Skip to main content

Ο Κοτζιάς αποκαλεί τα Σκόπια σκέτο «Μακεδονία» (video)

Σε ομιλία του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στους Δελφούς, ο πρώην ΥΠΕΞ δεν χρησιμοποιεί τον όρο «Βόρεια».

Σκέτη «Μακεδονία» και όχι Βόρεια Μακεδονία αποκάλεσε τη γειτονική χώρα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε ομιλία του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στους Δελφούς, προκαλώντας ήδη σφοδρές αντιδράσεις.

Στα βίντεο που κυκλοφόρησαν από την ομιλία του, ο κ. Κοτζιάς ακούγεται να λέει: «Στην Ευρωπαϊκή Ενωση είμαστε μια μικρομεσαία χώρα. Και λίγο μικρή και λίγο μεσαία. Αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μια πολύ ισχυρή χώρα. Αυτή είναι η παραδοξολογία της ισχύος. Παράδειγμα. Η Βουλγαρία έχει 42 δις ΑΕΠ. Η Αλβανία έχει 11. Η Μακεδονία τότε είχε 8 στα 9, τώρα πάει στα 10-11. Εμείς παρά την κρίση έχουμε 190, πάμε τώρα... Δηλαδή πολλαπλάσιο απ ότι είχαν όλοι μαζί».



Σε άλλο σημείο της συνέντευξης που έδωσε στον καθηγητή Πλατιά, στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, είπε ότι τους έλεγε Βόρεια Μακεδονία στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και πριν από τις Πρέσπες.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε ακόμα και στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης: «Εβαλα έναν όρο, να μην ανακατευτεί κανείς. Καμία χώρα, κανένας Πρέσβης δεν άσκησε πίεση». Για να προσθέσει: «Αν από αυτή τη λύση ήταν και οι αμερικανοί χαρούμενοι, αυτό είναι σύμπτωση συμφερόντων. Δεν είναι καθοδήγηση».

Όπως είπε ο πρώην ΥΠΕΞ «στο μακεδονικό το δικό μας συμφέρον ήταν να λυθεί γιατί σπαταλούσε δυνάμεις της διπλωματίας. Γιατί βγαίνοντας από την κρίση θα πρέπει να συμπαρασύρουμε τα Βαλκάνια στην έξοδο από την κρίση. Γιατί η χώρα μας είναι μικρή σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Ευρώπη μεσαία χώρα αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μία μεγάλη χώρα».

«Οι Αμερικάνοι ήθελαν μια σταθερότητα στην περιοχή, στο τρίγωνο της αστάθεια. Και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα ήταν να λύσουμε τα προβλήματα. Είμαι οπαδός της ενεργούς εξωτερικής πολιτικής» συμπλήρωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Στη νέα ερώτηση του κ. Πλατιά «μα είναι δυνατόν να μην άσκησαν πιέσεις οι Αμερικανοί;» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «όταν φτάναμε σε αδιέξοδο έβγαζα έξω από τις διαπραγματεύσεις τον Νίμιτς, τον διαμεσολαβητή»