Skip to main content

Ο Μπλερ μοναδικός υποψήφιος της Βρετανίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε πως ο Τόνι Μπλερ είναι ο μόνος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε σήμερα πως ο Τόνι Μπλερ --υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ-- είναι "ο μόνος υποψήφιος του Λονδίνου" για τις νέες κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απορρίπτοντας έτσι την υπόθεση ότι ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ μπορεί να επιδιώξει να τεθεί επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Η Βρετανία δεν έχει παρά έναν υποψήφιο για τις θέσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συζητούνται αυτή τη στιγμή. Ο υποψήφιος αυτός είναι ο Τόνι Μπλερ και η υποψηφιότητά του είναι για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου", δήλωσε ο Μπράουν σε συνέντευξη Τύπου, συνεχίζοντας την εκστρατεία υποστήριξης του προκατόχου του, παρά τις πολυάριθμες ενδείξεις ότι η υποψηφιότητα Μπλερ έχει εγκαταλειφθεί λόγω των αντιδράσεων που προκαλεί.

Ο Μπράουν παραδέχθηκε πως η υποψηφιότητα του Μπλερ, πρωθυπουργού από το 1997-2007, είναι "αμφιλεγόμενη εξαιτίας των αποφάσεων που είχε λάβει", όμως επέμενε στο γεγονός ότι κατά την γνώμη του είναι "ένας εξαιρετικός υποψήφιος, πολύ σεβαστός στην Ευρώπη". Η αντίθεση στην υποψηφιόητα του Μπλερ αφορά κυρίως τη στράτευσή του στο πλευρό του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο Μπράουν δήλωσε πως η συζήτηση για την πλήρωση των θέσεων των υπευθύνων των ευρωπαϊκών θεσμών που προβλέπονται από τη συνθήκη της Λισαβόνας "θα συνεχιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες", πράγμα που σημαίνει πως καμιά οριστική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί.

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ ουδέποτε ήταν υποψήφιος", συνέχισε ο Μπράουν. Ωστόσο το όνομα του βρετανού υπουργού Εξωτερικών είχε συζητηθεί τις τελευταίες ημέρες για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου στις εξωτερικές υποθέσεις. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως "δεν είναι διαθέσιμος για τη θέση".

Ο Μπράουν δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου αν αυτή η "μη διαθεσιμότητα" αντανακλά τη φιλοδοξία του Μίλιμπαντ να γίνει μια μέρα αρχηγός του Εργατικού Κόμματος.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ