Skip to main content

Ο Μπάμπης Στόκας στην Αποθήκη του Μύλου

Ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής που ξεκίνησε ως τραγουδιστής των Πυξ-Λαξ αναμένεται να παρουσιάσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα.
Ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής που ξεκίνησε ως τραγουδιστής των Πυξ-Λαξ αναμένεται να παρουσιάσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα στην Αποθήκη του Μύλου από τις 9 Οκτωβρίου.

Έχοντας στις βαλίτσες του ένα χρυσό δίσκο με το "Τραγουδήστε, μην ντρέπεστε" έρχεται στη Θεσσαλονίκη γνωρίζοντας τον τρόπο να κινείται με απίστευτη άνεση ανάμεσα στο λαϊκό και το έντεχνο, το ροκ και τις μπαλάντες. Άλλωστε αυτό είναι και το πνεύμα που κυριαρχεί στο cd του με επιλογές που φέρνουν τον ακροατή κοντά σε μερικές από τις ωραιότερες στιγμές του νεότερου ελληνικού ρεπερτορίου.

Ποιός είναι ο Μπάμπης Στόκας

Γεννήθηκε στην Γερμανία. Ήρθε πολύ μικρός στην Ελλάδα όπου έζησε στην Καλαμάτα μέχρι τα 11 χρόνια του. Μεγάλωσε στο Μενίδι, μια λαϊκή συνοικία της Δυτικής Αθήνας και οι παιδικές μνήμες του είναι φορτωμένες από τη στέρηση των ανθρώπων της γειτονιάς και αντίστοιχα φορτισμένες από την ανατρεπτική θέρμη των ίδιων ανθρώπων.

Η εφηβική του παρέα με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και η γνωριμία τους με το Μάνο Ξυδούς οδήγησε το 1990 στην δημιουργία των ΠΥΞ ΛΑΞ. "Τι άλλο να πεις πιο απλά" είναι ο τίτλος του άλμπουμ με το οποίο έκαναν την είσοδο τους στην δισκογραφία κατανικώντας τις επιφυλάξεις των "ειδικών" και κερδίζοντας την προτίμηση των νέων.
Ακολουθεί το ΄91 η κυκλοφορία του δίσκου "Ζόρικοι Καιροί". Η συνέπεια χαλαρώνει τις επιφυλάξεις και οι προτιμήσεις πολλαπλασιάζονται, στο ίδιο πάντα κοινό που χαρακτηρίζεται από την ευέλικτη προσαρμογή σε διαμετρικά αντίθετα, μεταξύ τους, ακούσματα

Το ΄93 οι ΠΥΞ ΛΑΞ προτείνουν τη δική τους χειμερινή εκδοχή για τη φωτεινή μας σφαίρα με το άλμπουμ " Ο Ήλιος Του Χειμώνα με Μελαγχολεί" και απογειώνονται δισκογραφικά.

Από εκεί και πέρα οι ΠΥΞ ΛΑΞ σηματοδοτούν τη σύγχρονη μουσική σκηνή.
Το χειμώνα του 2000-20001 ο Μπάμπης Στόκας συναντήθηκε στη σκηνή του Ζυγού με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Πάνο Κατσιμίχα. Τρεις έντονες και δυναμικές παρουσίες, τρεις φίλοι παλιοί και καλοί που μοιράστηκαν για 30 βράδια τη συγκίνηση και την γοητεία της διαδρομής του τραγουδιού από το σκοτάδι στο φως. Ψηλαφώντας νότες, μπλέκοντας φωνές και μουσικές στιγμές, μαζί αναζήτησαν τις εκλεκτικές συγγένειες των τραγουδιών τους, τις ισορροπίες μεταξύ ροκ και λαϊκού, ρυθμού και μελωδίας.

Τον Μάρτιο του 2001 ο Μπάμπης Στόκας κυκλοφορεί τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο "Πουλιά της νύχτας". Τα υγρά όνειρα που ξυπνάει "ο νοτιάς", "το άρωμα της βροχής", "οι σκιές στο φως" είναι μερικές μονάχα από τις μυρωδιές και τις εικόνες ενός δίσκου που αφουγκράζεται τους ήχους της πόλης και μετράει τις "ανάσες της αγάπης". Στα 13 τραγούδια, υπογράφει τους στίχους και τη μουσική, συν ένα ορχηστικό θέμα που έδωσε και το όνομα στο άλμπουμ.