Skip to main content

Ο Μάρτιος των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων Θεσσαλονίκης

Ποια η προεκλογική τακτική των υποψηφίων δημάρχων. Τι να περιμένουμε για το επόμενο διάστημα στην προεκλογική εκστρατεία.

Μέχρι και το τέλος Μαρτίου θα προστίθενται ονόματα υποψηφίων στους συνδυασμούς που διεκδικούν το Δήμο Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων έχει συμπληρωθεί για τους περισσότερους, όμως δεν έχει ανακοινωθεί. Θα γίνει μέσα στο Μάρτιο.

Ωστόσο, τα λεγόμενα «βαριά στελέχη» κρατούνται για να κερδηθούν και οι εντυπώσεις της τελευταίας στιγμής.

Αυτό το διάστημα οι υποψήφιοι δήμαρχοι προετοιμάζουν κεντρικές εκδηλώσεις, με στόχο να παρουσιάσουν δυναμική στους πολίτες, όμως είναι κοινό μυστικό ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν και σε λύσεις... ανάγκης για την ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων, δεδομένου ότι η δεξαμενή των αξιόλογων στελεχών (που θα φέρουν και ψήφους στην κάθε παράταξη) έχει αρχίσει να στερεύει.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Χάρης Αηδονόπουλος, ο Γιώργος Ορφανός, ο Σπύρος Βούγιας, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Εφραίμ Κυριζίδης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Νίκος Ταχιάος έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ψηφοδελτίων τους και τα ανακοινώνουν σταδιακά. Άλλοι, όπως ο κ. Ορφανός, ο κ. Ζέρβας, ο κ. Αηδονόπουλος, ο κ. Βούγιας, ο κ. Ταχιάος (την ερχόμενη Τετάρτη) και ο κ. Ψωμιάδης (στο επόμενο δεκαήμερο) μαζικά κι άλλοι, όπως ο κ. Κυριζίδης και η κ. Νοτοπούλου με καθημερινές ανακοινώσεις. Ο κ. Λεκάκης, που παρουσίασε βασικά στελέχη του συνδυασμού του ακολουθεί τη δική του τακτική, όπως και οι άλλες παρατάξεις (Οικολόγοι, Μένουμε Θεσσαλονίκη, Λαϊκή Συσπείρωση, Χρυσή Αυγή κοκ.).

Όλοι οι υποψήφιοι επίσης ολοκληρώνουν σταδιακά τις επαφές τους με τους φορείς της πόλης, τους επικεφαλής οργανισμών και αρχών και θα μπουν μετά την Καθαρά Δευτέρα με έντονο τρόπο στον προεκλογικό αγώνα.

Ήδη ετοιμάζονται εξορμήσεις, επισκέψεις στις γειτονιές, ανακοινώσεις δράσεων και προτάσεων, θεματικές παρεμβάσεις κ.ά.

Ορισμένοι, όπως οι κ.κ. Ζέρβας, Αηδονόπουλος και Ορφανός σχεδόν έχουν κλείσει τον κύκλο των επαφών με τους φορείς. Άλλοι, όπως οι κ.κ. Λεκάκης και Νοτοπούλου δεν έχουν καν αρχίσει.

Οι προτάσεις για σημαντικά ζητήματα της πόλης, δηλαδή τα προγράμματα των συνδυασμών δε θα πρέπει να τα περιμένουμε πριν τον Απρίλιο. Κάποιες αποσπασματικές θέσεις για συγκεκριμένα έργα και ζητήματα ήδη έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο, όμως ολοκληρωμένα προγράμματα δεν πρόκειται να βγουν νωρίτερα, για να μη χαθεί και το timing.

Κι επειδή μιλάμε για προεκλογική εκστρατεία στον πυρήνα του πολεοδομικού συγκροτήματος, δε θα λείψουν και φέτος οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, με επιδιωκόμενο αποτέλεσμα τη διαπροσωπική επαφή, που είναι και η πιο αποδοτική.

Κυρίαρχο ρόλο θα παίξουν τα social media, όπου ήδη εξελίσσεται «μάχη χαρακωμάτων», ενώ η συμφωνία των Πρεσπών θέλοντας ή μη θα είναι από τα κεντρικά ζητήματα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Γιώργος Ορφανός ανακοινώνει ονόματα και είναι σε εξέλιξη οι θεματικές του προτάσεις.

Ο Νίκος Ταχιάος κάνει τη μεγάλη κεντρική του εκδήλωση με την ανακοίνωση των πρώτων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων την Τετάρτη και ανοίγει την επικοινωνιακή του καμπάνια.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αυτό το διάστημα αναλύει τις θέσεις του για ζητήματα της πόλης.

Ο Μάκης Κυριζίδης κλείνει τον κύκλο των επαφών με φορείς, ενώ συμπληρώνει το παζλ των υποψηφιοτήτων του, με την τακτική της καθημερινής ανακοίνωσης μέσω Facebook των στελεχών του.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου ανακοίνωσε τα νεανικά στελέχη και ετοιμάζει παρουσίαση των γυναικών υποψηφίων του συνδυασμού, ετοιμάζει το εκλογικό της κέντρο και την κεντρική εκδήλωση της ανακοίνωσης του ονόματος. Τα «βαριά ονόματα» πηγαίνουν για... αργότερα.

Ο Σπύρος Βούγιας κάνει περιοδείες στις γειτονιές και επαφές με φορείς, ενώ συνεχίζει τις εκδηλώσεις παρουσίασης θεματικών προτάσεων και ταυτόχρονης ανακοίνωσης υποψηφίων.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αναμένεται να ανακοινώσει τα 82 στελέχη του συνδυασμού του τις επόμενες μέρες, ενώ συνεχίζει τις επαφές με τον κόσμο και φορείς και παράλληλα είναι σε εξέλιξη με καθημερινές παρεμβάσεις (κάτι που θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου) η επικοινωνιακή του καμπάνια.

Ο Χάρης Αηδονόπουλος ολοκληρώνει το ψηφοδέλτιο και κάνει περιοδείες.

Ο Πέτρος Λεκάκης επενδύει προς το παρόν σε συνεντεύξεις και ανακοινώσεις για την τρέχουσα επικαιρότητα, ενώ έχει ξεκινήσει και τις πρώτες επαφές με κοινωνικούς και άλλους φορείς.