος οι εκπρόσωποι του δήμου ή εάν θα απόσχουν, παριστάνοντας τους ενοχλημένους, την ίδια ώρα όμως, που εξακολουθούν να οικειοποιούνται τις χορηγίες της εταιρείας, παρουσιάζοντάς τες μάλιστα, ως έργο της δημοτικής αρχής. Ο λαϊκισμός –και μάλιστα ανέξοδος- στα καλύτερά του…