Skip to main content

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ συγχαίρει τον Ερντογάν

Με ηγετική ομιλία σήμερα το μεσημέρι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αποδέχθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο κ. Ιντζέ τόνισε ότι στις κάλπες όπου παρουσιάστηκαν προβλήματα, τα κομματικά στελέχη έκαναν τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να επιλυθούν. Σε επίμονες ερωτήσεις αν υπήρξε νοθεία, είπε ότι η διαφορά είναι τέτοια που είναι άσκοπο να γίνεται αυτή η συζήτηση. Αν δεν μπορείς να συγχαρείς αυτόν που νίκησε να μην μπαίνεις καθόλου στον αγώνα.

Απέφυγε δε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος αφού ο ίδιος συγκέντρωσε 8 % περισσότερο από ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά.

Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει ουσιαστικά τα ευρήματα των δημοσκόπων που είχαν σχεδόν όλοι επισημάνει την δυσκολία αυτοδυναμίας στην Βουλή και για μια ακόμη φορά δείχνει πόσο σοφή ήταν πολιτικά η απόφαση του Ερντογάν για εκλογές εξπρές.

Άνοδος των εθνικιστών

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι από τον πρώτο γύρο ο πρώτος Πρόεδρος της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα.

Πλέον όμως στην Βουλή για το νομοθετικό έργο εξαρτάται από το κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος.

Οι 67 έδρες που πήρε το κουρδικό κόμμα έχουν αλλάξει τις ισορροπίες και είναι πλέον το τρίτο κόμμα της βουλής.

Συνολικά όμως πρέπει να σημειωθεί ότι οι ψήφοι των εθνικιστών αυξήθηκαν. Μπορεί τα δυο εθνικιστικά κόμματα να είναι το τέταρτο και πέμπτο κόμμα της βουλής, αθροιστικά όμως ξεπερνούν το 20 % κάτι που θα έχει επιρροή σε έναν πρόεδρο που θα αντλεί δύναμη από το εθνικιστικό κίνημα για να νομοθετεί στην βουλή.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

Πηγή: Deutsche Welle