Skip to main content

Ο Μπορέλ εισηγείται την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης θα εισηγηθεί την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Θα εξηγήσει τους λόγους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα εισηγηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Ζοζέπ Μπορέλ. Μετά το ταξίδι του στη Μόσχα, και τη συνάντησή του με τον υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λάβρόφ κατά τη διάρκεια του οποίου η Ρωσία απέλασε τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας βρέθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εξηγήσει τους λόγους της επίσκεψής του και τις προτάσεις του μετά τις προκλήσεις της Ρωσίας έναντι της ΕΕ.

Παρόλο που αρκετοί στην Ευρώπη κάνουν λόγο για ένα διπλωματικό φιάσκο και 81 ευρωβουλευτές ζήτησαν την παραίτηση του Ζοζέπ Μπορέλ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης τόνισε ότι μπορεί πριν το ταξίδι του να μην έτρεφε αυταπάτες για την κατάσταση στη Ρωσία, αλλά μετά από αυτό επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι του.

«Δεν ενδιαφέρονται για αντιστροφή της επιδείνωσης των σχέσεων»

«Πήγα (σ.τ.σ στη Ρωσία) για δύο λόγους. Για να μεταφέρω τις θέσεις της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες και το ζήτημα της φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι αλλά οι Ρώσοι δεν το εξετίμησαν. Ο δεύτερος λόγος ήταν για να βολιδοσκοπήσω τη Μόσχα ώστε να δω εάν υπάρχει ενδιαφέρον για αντιστροφή της επιδείνωσης των σχέσεών μας. Η απάντηση ήταν σαφέστατα όχι. Δεν ενδιαφέρονται», υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η ρωσική κυβέρνηση ακολουθεί έναν αυταρχικό κατήφορο και δεν υπάρχει χώρος για ανάπτυξη δημοκρατικών εναλλακτικών. «Η επίσκεψη επιβεβαίωσε αυτό που υποπτευόμαστε. Ότι δηλαδή η Ρωσία είναι αποσυνδεμένη από την ΕΕ. Τα φιλελεύθερα δημοκρατικά μας πολιτεύματα αποτελούν μια υπαρξιακή απειλή για αυτούς».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, υπογράμμισε τέλος ότι θα υποβάλει, με το δικαίωμα της πρωτοβουλίας που του δίνουν οι Συνθήκες της ΕΕ, κυρώσεις κατά της Ρωσία στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.