Skip to main content

Ο άτοπος συλλογισμός του Μπουτάρη και ο νέος αγωγός με τα Σκόπια

Το μπλοκάρισμα του Κοτζιά στο Twitter, ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει Ελλάδα και ΠΓΔΜ και η πικρία Ερντογάν για τον Πούτιν.

Γιατί, καλέ μου Κοτζιά, το έκανες αυτό στον ακροδεξιό μαϊμου-Μακεδόνα Μετόντιγια Κόλοσκι; Κοτζάμ πρόεδρος της "Ενωμένης (ψευδο)Μακεδονικής Διασποράς", και "τον μπλόκαρες στο Twitter"; Παραπονιέται ο μαϊμου-Μακεδών και απορεί επειδή «δεν υπήρξε εκ μέρους του καμία προβοκάτσια ή άλλη ενέργεια, που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτήν την αντίδραση».

Καμιά αφορμή δεν έδωσε ο άνθρωπος, παρά μόνο στέλνει μηνύματα περί Αιγαιακής Μακεδονίας και άλλα παρόμοια. Πολύ θα ήθελα να δω τα μούτρα αυτών των μακεδονιζόντων Σλάβων, όταν σε λίγα χρόνια θα τους καταπιούν οι Αλβανοί.

Μένω στα Σκόπια, για μια σοβαρή είδηση. Τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων στο έργο διασύνδεσης των Συστημάτων Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Σκοπίων, εξέφρασε ο Mitko Andreevski, Σύμβουλος επί θεμάτων Ενέργειας του πρωθυπουργού Zoran Zaev, σε συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια.

Η κατασκευή του αγωγού που θα συνδέει τις δύο χώρες, θα προσφέρει στα Σκόπια τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης σε εναλλακτική προμήθεια Φυσικού Αερίου από την Ελλάδα, καθώς και σε άλλα έργα που σχεδιάζονται για την περιοχή.

Πικράθηκε ο φίλος μας ο Ερντογάν από τον Πούτιν, λίγες ώρες πριν τον επισκεφθεί στη Ρωσία, η οποία με το YPG της Συρίας υπέγραψαν "επίσημο" πρωτόκολλο. Το YPG παρέδωσε στην Ρωσία 42 Ρώσους πολίτες που ήταν παιδιά και σύζυγοι μελών της ISIS στην Συρία. Κατά την "παράδοση" οργανώθηκε συνέντευξη τύπου και υπεγράφη "επίσημο πρωτόκολλο" με Ρώσο στρατηγό.

Αυτή η τελετή υπογραφής, που σημαίνει πως η Ρωσία δέχεται σαν επίσημο ομόλογό της το YPG που η Τουρκία θεωρεί ως "τρομοκράτες", συνέπεσε να γίνει λίγο πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στην Μόσχα.

Τελικά, ο Μπουτάρης δεν θα καταφέρει να φύγει από το Δημαρχείο "εν τιμή και δόξη" όπως υποστήριζε, από την στιγμή που οι στενοί συνεργάτες του και συνιδρυτές του συνδυασμού, όχι μόνο τον εγκατέλειψαν αλλά και εκστομίζουν και βαριές κουβέντες εναντίον του. Βέβαια, ο Μπουτάρης ίδιος είναι, δεν άλλαξε, αλλά προηγουμένως έκαναν πως δεν καταλάβαιναν - και τον υποστήριζαν μάλιστα.

Ο δήμαρχος, λοιπόν, σκέφτεται να αναγεννήσει τον οθωμανισμό στην πόλη. Δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πάντα έλεγα πως είμαστε αδέρφια με τους Τούρκους. Έχουμε την ίδια ιστορία και την ίδια κουλτούρα. Πολεμήσαμε μεταξύ μας πολλές φορές αλλά πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν».

Κατ’ αρχάς, το άτοπο του συλλογισμού του ανθρώπου, φαίνεται από το γεγονός της σύστασης να αφήσουμε πίσω το παρελθόν. Μα αν το αφήσουμε πίσω, πώς θα κρατήσουμε την κατά Μπουτάρη ίδια ιστορία;. Κι αυτή στο παρελθόν βρίσκεται.

Πάντως, σύμφωνα με την ιστορία που έμαθε ο ίδιος, πράγματι έχουμε κοινή ιστορία. Μαζί πολεμήσαμε στον Μαραθώνα. Τούρκος αρχιτέκτονας έφτιαξε την Ακρόπολη. Ο Πλάτων από τους Τούρκους εμπνεύσθηκε. Χάρις στους Τούρκους ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε στην Ινδία. Και το 1940, αν δεν μας βοηθούσαν οι Τούρκοι, θα μας κατατρόπωναν στην Βόρειο Ήπειρο οι Ιταλοί.

Έχουμε και κοινή κουλτούρα. Κι εμείς παντρευόμαστε 9χρονα κοριτσάκια. Χρησιμοποιούμε τον βιασμό ανδρών για "σωφρονισμό" καταδίκων και αιχμαλώτων. Βιάζει ο Στρατός μας Τουρκάλες σωρηδόν. Καταστρέφουμε και λεηλατούμε τα τζαμιά. Και κάθε μέρα τα πολεμικά αεροπλάνα μας πετούν πάνω από την Σμύρνη. Άρα, έχει δίκαιο ο Μπουτάρης. Κοινή ιστορία και κοινή κουλτούρα.