Skip to main content

Ο μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν βλάπτει σοβαρά την τουρκική οικονομία

Τα μηνύματα που στέλνουν στο προεδρικό μέγαρο και στον Ερντογάν οι εξαγωγείς της γειτονικής χώρας είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά.

Σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικό οικονομικό κλοιό εισέρχεται η Τουρκία, η οποία σύντομα ενδέχεται να ανακαλύψει ότι οι μεγαλοϊδεατισμοί μπορεί να της στοιχίσουν πανάκριβα. Ηδη, τα μηνύματα που στέλνουν στο προεδρικό μέγαρο οι εξαγωγείς της γειτονικής χώρας είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά.

Προσέξτε: Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία βλέπει τις εξαγωγές της προς την γειτονική, εμπόλεμη, Συρία, να έχουν μειωθεί κατά περίπου 70%, σε σχέση με την προ του πολέμου περίοδο. Ο συγκεκριμένος προορισμός, ωστόσο, ήταν ένας από τους καλύτερους για τα τουρκικά προιόντα, πριν η Άγκυρα αποφασίσει να σταθεί κατηγορηματικά απέναντι στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα μια μεγάλη πόρτα να έχει κλείσει.

Την ίδια ώρα, κατακόρυφη πτώση έχουν σημειώσει οι εξαγωγές της Τουρκίας και προς την Αίγυπτο και πάλι λόγω των πολιτικών εμπλοκών, ενώ έχουν σχεδόν μηδενισθεί προς το Ισραήλ. Ως γνωστόν, οι σχέσεις με το Τελ Αβίβ είναι υπό του μηδενός εδώ και πολύ καιρό. Κατά το μάλλον ή ήττον, το ίδιο ισχύει και με το Ιράκ, λόγω του κουρδικού, ενώ για να φτάσουν τα τουρκικά προϊόντα στην καλή αγορά του Ιράν, θα πρέπει  να περάσουν μέσα από τις παραπάνω χώρες!

Το παζλ ήρθε τώρα να συμπληρώσει μια άλλη παραδοσιακή αγορά για τους Τούρκους, που είναι η ρωσική. Το εμπάργκο Πούτιν, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους είναι απόλυτο. Το αποτέλεσμα είναι οι Τούρκοι εξαγωγείς να προειδοποιούν ότι σε λίγο δεν θα έχουν πού να εξάγουν τα προιόντα τους.