Skip to main content

Ο Lukas Fecker προσφέρει 54 εκατ. μόνο για την «καλή» ΕΒΖ

Στην «κακή ΕΒΖ» οι υποχρεώσεις της εταιρείας και απόλυση του προσωπικού. Ανησυχία για την τύχη της ελληνικής τευτλοκαλλιέργειας.

Το «σπάσιμο» της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε «καλή ΕΒΖ» και σε «κακή ΕΒΖ», προτείνει ο κ. Lukas Fecker της Innovation Brain, o οποίος, εκπροσωπώντας ενδιαφερόμενο/ους επενδυτές που δεν κατανομάζει, δηλώνει ότι προσφέρει 54 εκατ. ευρώ για το «καλό κομμάτι» του Ομίλου, που θα πάρει «καθαρό», ελεύθερο, από υποχρεώσεις.

Η πρόταση Fecker, στοιχεία της οποίας πληροφορήθηκαν σήμερα εργαζόμενοι της ΕΒΖ από τη διοίκηση της εταιρείας, έχει προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της Ζάχαρης κι αυτό γιατί τα 54 εκατ. ευρώ που προσφέρει ως τίμημα ο κ. Fecker, για λογαριασμό του επενδυτή που εκπροσωπεί και του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι λιγότερα από τη βελτιωμένη προσφορά των 60 εκατ. ευρώ, που πέρυσι τον Αύγουστο έδινε το ΜΚ Group, μόνο για τα δύο εργοστάσια της Σερβίας.

Ο κ. Fecker, παλιός συνεργάτης της Τράπεζας Πειραιώς, ουσιαστικά προτείνει για την ΕΒΖ, κάτι ανάλογο με εκείνο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, την οποία είχαν «σπάσει» σε «καλή» και «κακή», με το καλό κομμάτι να πηγαίνει στην Πειραιώς και το κακό προς εκκαθάριση.

Ο κ. Fecker, σύμφωνα με όσα πληροφορήθηκε η Voria.gr από εκπροσώπους των εργαζομένων, ενδιαφέρεται μόνο για τις δύο θυγατρικές της Σερβίας και τα ακίνητα της ΕΒΖ, τα περιουσιακά της στοιχεία στην Ελλάδα. Ζητάει λοιπόν η νέα «καλή ΕΒΖ», να πάρει κάτω από ένα καινούργιο ΑΦΜ όλα τα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας και οι υποχρεώσεις, να μείνουν στην «προβληματική, κακή ΕΒΖ» που θα οδηγηθεί σε πτώχευση.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου ο υποψήφιος επενδυτής δεν επιθυμεί να αναλάβει τους εργαζομένους της ΕΒΖ οι οποίοι προφανώς θα απολυθούν και, όσοι θέλουν να εργαστούν στο νέο σχήμα, εάν προσληφθούν, θα έχουν μία τελείως διαφορετική μισθολογική μεταχείριση.

Bεβαίως να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι οι μελέτες που έχουν γίνει με σκοπό την αναδιοργάνωση της ΕΒΖ, τονίζουν το υψηλό μισθολογικό κόστος και προτείνουν μείωση αριθμού απασχολουμένων όπως και μειώσεις στις αποδοχές.

Εάν βεβαίως τον επενδυτή δεν τον ενδιαφέρει η παραγωγική δραστηριότητα της ΕΒΖ, τότε, όπως συνάγεται, κλείνει για τον αγροτικό τομέα η τευτλοκαλλιέργεια, μία καλλιέργεια που είναι ευθέως και αποκλειστικά συνδεδεμένη με τη λειτουργία των ζαχαρουργείων της ΕΒΖ. Για τους αγρότες της Μακεδονίας, αλλά και αρκετούς παραγωγούς της Θεσσαλίας και του Έβρου, η τευτλοκαλλιέργεια είναι ίσως η πιο συμφέρουσα εκτατική καλλιέργεια λόγω των ενισχύσεων που ισχύουν. Ως εκ τούτου προκαλούν ερωτηματικά ενδεχόμενες επιλογές που θα οδηγούσαν την ελληνική παραγωγή ζάχαρης σε αφανισμό, την ώρα όλοι συμφωνούν ότι ένα από τα σημαντικά ζητούμενα για τη χώρα, σε αυτή τη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά της, είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα.  

Από τους εργαζομένους εκφράζεται απορία για την εμμονή του εκκαθαριστή της ΑΤΕ, της Τράπεζας Πειραιώς και της συμβούλου εταιρείας της, ΕΥ, να προτιμάται η πρόταση Fecker όταν υπάρχει ενδιαφερόμενο επενδυτικό σχήμα που εγγράφως έχει δηλώσει την πρόθεσή του να δώσει ως 70 εκατ ευρώ και να αξιοποιήσει παραγωγικά τα βιομηχανοστάσια και τις λοιπές υποστηρικτές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, όπως βεβαίως και των θυγατρικών στη Σερβία.