Skip to main content

Ο μεγάλος στόχος της Ελλάδας για το πρώτο εξάμηνο του 2020

Προκειμένου να πετύχει τον μεγάλο στόχο της, η ελληνική κυβέρνηση θα ετοιμάσει μια έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στο Eurogroup του Απριλίου ή το αργότερο του Μαΐου, θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα κι επίσημα το ελληνικό αίτημα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Γιατί τότε; Διότι η Αθήνα έως τότε θα έχει διαμορφώσει το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ εκτιμάται ότι θα έχουν κάπως λειανθεί οι γερμανικές αντιρρήσεις ως προς το θέμα, που παραμένουν ισχυρές, συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να μειωθούν τα πλεονάσματα - στην καλύτερη των περιπτώσεων - στο 2% από το 2021. Ως γνωστόν, ο τωρινός στόχος είναι στο 3,5%, που θεωρείται σχεδόν ακατόρθωτος για να επιτευχθεί, ενώ παράλληλα στραγγαλίζει τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και μια μείωση έστω στο 2,5%, θα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Κι αυτό γιατί θα δημιουργήσει έναν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο της τάξης των περίπου 2 δις ευρώ, ετησίως, που θα αποτελέσει μεγάλη ανάσα για την χώρα και τα πενιχρά ακόμα δημοσιονομικά της μεγέθη.

Να σημειωθεί τέλος ότι για να πετύχει τον παραπάνω στόχο της, η Αθήνα θα ετοιμάσει και μια έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Που θα την καταθέσει σε εκείνο το κρίσιμο Eurogroup, ως ένα επιπλέον χαρτί, για να πετύχει το στόχο της. Όλα βέβαια θα γίνουν ευκολότερα για την ελληνική πλευρά, αν η οικονομία «τρέχει» στο πρώτο τρίμηνο του 2020 με έναν ρυθμό της τάξης του 2,8%. Γιατί έτσι θα υπάρχουν τα εχέγγυα ότι οι βασικοί δείκτες έχουν μπει σε μια μόνιμα ανορθωτική πορεία.