Skip to main content

Τα κτήρια του λιμανιού που περνούν στον δήμο επιθεώρησε ο Μπουτάρης

Τέσσερα κτήρια συνολικής κάλυψης 3.063 τ.μ., στην 1η Προβλήτα, περνάνε για χρήση στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Συναντήσεις με Σ. Θεοφάνη και Γ. Τοζίδη.

Σε επιθεώρηση του πολύ σημαντικού κτηριακού αποθέματος των 3.063 τ.μ. στην εξωραϊσμένη 1η Προβλήτα του ΟΛΘ, που θα παραχωρηθεί προς χρήση στον δήμο Θεσσαλονίκης προχώρησε εχθές για πρώτη φορά ο Γιάννης Μπουτάρης μαζί με δύο αντιδημάρχους του. Μένει να δούμε εάν και πότε θα πάρει μερίδιο ο δήμος, από το αυξημένο μάλιστα ετήσιο αντάλλαγμα- το 3,5% επί του τζίρου- που θα δίνει η ΟΛΘ Α.Ε. στο ελληνικό δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αναμφίβολα βγαίνει διπλά κερδισμένος από τις πιέσεις που κεντρικά και επί χρόνια ασκήθηκαν, αφού του παραχωρούνται τέσσερα κτήρια στην καλύτερη ζώνη του λιμανιού, την πιο κατάλληλη για πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όταν παράλληλα την ευθύνη για την καθαριότητα και την φύλαξη των υπαίθριων χώρων θα την έχει ο ΟΛΘ.  

Ο κ. Μπουτάρης, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Γιώργο Δημαρέλο και Θανάση Παππά, είχαν συναντήσεις συνεργασίας με τον πρόεδρο & διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΘ Α.Ε. Σωτήρη Θεοφάνη και, τον επικεφαλής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων Θεσσαλονίκης Γιώργο Τοζίδη, στις οποίες και συζητήθηκαν τα διαδικαστικά θέματα για να αλλάξουν χέρια τα τέσσερα κτήρια που «παίρνει» ο Δήμος.

Όπως είπε στη Voria.gr o κ. Θεοφάνης, η ΟΛΘ ΑΕ, ως ο τελευταίος χρήστης αυτών των κτηρίων που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο(σ.σ. δεν ήσαν μεταξύ αυτών που παραχωρήθηκαν στους αγοραστές του 67% της εταιρείας) θα συντάξει ένα Πρωτόκολλο Παράδοσης και Παραλαβής, για να περάσουν στη χρήση του δήμου.

Από πλευράς ΔΑΛ Θεσσαλονίκης, θα εξετασθεί και η δυνατότητα φιλοξενίας στο κτήριο του πρώην Λιμεναρχείου, που στεγάζεται η Αρχή, ενός think center της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Όπως είπε ο κ. Τοζίδης, η συζήτηση αυτή είναι σε πολύ αρχικό στάδιο καθώς μέσα στο καλοκαίρι, θα ενισχυθεί το προσωπικό της ΔΑΛ έτσι ώστε από τα δύο άτομα σήμερα, να φτάσει στα επτά. Εάν από το κτήριο των περίπου 360 τ.μ. ( ισόγειο και όροφος) μένουν χώροι προς αξιοποίηση, τότε θα συζητηθεί η σκέψη που υπάρχει από πλευράς δήμου. 

Ο δήμος Θεσσαλονίκης με τη συμφωνία που τελικώς επέτυχε, εξασφάλισε τη χρήση τεσσάρων κτηρίων, σε εξαιρετική θέση, τα δύο εκ των οποίων μάλιστα είναι και σε πολύ καλή κατάσταση. Συγκεκριμένα ο Δήμος «παίρνει» τη μεγάλη Αποθήκη Δ’, ένα πετρόκτιστο κτήριο 1.462 τ.μ., το οποίο είχε ανακατασκευαστεί επί Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, είναι πολύ καλά συντηρημένο και διαθέτει μεγάλο αμφιθέατρο όπως και ισόγειους χώρους.

Επίσης σε πολύ καλή κατάσταση είναι και η παλιά Αποθήκη της Ναυτικής Διοίκησης, εμβαδού 574 τ.μ., κτήριο στο οποίο γίνονται εκθέσεις εικαστικών τεχνών.

Τα άλλα δύο κτήρια που περνάνε για χρήση στο Δήμο, δεν αξιοποιούνται από τον ΟΛΘ από το 2011 και γι’ αυτό και έχουν ανάγκη περισσοτέρων έργων ανακαίνισης και συντήρησης. Πρόκειται για τον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό, 536 τ.μ. και, το πρώην κτήριο του Υπολιμενάρχη, 491 τ.μ.

Σύμφωνα με τον κ. Δημαρέλο, αντιδήμαρχο Αστικής Ανθεκτικότητας & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ο δήμος, για να καλύψει ανάγκες οικογενειών των δημοτών του, σχεδιάζει να μετατρέψει τα κτήρια του πρώην Βρεφονηπιακού και της παλιάς Αποθήκης, σε παιδικούς σταθμούς παρέχοντας τη δυνατότητα να εγγραφούν σε αυτούς και παιδιά των εργαζομένων στο Λιμάνι.  Η Αποθήκη Δ’ θα φιλοξενεί πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες ενώ ακόμη δεν έχει αποφασισθεί η χρήση που θα δοθεί στο κτήριο του Υπολιμενάρχη.

Όταν προχωρήσει η διαδικασία της παράδοσης – παραλαβής, η έγγραφη συμφωνία που θα υπογραφεί με την ΟΛΘ ΑΕ θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τότε ο δήμος θα πρέπει να εντάξει στον προϋπολογισμό του τα έργα ανακαίνισης των κτηρίων αυτών, αφού πρώτα γίνουν οι σχετικές εκτιμήσεις, εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Παππάς.