Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022
x

Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Από πού χάνονται οι δέκα έδρες σε σχέση με τις 71 σημερινές. Τι αλλάζει ανά περιφερειακή ενότητα στις επόμενες περιφερειακές εκλογές.

Δέκα έδρες λιγότερες θα διαθέτει το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι έδρες (και άρα ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων) από 71 που είναι σήμερα θα περιοριστούν στις 61, οπότε θα εκλεγούν δέκα λιγότεροι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον νόμο Βορίδη, αλλά και βάσει των πληθυσμιακών μεγεθών (εκτός αν αλλάξει κάτι δραματικά η περσινή απογραφή στους πληθυσμιακούς συσχετισμούς των επτά νομών της Κεντρικής Μακεδονίας) οι απώλειες εδρών θα προέλθουν από τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών. Παραμένουν με τις ίδιες έδρες οι νομοί Κιλκίς και Χαλκιδικής.

Στην Ημαθία, την Πέλλα, την Πιερία και τις Σέρρες θα εκλεγεί από ένας λιγότερος περιφερειακός σύμβουλος, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα εκλεγούν έξι λιγότεροι συγκριτικά με εκείνους που εξελέγησαν το 2019.

Η θητεία του επόμενου περιφερειακού συμβουλίου θα είναι αυξημένη κατά ένα χρόνο (πενταετής).

Αναλυτικά η νέα κατανομή των εδρών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η εξής:

ΕΔΡΕΣ= 71 (2019) έναντι 61 (2023)

ΗΜΑΘΙΑ= 5 έναντι 4 (-1)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ= 42 έναντι 36 (-6)

ΚΙΛΚΙΣ= 3 έναντι 3 (0)

ΠΕΛΛΑ= 5 έναντι 4 (-1)

ΠΙΕΡΙΑ= 5 έναντι 4 (-1)

ΣΕΡΡΕΣ= 7 έναντι 6 (-1)

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ= 4 έναντι 4 (0)
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ