Skip to main content

Ο Μπους καλεί τους «πολίτες της Μακεδονίας» να κυρώσουν τις Πρέσπες

Μετά από μια δεκαετία οπισθοδρομήσεων οι πολίτες έχουν πλέον την ευκαιρία να φτιάξουν μια καλύτερη πραγματικότητα για τους εαυτούς τους είπε ο Μπους

Κάλεσμα στους πολίτες της ΠΓΔΜ να στηρίξουν την συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, απηύθυνε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους ο νεότερος, δηλώνοντας μάλιστα περήφανος που η Ουάσιγκτον αναγνώρισε την γειτονική χώρα ως «Μακεδονία» το 2004.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, ο κ. Μπους χαρακτηρίζει την συμφωνία για το ονοματολογικό «γενναίο και δίκαιο συμβιβασμό» που θα θέσει την ΠΓΔΜ σε τροχιά ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO.

Σημειώνει πως «μετά από μια δεκαετία οπισθοδρομήσεων» οι πολίτες έχουν πλέον την ευκαιρία να φτιάξουν μια καλύτερη πραγματικότητα για τους εαυτούς τους, τις επόμενες γενναίες αλλά και τις γειτονικές χώρες.

Η επιστολή απευθύνεται στους «πολίτες της Μακεδονίας» και στο κείμενο ο κ. Μπους δηλώνει «περήφανος» για το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», επί προεδρίας του.

Τονίζει μάλιστα πως στην σύνοδο του NATO στο Βουκουρέστι, το 2008, είπε στους υπόλοιπους ηγέτες ότι η «Μακεδονία» ήταν «έτοιμη και άξια» να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

«Μολονότι ήμουν απογοητευμένος που η Μακεδονία δεν εισήλθε στο NATO κατά την προεδρία μου, πάντα είχα την πεποίθηση πως αυτή η μέρα θα ερχόταν».

Η επιστολή Μπους, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της γνωστής δεξαμενής σκέψης Atlantic Council, είναι επίσης διαθέσιμη στην «μακεδονική» και την αλβανική γλώσσα.

Σημειώνεται πως αύριο Πέμπτη θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός της FYROM, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.